play

Lähes 80 vuotta kadoksissa olleen lentäjän jäänteet löydettiin Päijänteestä –oli ollut kateissa syyskuusta 1943 saakka, jolloin hän putosi harjoituksessa koneensa kanssa järveen

Näkymä Päijänteelle Sysmän Päijätsalosta. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho

Näkymä Päijänteelle Sysmän Päijätsalosta. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho

STT-Lehtikuva

Lähes 80 vuotta sitten kadonneen suomalaisen lentäjän jäänteet on löydetty Päijänne-järvestä Asikkalasta, Hämeen poliisi kertoo tiedotteessaan. Lentäjän löysi Suomenlahden merivartioston sukellusryhmä viikonlopun ja eilisen aikana suoritetuissa etsinnöissä. Samassa yhteydessä löytyi myös järveen uponneen harjoitushävittäjän osia.

Hämeen poliisi oli saanut elokuussa ilmoituksen lentäjän ja hylyn sijainnista hämeenlinnalaisen viistokaikuluotainyrittäjän tekemien havaintojen perusteella.

Lentäjä, sotilasarvoltaan vänrikki, oli ollut kateissa syyskuusta 1943 saakka, jolloin hän putosi harjoituksessa koneensa kanssa Päijänteeseen. Poliisin mukaan vänrikki oli tuolloin noussut iltapäivällä Asikkalan Vesivehmaan lentokentältä etsintä- ja taisteluharjoitukseen VL Pyry -taisteluhävittäjällään. Harjoitukseen osallistui myös toinen samanmallinen hävittäjä.

Harjoituksen aikana vänrikki oli syöksynyt tuntemattomasta syystä hävittäjineen noin kilometrin korkeudesta Päijänteeseen. Poliisin mukaan tapahtumalla oli vähintään kaksi harjoituksen ulkopuolista silminnäkijää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmavoimat paikansi putoamispaikan tuoreeltaan. Alueella suoritettiin tutkimuksia sekä naaraamalla että kahden sukeltajan voimin yhdeksän päivän ajan. Muun muassa koneen runko ja kuomu löytyivät mutta lentäjää ei.

Useita etsintöjä vuosien mittaan

Poliisin mukaan hylyn osia ja lentäjää on sittemmin etsitty useaan otteeseen ainakin 1970-luvulta saakka. Viimeisimmät etsinnät aloitettiin vuosi sitten sukellusseura Lahden Pingviinien toimesta. Lentokoneen osia ei kuitenkaan löytynyt, poliisi kertoo.

Tuolloin etsintöjen uutisoinnin myötä hämeenlinnalainen kaikuluotainyrittäjä Kari Ylönen kiinnostui tapauksen selvittämisestä. Hän suoritti omia etsintöjään viistokaikuluotaimella viime vuoden marraskuusta tämän vuoden elokuuhun. Ylösellä tärppäsi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiistaina 23. elokuuta Ylönen ilmoitti Suomen Ilmailumuseoon löytäneensä lentokoneen. Varmemmaksi vakuudeksi hän lähetti museon intendentti Matias Laitiselle hylystä ottamiaan vedenalaisia valokuvia.

Saamiensa tietojen perusteella Laitinen vahvisti oikean hylyn jäänteiden löytyneen. Paikalta löytyi muun muassa samanlaiset saappaat, joita hävittäjälentäjät käyttivät jatkosodan aikaan.

Hämeen poliisi sai löydöstä ilmoituksen Laitiselta 25. elokuuta. Poliisi aloitti asiassa kuolemansyyn tutkinnan.

Suomenlahden merivartioston vartiolaiva Turvan sukellusryhmä teki Hämeen poliisin virka-apupyynnöstä alueella paikkatutkinnan 3.–5. syyskuuta. Operaation aikana vesistöön tehtiin useita sukelluksia, joiden tuloksena sekä koneen osia että vänrikin jäänteet löydettiin ja nostettiin ylös.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

----------

Korjattu aiempaa uutista klo 14.47: Poistettu 4. kappaleesta  virke "Poliisin mukaan putoamisen syytä ei saatu koskaan selville." Lisätty tilalle poliisin tiedotteen ilmaisu:"---syöksyi tuntemattomasta syystä".

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi