play

Merellä edelleen runsaasti sinilevää, järvien levätilanne tavallista parempi

Merialueilla on viime viikon tavoin edelleen runsaasti sinilevää, tiedottaa Suomen ympäristökeskus. LEHTIKUVA / Anni Ågren

Merialueilla on viime viikon tavoin edelleen runsaasti sinilevää, tiedottaa Suomen ympäristökeskus. LEHTIKUVA / Anni Ågren

STT-Lehtikuva

Merialueilla on viime viikon tavoin edelleen runsaasti sinilevää, tiedottaa Suomen ympäristökeskus (Syke). Sinilevää esiintyy nyt kaikilla merialueilla.

Syken mukaan sinilevähavaintoja on tehty runsaasti erityisesti Saaristomeren ja Suomenlahden rannikkoalueilla. Havaintojen määrä on lisääntynyt hieman viime viikosta Selkämeren rannikolla.

Sinilevää on havaittu niin pieniä kuin runsaampiakin määriä.

Syken satelliittikuvissa sinilevälauttoja ja veteen sekoittunutta sinilevää näkyy Itämeren pääaltaalla, joka sijaitsee Ahvenanmaalta etelään. Lisäksi sinilevää on laajalti Suomenlahden avomerialueella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Osittain veteen sekoittuneita lauttoja löytyy lisäksi Ahvenanmaan pohjoispuolelta ja siitä pohjoiseen päin Suomen puoleisella merialueella aina Merenkurkkuun saakka.

Merialueiden lämpötilat ovat noin 16–18 asteessa, mikä on tavallinen lämpötila heinäkuussa. Ainoastaan Suomenlahden länsiosassa lämpötila on laskenut veden kumpuamisen takia 12 asteeseen.

Sisävesien tilanne jatkuu yhä tavanomaista parempana

Merialueista poikkeavasti sisävesillä sinilevää on havaittu ajankohtaan nähden tavanomaista vähemmän, Syke kertoo. Osassa havaintopaikoista tuuli on hajottanut sinileväesiintymiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syken mukaan sinilevähavaintoja on useammista paikoista kuin viime viikolla, mutta erittäin runsaita massaesiintymiä ei ole ilmennyt. Runsaasti sinilevää on seitsemällä ja hieman sinilevää reilulla 30 havaintopaikalla.

Syken mukaan kuluvalla viikolla kansalaisilta on tullut 102 havaintoa, joista reilussa puolessa on havaittu sinilevää.

Sinilevähavaintoja voi ilmoittaa Syken Järvi-meriwikiin tai älypuhelimissakin toimivassa Havaintolähetti-sovelluksessa.

Sisävesien lämpötilat ovat laskeneet viime viikosta, ja suurimmassa osassa sisävesistä lämpötilat ovat 17–22 astetta. Käsivarren Lapissa vesi on viileämpää, noin 11–12 asteista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka sisävesien lämpötilat ovat hieman laskeneet, Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaan itäosissa järvien ja jokien vedet ovat muutamaa astetta lämpimämpiä kuin tavallisesti tähän aikaan vuodesta.

Tunnista sinilevä ja vältä leväistä vettä

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta, Syke kertoo. Runsas määrä sen sijaan muodostaa levälauttoja ja sitä voi kasautua rantaveteen.

Syke kehottaa testaamaan kepillä, onko havaittu levä vedessä sinilevää. Sinilevämassaan kepillä koskiessa massan tulisi hajota hippusina veteen. Jos levä jää keppiin roikkumaan, kyseessä ei ole sinilevä.

Osa sinilevistä tuottaa maksa- ja hermomyrkkyjä, mutta oireita voi aiheutua myös muista sinilevistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa, että etenkin lasten ja lemmikkieläinten tulee välttää sinilevää.

THL kehottaa hakeutumaan lääkäriin, jos epäilee sinilevän aiheuttamaa myrkytystä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi