play

Kuntien e-kirjasto avautuu maanantaina – Digiaineistot saa yhden nettiluukun takaa myös Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan Vaara-kirjastot ovat mukana e-kirjastopalvelussa heti maanantaista lähtien. Aihekuvassa Rantakylän kirjasto.

Pohjois-Karjalan Vaara-kirjastot ovat mukana e-kirjastopalvelussa heti maanantaista lähtien. Aihekuvassa Rantakylän kirjasto. Kuva: Minna Raitavuo

STT-Lehtikuva

Kuntien yhteinen e-kirjasto avautuu internetissä maanantaina. Uusi palvelu kokoaa yleisten kirjastojen digiaineistoja yhden nettiluukun taakse.

Samat e-kirjat, äänikirjat ja digilehdet ovat lainattavissa e-kirjastosta, asuitpa sitten Helsingissä, Seinäjoella tai vaikka Leppävirralla ja haitpa aineistoja kotonasi tai reissussa muualla Suomessa.

Myös Pohjois-Karjalan Vaara-kirjastot ovat mukana palvelussa maanantaista lähtien.

Tähän asti kuntien kirjastoilla tai niiden yhteenliittymillä, kirjastokimpoilla, on kullakin ollut oma digikokoelmansa, joka on vain sen omien asiakkaiden käytössä.

Muutoksen ykköstavoitteena onkin, että kaikilla Suomessa olisi tasa-arvoinen mahdollisuus päästä isompien kokoelmien ääreen. Tähän asti määrissä on ollut suuria vaihteluja. Vähimmillään tarjolla on ollut alle tuhat nimikettä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eri aineistoja on joutunut tähän asti myös hakemaan eri paikoista: tuolta suomenkielisiä e-kirjoja, tuolta taas digilehtiä. Teknisiä ratkaisujakin on käytössä useita.

Maanantaista alkaen käyttäjä saa aineistot yhdellä kirjautumisella yhdestä paikasta, e-kirjastosta.

Uutta kanavaa voivat käyttää ne, joiden kotikunta on liittynyt e-kirjastoon. Mukaan liittyneitä kuntia on palvelun avautumisvaiheessa yli 200. Näiden kuntien asukasmäärä kattaa noin 85 prosenttia Suomessa asuvista.

Osa kunnista liittyy mukaan ensi vuoden alussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

E-kirjastosta ei tule oikotietä päästä nopeasti ja varmasti kiinni hittikirjoihin. Kirjastoilla ei ole aikeita haastaa kirjabisnestä ja kilpailla kaupallisten äänikirjapalvelujen kanssa – eikä myöskään rahaa hankkia digiaineistojen käyttöoikeuksia määrättömästi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kirjastojen printtikirjojen tapaan myös e-kirjastossa joutuu jonottamaan suosituimpia nimikkeitä.

Perinteisen printtiaineiston ja digiaineiston hankinnassa on lisäksi yksi iso ero. Kirjastot voivat ostaa printtikirjoja vapaasti, mutta digiaineistoa saadaan vain, jos sen omistaja haluaa myydä käyttöoikeuksia.

Kirjojen kustantajat ja muut aineistojen oikeuksien haltijat ovat osin suhtautuneet e-kirjastoon varauksellisesti. Huolena on ollut se, vähentääkö e-kirjasto printtikirjojen myyntiä. Digitaalisista aineistoista kertyvät tuotot kirjailijalle ja kustantajalle ovat pienempiä kuin painetun aineiston tuotot.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

On yhtä kaikki arvioitu, että lähimpien 5–15 vuoden aikana suunta vienee enenevästi printistä kohti digiaineistoja.

Miten e-kirjastoon sitten pääsee? Ensimmäisellä kerralla vaaditaan vahvaa tunnistautumista eli henkilöllisyyden todentamista sähköisesti, esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Sen jälkeen luodaan oma kirjastotunnus, jolla pääsee vastedes sisään.

Aluksi käytössä on helppokäyttöinen mobiilisovellus, myöhemmin kirjastoa voi käyttää myös verkkosivun kautta.

Tunnuksen voi luoda joko e-kirjaston mobiilisovelluksessa tai omassa lähikirjastossa, jos esimerkiksi arvelee tarvitsevansa tunnuksen luomisessa apua.

E-kirjasto-sovelluksen on luvattu olevan ladattavissa sovelluskaupoissa maanantaina 29. huhtikuuta.

E-kirjaston palvelut tuottaa Kansalliskirjasto yhteistyössä yleisten kirjastojen kanssa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi