play

Lapsi kuoli kuumuuteen autossa Itä-Suomessa – perheelle valtava tragedia, sanoo tutkinnanjohtaja

Kuolemantapauksesta tiedottanut poliisi ei epäile tapauksessa rikosta. Kuvituskuvaa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kuolemantapauksesta tiedottanut poliisi ei epäile tapauksessa rikosta. Kuvituskuvaa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT-Lehtikuva

Alle 15-vuotias lapsi on kuollut kuumuuteen auton sisälle Itä-Suomessa, kertoi poliisi keskiviikkona. Poliisin mukaan autossa ollut lapsi oli eloton, kun auttajat saapuivat paikalle. Autossa oli tuolloin myös huomattavan kuuma. Lapsi oli poliisin tietojen mukaan ollut autossa tunteja.

Lapselle annettiin ensiapua, mutta siitä ei poliisin mukaan ollut enää apua. Kuolemantapaus tapahtui alkuviikosta.

Sanomalehti Karjalaisen saamien tietojen mukaan tapaus olisi sattunut Kontiolahdella ja kuollut lapsi olisi ollut alakouluikäinen.

Itä-Suomen poliisi ei epäile, että kuolemaan liittyisi rikosta. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Simo Hämäläinen ei perheen yksityisyyden varjelemisen vuoksi tarkenna STT:lle, millä paikkakunnalla kuolema tapahtui. Hänen mukaansa tapaus on ollut perheelle valtava tragedia eikä lapsen perhettä ole syytä epäillä rikoksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliisi ei myöskään täsmennä, minkä ikäisestä lapsesta on ollut kyse. Muutenkaan Hämäläinen ei ota kantaa tilanteen taustoihin ja yksityiskohtiin tai tapahtumien kulkuun täsmällisemmin.

–  Henkilö on ollut siinä iässä, että hän on pystynyt itsenäiseen toimintaan ja itsenäisiin ratkaisuihin, Hämäläinen kertoo.

Poliisi jatkaa lapsen kuolemansyyn tutkintaa.

–  Poliisi ei kerro tapauksesta enempää, sillä kuolemansyyn tutkintaan kuuluvat asiat ovat lain mukaan salassa pidettäviä, toteaa Hämäläinen keskiviikkona aamupäivällä julkaistussa tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aurinko voi kuumentaa auton saunalukemiin

Poliisi varoittaa, että kesäaikaan autot voivat auringonpaisteen vuoksi lämmetä sisältä moninkertaisiin lukemiin ulkolämpötilaan nähden.

Esimerkiksi lapset tai liikuntarajoitteiset eivät välttämättä pysty itse nousemaan pysäköidystä autosta ulos, jos lämpötila nousee korkealle. Auton sisälämpötila voi kohota nopeasti saunalukemiin kuumana kesäpäivänä.

Ikkunan jättäminen raolleen ei estä auton sisälämpötilan nousua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hätätapauksessa ohikulkijat ovat oikeutettuja pelastamaan lapsen tai eläimen kuumasta autosta. Jos autossa oleva ei reagoi tai vaikuttaa olevan paniikissa ja auton sisälämpötila näyttää nousseen uhkaavasti, voidaan auton ikkuna rikkoa pelastamisen vuoksi. Tämä on kuitenkin vasta viimesijainen keino, ja sitä ennen tulee olla yhteydessä hätäkeskukseen, joka antaa neuvoja tilanteeseen.

Jos hätäkeskus neuvoo rikkomaan ikkunan, pitäisi rikkoa se ikkuna, joka on mahdollisimman kaukana lapsesta tai eläimestä.

Lämpöhalvauksen ensiapuna on kylmä vesi

Elimistön liiallinen lämpiäminen eli hypertermia voi aiheuttaa vakavia oireita.

Ensiapuna tulee hakeutua viipymättä pois kuumasta ympäristöstä, riisua vaatteita ja aloittaa viilennys esimerkiksi valelemalla kylmää vettä eri puolille kehoa, myös päähän. Myös kylmäpakkaukset tai -kääreet voivat auttaa ja niitä tulisi sijoittaa eritoten pään, kaulan ja kainaloiden sekä lantion alueelle. Oireista kärsivän kannattaa myös juoda kylmää.

Viileään veteen upottaminen on tehokkain keino jäähdyttää tervettä elimistöä, mutta se voi olla voimakkaan verenkiertovaikutuksen vuoksi vahingollista lapsille, vanhuksille tai verenkiertoelinten sairauksista kärsiville.

Tuuletusta tulisi tehostaa esimerkiksi tuulettimella, viuhkaa, lehteä tai vaatteita leyhyttelemällä.

Hypertermia liittyy usein kuivumiseen, ja siksi elimistön lämmönsäätelyn kannalta välttämätön hikoilu voi loppua. Hengenvaarallisen lämpöhalvauksen oireita voivat olla esimerkiksi heikotus, pahoinvointi, sekavuus tai nopea ja heikko sydämen syke. Oireet voivat pahentua niin, että seuraa äkillinen tajunnan menetys. Lämpöhalvauksessa kehon lämpötila nousee yli 40 asteeseen.

Lämpöhalvauksen esiasteena ilmenee lämpöuupumusta, jonka lievempiä oireita ovat muun muassa päänsärky, huimaus ja fyysisen ja henkisen toimintakyvyn heikentyminen ja vakavampina oireina esimerkiksi epäsäännöllinen hengitys, sekavuus ja oksentelu.

Jos oireet ovat vakavat, tulee hakeutua viipymättä sairaalaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi