play

Katso kuvat: Presidentit Zelenskyi ja Niinistö kättelivät Helsingissä – yleisö hurrasi Ukrainan presidentille

Yleisö hurrasi, kun Zelenskyi poistui autostaan kättelemään Niinistöä.

Yleisö hurrasi, kun Zelenskyi poistui autostaan kättelemään Niinistöä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT

Presidentti Sauli Niinistö on ottanut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vastaan Presidentinlinnan edustalla Helsingissä.

Kauppatorin lähistölle saapunut yleisö hurrasi, kun presidentti Zelenskyi nousi autostaan kättelemään presidentti Niinistöä. Yleisö hurrasi myös, kun Zelenskyi ja Niinistö kävelivät hetkeksi Pohjoisesplanadin puolelle.

Tervetuliaisseremoniassa Kaartin soittokunta soitti Ukrainan kansallislaulun, Maamme-laulun ja Porilaisten marssin.

Turvatoimet alueella ovat STT:n paikalla olevien toimittajien mukaan tiukat. Kauppatori on suljettu yleisöltä, ja alueella on paljon turvallisuusviranomaisia lähitalojen kattoja myöten. Taivaalla on kierrellyt helikoptereita.

Yleisöä on kerääntynyt muun muassa Katajanokalle Stora Enson entisen pääkonttorin edustalle sekä Esplanadin puistoon.

Kyseessä on neljäs kerta, kun presidentti Zelenskyi poistuu Ukrainasta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen maahan.

Kauppatorin lähelle oli kerääntynyt runsaasti yleisöä.

Kauppatorin lähelle oli kerääntynyt runsaasti yleisöä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Poliisi kehottaa ihmisiä välttämään autoilua Helsingin keskustassa tänään. Liikenteen poikkeusjärjestelyt painottuvat Kauppatorin lähistölle ja poikkeuksia voi olla iltaan asti. Myös useat autosaattueet voivat aiheuttaa tilapäisiä katkoksia kaupungin keskustassa. Poliisi neuvoo varaamaan myös matkantekoon aikaa.

Myös yksityisen vesiliikenteen kulku Eteläsatamaan on poliisin mukaan estetty, mutta risteilylaivat pääsevät matkustajaterminaaleihin.

– Toivomme kaupunkilaisilta ymmärtäväisyyttä ja kärsivällisyyttä poikkeusjärjestelyjen suhteen, ylikomisario Dennis Pasterstein sanoi poliisin tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Niinistön lisäksi Zelenskyi tapaa Helsingissä vierailulla olevia Pohjoismaiden pääministereitä. Pohjoismaisten pääministerien vierailusta kerrottiin etukäteen julkisuuteen, mutta Zelenskyin vierailusta ei.

Zelenskyi ja Niinistö keskustelevat muun muassa Ukrainan puolustustaistelusta ja Suomen tuesta Ukrainalle, Suomen ja Ukrainan suhteista sekä maailman geopoliittisesta tilanteesta.

Vierailun työlounaalle osallistuvat myös pääministeri Sanna Marin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Zelenskyi tapaa myös eduskunnan puhemiehen, hallituksen muodostajan Petteri Orpon (kok.).

Iltapäivällä Niinistö isännöi Pohjoismaat-Ukraina-huippukokouksen, johon osallistuvat Zelenskyin lisäksi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottir.

Kokouksen keskustelut käsittelevät Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Pohjoismaiden tukea Ukrainalle, Ukrainan EU- ja Nato-suhteiden kehitystä sekä Ukrainan aloitetta oikeudenmukaiseksi rauhaksi. Pääministereillä on myös omat kahdenväliset tapaamisensa Zelenskyin kanssa.

Ukrainan presidentti 
  • Volodomyr Zelenskyi aloitti Ukrainan presidenttinä keväällä 2019.

  • Hän oli 41-vuotias aloittaessaan presidenttinä.

  • Ennen tätä hän oli tullut tunnetuksi koomikkona.

  • Hän näytteli muun muassa satiirisessa televisiosarjassa Kansan palvelija.

  • Myös Zeleskyin perustaman puolueen nimi on Kansan palvelija.

  • Sarjassa Zelenskyi näyttelee opettajaa, josta tulee maansa presidentti.

  • Zelenskyi on perustanut myös Kvartal95-tuotantoyhtiön, joka on tuottanut komediakiertueita ja menestyneitä sarjoja.

  • Zelenskyillä on vaimo ja kaksi lasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Zelenskyi on matkustanut vain muutaman kerran ulkomaille sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa viime vuoden helmikuussa.

Ensimmäisen vierailunsa ulkomailla sodan alkamisen jälkeen Zelenskyi teki joulukuussa, jolloin hän matkusti Yhdysvaltoihin ja tapasi maan presidentin Joe Bidenin. Zelenskyi vieraili paluumatkalla myös Puolassa ja tapasi maan presidentin Andrzej Dudan.

Helmikuussa Zelenskyi vieraili puolestaan ensin Britanniassa tavaten maan pääministerin Rishi Sunakin ja jatkoi sieltä matkaansa Ranskaan tapaamaan presidentti Emmanuel Macronia ja Saksan liittokansleria Olaf Scholzia. Tämän jälkeen Zelenskyi matkusti vielä Brysseliin EU-parlamentin ja EU-huippukokouksen vieraaksi.

Viime kuun alkupuolella Zelenskyi teki valtiovierailun Puolaan.

Lisäksi Zelenskyi on sodan alkamisen jälkeen pitänyt useita kertoja puheita muun muassa kansainvälisissä kokouksissa etäyhteyksin.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Niinistö ja Zelenskyi ovat tavanneet toisensa viimeksi tammikuussa, jolloin Niinistö vieraili puolestaan Ukrainassa. Vierailusta ei kerrottu ennalta, kuten ei yleensäkään merkittävien henkilöiden käynneistä maassa.

Esimerkiksi Biden teki helmikuussa yllätysvierailun Ukrainaan ja tapasi Zelenskyin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta viiteentoista vuoteen, kun Yhdysvaltain istuva presidentti vieraili Ukrainassa.

Reilu viikko sitten Ukrainassa nähtiin puolestaan sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi