Lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa torjutaan kaikkien aikuisten yhteistyöllä – vähätteleminen ja tuomitseminen kaikkein huonoin keino, sanovat nuoret
Lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa voidaan torjua ainoastaan aikuisten yhteistyöllä. Mukaan tarvitaan kaikkia vanhemmista opettajiin ja poliisista järjestöihin. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tänään julkaiseman kansallisen toimeenpanosuunnitelman toimenpiteitä ovat muun muassa seksuaalikasvatuksen laadun parantaminen sekä uusien ikätasoisten materiaalien tuottaminen.
Myös poliisin lapsirikostutkinnan tilaa seurataan ja varmistetaan, että nuorten ja lasten harrastustoimintaan osallistuvien aikuisten rikosrekisteriote tarkistetaan. Lisäksi laaditaan kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän, väkivallan ja vihapuheen vastainen sivusto.
Suunnitelmassa on yhteensä 33 toimenpidettä, joiden toteutus vaatii yhteistyötä esimerkiksi kunnilta, hyvinvointialueilta ja järjestöiltä. Myös kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan esimerkiksi verkossa tapahtuvien rikosten torjuntaan.
Vähätteleminen ja tuomitseminen huonoin vaihtoehto
Kouluterveyskyselyissä ja järjestöjen erillisselvityksissä kerättyjen tietojen mukaan 30 prosenttia 8.–9.-luokkalaisista on kokenut seksuaalista häirintää vuoden 2021 aikana. Seksuaaliväkivaltaa on kokenut kaksi prosenttia 4.–5.-luokkalaisista ja yhdeksän prosenttia 8.–9.-luokkalaisista.
Suunnitelmaa varten kerättiin haavoittuvassa asemassa olevien 15–17-vuotiaiden nuorten näkemyksiä seksuaaliväkivallasta. Nuorten mielestä seksuaaliväkivaltaa voidaan parhaiten estää kasvatuksella, huolenpidolla ja tiedolla. Aikuisten tulisi osata puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja kertoa lapselle ikätasoisesti, mikä on oikein ja mikä väärin.
Vähättelemisen ja tuomitsemisen nuoret näkivät kaikkein huonoimpina vaihtoehtoina. He toivoivat myös lisää ennaltaehkäisevää toimintaa sekä matalan kynnyksen paikkoja, joista hakea apua.
Toimeenpanosuunnitelmassa toteutetaan Lanzaroten ihmisoikeussopimusta, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä ja torjua kaikkea lapsiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, houkuttelua ja seksuaaliväkivaltaa sekä suojata uhreiksi joutuneiden lasten asemaa. Suomi allekirjoitti Lanzaroten sopimuksen vuonna 2007 ja ratifioi sen vuonna 2011.
uusimmat
Luitko jo nämä?
"Hanhipelloista on loppunut ruoka kokonaan" – Tohmajärvellä kokeillaan nyt valkoposkihanhien karkottamista itsestään liikkuvien droonien avulla
Joensuun bunkkerimuseota on kunnostettu, ja kauden virallinen avaus siintää nurkan takana: "Otettiin poikkeuksellisesti varaslähtö kauteen", amanuenssi Terhi Rautiainen kertoo
Kroonisesta suolistosairaudesta kärsivä joensuulainen Senjo Strandman, 22, joutuu käymään vessassa jopa 20 kertaa päivässä: "On surkeaa ehtiä kotiovelle mutta vähän liian myöhään"
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi