play

THL suosittelee uutta koronarokotetehostetta iäkkäille ja riskiryhmiin kuuluville – annettaisiin rokotteella, joka odottaa vielä myyntilupaa

Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee uutta koronarokotteen tehosteannosta iäkkäille ja riskiryhmiin kuuluville. THL suosittelee syystalvella uutta tehosteannosta 65 vuotta täyttäneille, riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille ja voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

THL:n arvion mukaan koronavirustilanne on Suomessa ollut kesällä rauhallinen, mutta virusta voi syksyn ja talven aikana esiintyä taas aiempaa enemmän. Uusi rokotetehosteannos on THL:n mukaan siksi tarpeen suojaamaan vakavan koronaviruksen aiheuttaman taudin riskissä olevia väestöryhmiä.

Perjantaina julkistetun suosituksen mukaan tehosteannos annettaisiin uudella koronarokotteella, joka on räätälöity viruksen XBB.1.5-omikronvarianttiin. XBB.1.5-varianttia on kutsuttu myös Krakeniksi.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleville suositellaan uutta tehostetta vain, jos he muuten kuuluvat rokotesuosituksen kohderyhmään. THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen sanoo tiedotteessa, ettei koko väestön rokottamiselle ole lääketieteellistä perustetta.

–  Alle 65-vuotiailla, joilla ei ole vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, aiemmin suositellut kolme rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien antavat yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan, sanoo Muhonen.

Riskiryhmien tehosterokotteiden tavoitteena on THL:n mukaan vähentää koronaviruksen aiheuttaman taudin vakavaa tautimuotoa, koronaan liittyviä kuolemia ja sairaalahoidon tarvetta.

Tehosteannoksena käytetään THL:n mukaan todennäköisesti lääkeyhtiö Pfizerin uutta Kraken-varianttiin räätälöityä Comirnaty-rokotetta, jos se saa myyntiluvan Euroopan lääkevirastolta. Lääkeviraston on THL:n tietojen perusteella määrä käsitellä uuden rokotteen myyntilupaa tämän kuun lopussa.

Jos rokote saa myyntiluvan, Suomen on THL:n mukaan määrä saada nykyisen yhteishankintasopimuksen perusteella runsas miljoona annosta uutta koronarokotetta syyskuun lopusta alkaen. Muhonen arvioi, että uusi koronarokotteen tehoste voitaisiin antaa loppuvuonna samaan aikaan riskiryhmien influenssarokotteiden kanssa.

Lopullisten rokottamisten järjestämisestä vastaavat hyvinvointialueet.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi