play

Helsingin hovioikeudessa alkaa oikeudenkäynti kansanedustaja Päivi Räsäsen kirjoituksista

Kuva: Eeva-Maria Brotherus

STT

Helsingin hovioikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) homoseksuaaleja koskevista kirjoituksista. Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet maaliskuussa 2022, mutta syyttäjät valittivat tuomiosta. Syyttäjät vaativat nyt hovissa, että Räsänen tuomitaan 120 päiväsakon rangaistukseen kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Yksi syytteistä koskee Räsäsen kirjoitusta ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen”, joka on julkaistu vuonna 2004 Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internetsivuilla. Kirjoituksessaan Räsänen sanoo homoseksuaalisuuden olevan "psykoseksuaalisen kehityksen häiriö".

Käräjäoikeus katsoi, että Räsäsen esittämät kommentit olivat osin homoseksuaaleja loukkaavia. Kirjoituksen kokonaisuus huomioon ottaen oikeus kuitenkin arvioi, etteivät lausumat olleet homoseksuaaleja kohtaan esitettyä vihapuhetta.

–  Räsäsen kirjoituksen tarkoitus ei ole ollut homoseksuaalien solvaaminen tai loukkaaminen vaan Räsäsen uskonnollisen vakaumuksen mukaisen miehen ja naisen välisen perhe- ja avioliittokäsityksen puolustaminen, käräjäoikeuden tuomiossa sanotaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syyttäjien mukaan syytteet hylännyt käräjäoikeus ei ole kaikilta osin ymmärtänyt kirjoitusten homoseksuaaleja halventavaa ja alempiarvostavaa eikä heidän kunniaansa ja itsemääräämisoikeuttaan loukkaavaa merkitystä.

–  Siltä osin kuin käräjäoikeus on pitänyt lausumia homoseksuaaleja loukkaavina ja se on tehnyt perusoikeuspunnintaa, sen punninta on ollut puutteellista ja virheellistä. Käräjäoikeus ei ole tulkinnassaan ja punninnassaan huomioinut lainkaan homoseksuaalien oikeutta kunnian ja yksityiselämän suojaan eikä siihen kuuluvaa ihmisen autonomisuuden suojaa, syyttäjät toteavat hovioikeudelle jättämässään valituksessa.

Räsänen on alusta alkaen kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin tai halventaneensa homoseksuaaleja. Hän on vedonnut sanan- ja uskonnonvapauteen. Nyt hovissa Räsänen vaatii, että oikeus hylkää syyttäjien valituksen ja että käräjäoikeuden tuomio jää pysyväksi.

–  Syytekohtien teot koskevat silloisen oppositiopoliitikon poliittisia ja uskonnollisia lausumia, minkä vuoksi niiden side niin ilmaisun- ja uskonnonvapauden ydinalueeseen kuin vastaajan mahdollisuuteen toimia ammatissaan kansanedustajana on vahva, todetaan Räsäsen vastauksessa syyttäjien valitukseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi