play

Metsäkysymys jakoi mielipiteitä, kun EU-parlamentti käsitteli strategiaa luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta – suomalaisilla mepeillä erilaisia näkemyksiä vanhojen metsien suojelusta

Suomelle keskeiset metsäkysymykset ovat tiiviisti esillä tulevina viikkoina ja kuukausina. LEHTIKUVA / OLIVIA RANTA

Suomelle keskeiset metsäkysymykset ovat tiiviisti esillä tulevina viikkoina ja kuukausina. LEHTIKUVA / OLIVIA RANTA

STT-Lehtikuva

Euroopan parlamentti päätti tiistaina kannastaan EU:n biodiversiteettistrategiaan, joka viitoittaa unionin toimia luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja luontokadon estämiseksi. Lopulliset äänestystulokset julkistetaan keskiviikkoaamuna.

Komission laatiman strategian yhtenä keskeisenä tavoitteena on, että EU:n maa- ja meripinta-alasta pyritään suojelemaan 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) osallistui parlamentin kannan neuvotteluihin vihreiden ryhmän edustajana ympäristövaliokunnassa. Hän on ollut tyytyväinen suojeluvaatimuksiin.

Metsänkäyttö tapetilla

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niinistö on muun muassa korostanut julkisuudessa, että vanhojen metsien suojelun tulisi edetä myös Suomessa ja hakkuumenetelmiä pitäisi muuttaa kevyemmiksi.

–  Valitettavasti EU:n metsät eivät ole hyvässä kunnossa. Metsäteollisuus sanoo meille, ettei ole syytä huoleen, koska kestävä metsänhoito korjaa ongelman. Tämä ei valitettavasti ole totta, koska metsiämme ei tällä hetkellä hoideta kestävästi, Niinistö sanoi parlamentin keskustelussa maanantaina.

Metsiä koskevat maininnat ovat olleet yksi niistä asioista, joiden osalta parlamentti on äänestänyt muutosesityksistä.

Valmisteluvaiheessa maatalousvaliokunta huomautti, ettei vanhalle metsälle ole EU-tason määritelmää ja sellainen tulisi ensin valmistella jäsenmaiden kesken.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajan Elsi Kataisen (kesk.) mukaan valiokunnassa tuettiin vahvasti kestävää metsänhoitoa ja biotaloutta.

–  Metsät ja niiden kunto vaihtelevat jäsenmaissa todella paljon. Meillä Suomessa on jo nyt yli puolet EU:n suojelluista metsistä ja suurimmat metsävarat. En voi hyväksyä sitä, että asetetaan tiukkoja suojelutavoitteita esimerkiksi vanhoille metsille sopimatta siitä, mitä vanhoilla metsillä tarkoitetaan, Katainen sanoi parlamentin keskustelussa.

Luonnon monimuotoisuus heikkenee

Luonnon monimuotoisuudella eli elonkirjolla tarkoitetaan ekosysteemien, lajien ja geenien kirjoa. Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus viime elokuussa, että Suomessa luonnon monimuotoisuus on jatkanut heikkenemistään viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä näkyy esimerkiksi uhanalaisten lajien määrässä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkijaryhmän mukaan useimpien kansallisten toimien vaikutus luonnon monimuotoisuuteen on ollut vaatimaton. Tarve luonnonvarojen kuten metsän hyödyntämiseen aiheuttaa tutkijoiden mukaan painetta luonnon monimuotoisuudelle.

Suuri lakipaketti luvassa

Komissio esitteli strategian luonnon monimuotoisuudesta viime vuonna, ja EU:n jäsenmaat ovat jo ehtineet ottaa siihen kantaa. Strategia liittyy EU:n vihreän kehityksen ohjelmaan.

Lähemmäs käytäntöä päästään jo tänä kesänä, kun komissio julkistaa suuren lakipaketin, joka sisältää muutoksia muun muassa EU:n ympäristö- ja energialainsäädäntöön.

Heinäkuussa esiteltävät lakiesitykset vaikuttavat suoraan siihen, millaisia toimia eri puolilla Eurooppaa on tehtävä, jotta EU-maat saavuttavat ilmastotavoitteensa päästöjen vähentämisestä.

Suomelle keskeiset metsäkysymykset ovat siis tiiviisti esillä tulevina viikkoina ja kuukausina. Komissiolta odotetaan muun muassa päivitystä maankäyttöä ja metsäsektoria koskevaan lulucf-asetukseen. Heinäkuun lopulla on myös komission metsästrategia.

Loppuvuodesta odotetaan ehdotusta laillisesti sitovista luonnon ennallistamistavoitteista.

Esimerkiksi on pitänyt esillä sitovien tavoitteiden tärkeyttä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi