play

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vieraili Suomen itärajalla ja lupasi tukea Itä-Suomen elpymiseen

Ursula von der Leyen ja Petteri Orpo pitivät tiedotustilaisuuden Lappeenrannan lentokentällä.

Ursula von der Leyen ja Petteri Orpo pitivät tiedotustilaisuuden Lappeenrannan lentokentällä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

STT

Suomen itärajalla perjantaina vieraillut EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vannoi EU:n seisovan Suomen tukena välineellistetyn maahanmuuton torjunnassa.

Von der Leyen vieraili yhdessä pääministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa tutustumassa Imatran rajanylityspaikan läheisyyteen rakennettuun noin kolmen kilometrin mittaiseen pilottiaitaan.

Tämän jälkeen he saapuivat helikopterilla Lappeenrannan lentoasemalle, jossa he järjestivät medialle tiedotustilaisuuden hyisessä kevätpäivässä.

Vierailun tarkoituksena oli perehdyttää von der Leyen Suomen itärajan tilanteeseen. Se puheenjohtajaa tuntuikin askarruttavan, sillä vierailun Imatralla kerrottiin venyneen, koska Suomen raja-asiat kiinnostivat EU-komission puheenjohtajaa paljon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Von der Leyen kehui Suomea toteamalla, että muilla mailla on paljon opittavaa Suomen suhtautumisesta turvallisuuteen.

–  Muun Euroopan tulisi olla enemmän suomalaisia, mitä turvallisuuteen tulee.

Von der Leyen myös vakuutti EU:n tukevan Suomea välineellistetyn maahantulon torjumisessa.

–  Venäjän toimet ovat eittämättä reaktio paitsi vahvasta tuestanne Ukrainalle, myös liittymisestänne Natoon, hän sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän kertoi EU:n lähettäneen Frontexin kautta rajavartijoita ja valvontatekniikkaa avuksi itärajalle ja Helsinki-Vantaan lentokentälle. EU:n tuki tällä rahoituskaudella nousee von der Leyenin mukaan 230 miljoonaan euroon.

Lisäksi EU:ssa on tehty työtä siirtolaisten lähtömaiden kanssa, jotta ne tarttuisivat sopiviin toimiin. EU:n lainsäädäntöön on myös ensimmäistä kertaa kirjattu välineellistetty maahantulo, von der Leyen lisäsi.

Välineellistetyn maahantulon sisältävä lakipaketti hyväksyttiin aiemmin tässä kuussa EU-parlamentissa.

Orpolta ja von der Leyenilta kysyttiin, pitäisikö EU:n luoda vielä vahvempaa yhteistä lainsäädäntöä välineellistettyyn maahanmuuttoon vastaamiseen.

–  Tarvitsemme työkaluja sekä kansallisella että eurooppalaisella tasolla ilmiöön varautuaksemme. Meidän täytyy kuitenkin valmistella uudistukset huolellisesti, jotta löydämme tasapainon ihmisoikeuksien ja kansallisen turvallisuuden välillä, Orpo vastasi.

Von der Leyen totesi, että EU:n tulee valmistautua siihen, että välineellistetyn maahantulon ilmiö on pitkäkestoinen ja varautua asiaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Näemme, miten valtio käyttää hyväkseen heikossa asemassa olevia ihmisiä luodakseen painetta toiselle valtiolle, von der Leyen sanoi.

Keskusteluissa ovat myös esillä muun muassa Venäjän hyökkäyssodasta seuranneet Itä-Suomen elinvoimaisuuden kasvaneet haasteet. Orpo sanoikin tiedotustilaisuudessa, että Itä-Suomi tarvitsee tukea EU:lta.

– Haluan painottaa, että EU on tukemassa Itä-Suomea elpymisessä. Suomi saa 61 miljoonan euroa tukea, joka sijoitetaan elpymiseen, von der Leyen sanoo.

Johtajilta kysyttiin myös Lähi-idän jännitteisestä tilanteesta. He kehottivat niin Irania kuin Israelia pidättäytymään tilanteen eskaloimisesta. Von der Leyenin mukaan on täysin välttämätöntä, että alue pysyy vakaana.

Orpo sanoi olevansa hyvin huolestunut tilanteesta ja toivovansa, että molemmat osapuolet pidättäytyvät kostoiskuista.

–  Tilanne on hyvin vaarallinen, Orpo sanoi.

Orpo ja von der Leyen matkustivat yhdessä Lappeenrantaan Brysselin EU-huippukokouksesta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi