play

Maa- ja metsätalousministeri Leppä lupaa nopeita toimia maatalouden tilanteen helpottamiseksi

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä puhui eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä puhui eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT-Lehtikuva

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) lupaa nopeita toimia maatalouden tilanteen helpottamiseksi. Oppositiopuolueet kritisoivat voimakkain sanakääntein hallituksen maatalouspolitiikkaa eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Perussuomalaisten Jenna Simulan mukaan suomalainen maatalous on pahimmassa kriisissään vuosikymmeniin huonojen satokausien, kohonneen energian hinnan ja lannoitteiden ja rehun hintojen karkaamisen vuoksi.

Simula vaati maanviljelijöille välitöntä lyhennysvapaata maatilalainoista ilman erillistä hakemusta ja syksyllä maatalousrakennusten vapautusta kiinteistöverosta.

Ministeri Leppä piti Simulan analyysia maatalouden tilasta oikeana ja sanoi suomalaisen ruoantuotannon olevan ennennäkemättömän kriittisessä tilanteessa, kun kustannukset ovat kohonneet rajusti ja tuottajahinnat ovat jämähtäneet paikoilleen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lepän mukaan ratkaisu maatalouden ongelmiin on löydettävä markkinoiden toimivuuden parantamisesta.

–  Sen eteen me olemme tehneet paljon töitä ja teemme jatkossakin. On selvää, että myös valtiovallan ja hallituksen pitää tähän asiaan reagoida. Me olemme reagoineet ja tulemme reagoimaan, ja näistä asioista tulee lisää tietoa lähipäivinä, Leppä sanoi kyselytunnilla.

"Lainsäädäntö puuttuu peliin"

Lepän mukaan elintarvikemarkkinoille tarvitaan muun muassa alkutuottajien asemaa parantavat indeksit. Leppä vieritti vastuuta elintarvikemarkkinoiden osapuolille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Jos markkinaosapuolet eivät näitä indeksejä tee, ne tullaan tekemään lainsäädännöllä. Tämä lainsäädäntötyö on valmisteilla, se on alkanut ja se tullaan toteuttamaan, Leppä painotti.

–  Tämä olkoon selvä viesti markkinoille. Jos ei muutoksia vaikkapa tältä osin tule, lainsäädäntö puuttuu peliin. Sama koskee hinnoittelujaksoja ja tasapainoisempaa kumppanuutta markkinaneuvotteluissa, Leppä sanoi.

Hallituksen valmistelemien lyhyen aikavälin ratkaisukeinojen lisäksi tarvitaan Lepän mukaan myös pidemmän aikavälin toimia ruoantuotannon edellytysten parantamiseksi, minkä vuoksi Leppä aikoo kutsua lähiaikoina kaikki eduskuntapuolueet koolle pohtimaan näitä toimia parlamentaarisesti.

Maataloudelle ja ilmastolle yhteisiä ratkaisuja

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perussuomalaisten Vilhelm Junnila ihmetteli sitä, että maatalous ja maaseudun elinvoima ovat kriisissä samaan aikaan, kun maataloutta perinteisesti puolustaneella keskustalla on valtiovarainministerin ja maatalousministerin salkut ja myös eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajuus.

Perussuomalaisten riveistä vaadittiin myös, että hallitus julistaisi Suomeen maatalouden hätätilan eikä ilmastohätätilaa, kuten vihreät ovat vaatineet. Leppä ei halunnut asettaa maataloutta ja ilmastotoimia vastakkain vaan päinvastoin korosti, että ilmaston ja maatalouden hätätiloihin on löydettävissä yhteisiä ratkaisuja.

–  Nämä kaksi asiaa, ilmastotoimet ja tämä hätä, ovat yhdistettävissä. Mikään muu ei sido hiiltä kuin maa- ja metsätalous. Se on fakta, ja mitä paremmin meidän metsämme kasvavat ja mitä paremmin meidän peltomme kasvavat, sitä enemmän ne sitovat hiiltä. Eli tämä on win-win-tilanne, Leppä summasi.

"Ei syytä mitalikahveihin"

Leppä painotti pitkäksi venähtäneessä maatalouskeskustelussa päivittäistavarakaupan vastuuta maatalouden tilanteen parantamisessa. Elintarvikealan kauppaa suosivat sopimuskäytännöt ovat Lepän mukaan aikansa eläneitä ja niihin pitää saada muutos.

Leppä muistutti myös, että Suomessa on tehty maailmanennätys päivittäistavarakaupan keskittämisessä, mutta hänen mielestään asian kunniaksi ei ole syytä juoda mitalikahveja eikä soittaa Porilaisten marssia.

–  Vuosi vuoden jälkeen meidän elintarvikeketjumme vahvin lenkki, kauppa, on tehnyt parempaa ja parempaa tulosta, ennätystuloksia viime vuonna. Samaan aikaan teollisuus sinnittelee ja viljelijät tekevät yhä huonompaa tulosta. Kaikkien pitää nähdä, että tasapainoa ei ole. Ja tämä on se juurisyy tähän tilanteeseen, jossa me olemme, ja siksi haluan alleviivata tässäkin yhteydessä sitä, että pääratkaisukeino ovat markkinat, Leppä painotti.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi