play

Alexander Stubb on Suomen 13. presidentti

Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

STT

Suomen seuraavaksi presidentiksi valittiin presidentinvaalien toisella kierroksella ennakkosuosikki eli kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb. Sunnuntai-illan tuloslaskennasta tuli kuitenkin odotettua jännittävämpi, sillä ehdokkaiden välinen ero jäi pienemmäksi kuin mitä mielipidemittaukset olivat ennustaneet.

Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, Stubb oli saamassa 51,6 prosenttia ja valitsijayhdistyksen ja vihreiden tukemaan Pekka Haavisto 48,4 prosenttia äänistä.

Vielä ääntenlaskennan alkuvaiheessa Stubbilla oli viiden prosenttiyksikön etumatka kilpakumppaniinsa.

Vaalin ratkettua tuleva presidentti Stubb sanoi, että kyseessä on hänen elämänsä suurin kunnia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tasavallan presidentin tehtävä on ihmistä suurempi tehtävä. Tunne on rauhallinen, maltillinen, nöyrä, mutta samalla äärettömän onnellinen ja kiitollinen, hän kuvaili tuntojaan.

Hän kehoitti myös suomalaisia olemaan ylpeitä siitä, että vaikeassa maailmanpoliittisessa tilanteessa kyetään käymään näin reilut vaalit.

–  Tämä on hyvin harvinaista nykypäivän aikana. Ei tämä ratkennut mihinkään muuhun kuin reiluun kilpailuun. Jommankumman on näissä tilanteissa voitettava. On ollut Pekan joukkue, on ollut Alexin joukkue, mutta tämän jälkeen on vain Suomen joukkue.

Aiemmin illalla Stubb korosti sitä, että kyseessä on hyvin pitkälti henkilövaalit.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Meillähän oli siinä mielessä tässä toisella kierroksella hyvä tilanne, että meillä oli kaksi kokenutta ulkopolitiikan ammattilaista, ja sitten jokainen ihminen punnitsee ihan omasta näkökulmastaan, että kumman näkisi tässä tilanteessa paremmaksi tasavallan presidentiksi.

Haavisto oli presidenttiehdokkaana jo kolmatta kertaa, mutta loppukiri ei kantanut maaliin asti.

Hän tunnusti tappionsa ja onnitteli Stubbia kätellen puoli yhdeksän aikaan illalla.

–  Tämä oli erinomainen vaalikampailu yhdeksän ehdokkaan kesken vaikeassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Käytiin erittäin asiallinen kampanja, hyvät keskustelut. Suomi tarvitsi näitä keskusteluja, Haavisto sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Uskon, että Suomi saa nyt hyvän tasavallan presidentin. Alexander Stubb on kokenut, osaava henkilö tätä tehtävää hoitamaan. Ja pulinat pois.

Haavisto lisäsi, ettei itse ajattele politiikkaa voittojen ja pettymysten kautta, vaan on intohimo osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

–  Eri tehtäviin valitaan eri ihmisiä, ja olen oman poliittisen uran aikana nähnyt nousuja, laskuja, voittoja, pettymyksiä. Tärkeintä on, että vaalit on käyty hyvässä hengessä ja Suomi saa hyvän johtajan ja kansa pysyy yhtenäisenä.

Kotimaan äänestysprosentti jäi toisella kierroksella ensimmäistä matalammaksi ja oli 70,7 prosenttia. Ensimmäisellä kierroksella äänestysprosentti oli 75. Toisen kierroksen äänistä yli puolet annettiin ennakkoon. Ennakkoäänestyksen päättyessä uurnilla oli käynyt reilut 46 prosenttia äänioikeutetuista.

Mielipidemittausten perusteella sekä Jussi Halla-ahon (ps.) että valitsijayhdistyksen ja keskustan Olli Rehnin kannattajista valtaosa kallistui toisella kierroksella tukemaan Stubbia. Kodittomiksi jäi ensimmäisen kierroksen jälkeen liki puolitoista miljoonaa ääntä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi