play

Hoitotakuutavoitteet jäivät haaveeksi osassa kaupunkeja – ministeriössä uskotaan lain kiristyksen auttavan

Odotustila Tapiolan terveysasemalla Espoossa 3. helmikuuta 2020. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Odotustila Tapiolan terveysasemalla Espoossa 3. helmikuuta 2020. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

STT-Lehtikuva

Terveyskeskusten kiireettömistä lääkärikäynneistä 71 prosenttia toteutui kahdessa viikossa päättyneenä keväänä.

Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn tilastoista. Tilastoissa ovat mukana ne käynnit, joita on edeltänyt hoidon tarpeen arviointi.

Käynneistä 59 prosenttia toteutui viikossa hoidon tarpeen arvioinnista. Samalla ihmisellä voi olla useita käyntitapahtumia terveyskeskuksen lääkärin vastaanotolle eri syistä, THL huomauttaa.

Perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa kiireettömän hoitoonpääsyn tulee toteutua kolmen kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Määräaika ylittyi THL:n mukaan keväällä Helsingissä, Vantaalla, Raaseporissa ja Kuopiossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Tapani Hämäläinen pitää tilannetta valitettavana.

–  Ei se tietenkään koskaan ole toivottava tilanne, että ei pystytä lain määrittelemässä ajassa tarjoamaan palvelua. Se on tietysti valitettavaa, mutta isommista paikkakunnista ainakin osa on joutunut myös koronan takia aika koville, Hämäläinen sanoo.

Hän on luottavainen tilanteen kehittymisen suhteen.

–  Näyttäisi kuitenkin, että korona on saatu hallintaan ja voidaan keskittyä muihinkin asioihin, Hämäläinen jatkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valtaosa pääsi hammaslääkäriin kolmessa kuukaudessa

Hammaslääkärin käynneistä 85 prosenttia toteutui kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen arvioinnista.

Koronaepidemian jälkeen keväällä purettiin hoitojonoja, mikä näkyi kasvuna yli puoli vuotta kiireetöntä hammaslääkärikäyntiä odottaneiden määrissä, THL kertoo.

Päättyneenä keväänä yli puoli vuotta hammaslääkärin käyntiä odotettiin Turussa, Vantaalla, Kuopiossa, Lohjalla, Sastamalassa sekä Pohjois-Satakunnassa ja Kymenlaaksossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kun jonoja puretaan, tilastoissa näkyvät pitkään käyntiä odottaneet. Pitkittyneitä käyntien odotusaikoja aiheuttivat myös kevään lakot sekä henkilöstön koronatautitapaukset, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Kaisa Mölläri tiedotteessa.

Ministeriössä uskotaan, että hoitotakuun tiukennus lyhentää jonoja

Hallitus on esittänyt, että perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa kiireettömään tutkimukseen tai hoitoon pääsy nopeutuisi merkittävästi nykyisestä. Syyskuussa 2023 niin kutsuttu hoitotakuu laskisi kolmesta kuukaudesta kahteen viikkoon ja marraskuussa 2024 seitsemään päivään.

Suun terveydenhuollossa hoitoon pääsyn määräaika lyhenisi kuudesta kuukaudesta vastaavasti ensin neljään ja myöhemmin kolmeen kuukauteen.

Tapani Hämäläinen näkee tavoitteen haastavana, mutta ei mahdottomana. Hän ei näe esteenä sitä, ettei hoitotakuun tavoitteisiin päästä kaikissa tilanteissa nykyiselläkään lainsäädännöllä.

–  Tilanteen parantamiseksi tehdään hartiavoimin töitä hyvinvointialueilla. Ei se ihan välittömästi ole tulossa. Kaikki nämä alueet ehtivät kyllä korjata omaa tilannettaan, sosiaali- ja terveysministeriön Hämäläinen sanoo.

Hämäläisen mukaan lakimuutos pakottaa hyvinvointialueet ja Helsingin miettimään, miten ne järjestävät palveluja jatkossa.

–  Sen takiahan tätä lainsäädäntöä kiristetään että se ikään kuin toimisi muutosvoimana, jotta perusterveyspalveluihin satsataan jatkossa enemmän. Niihin on osoitettu lisäresursseja tässä esityksessä, Hämäläinen sanoo.

Lääkintöneuvos muistuttaa, että hoitotakuulainsäädännön voimaantullessa keskityttiin erikoissairaanhoidon jonojen lyhentämiseen.

–  Kyllähän ihan objektiivisesti mitaten hoitotakuulainsäädäntö lyhensi niitä jonoja merkittävästi. Samaan pyritään nyt, kun tiukennetaan lainsäädäntöä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi