play

Mies kaatoi bensaa sukulaisnaisen päälle ja poltti tämän hengiltä Pieksämäellä – tuomittiin elinkautiseen

Henkirikos tapahtui Pieksämäellä viime lokakuussa. LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Henkirikos tapahtui Pieksämäellä viime lokakuussa. LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

STT-Lehtikuva

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 37-vuotiaan miehen elinkautiseen vankeuteen sukulaisnaisen polttamisesta kuoliaaksi Pieksämäellä viime lokakuussa.

Oikeuden mukaan Lauri Juhani Taavitsainen tappoi uhrinsa kaatamalla bensaa tämän päälle ja sytyttämällä tämän palamaan.

Henkirikos tapahtui tekijän miespuolisen sukulaisen luona. Oikeuden mukaan Taavitsainen pahoinpiteli ensin tätä miestä ja vaati häntä soittamaan paikalle sukulaisnaisen ja tämän puolison.

Heidän saavuttuaan Taavitsainen heitti sukulaisnaisen puolison lattialle, löi tätä nyrkillä ja potki miestä tämän ollessa maassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sen jälkeen Taavitsainen otti naisesta kiinni ja muun muassa paineli veitsenkärjellä uhriaan rintaan.

Hän tarttui naista hiuksista ja retuutti tämän pihalla olleen henkilöauton taakse. Taavitsainen otti autonsa takakontista bensakanisterin ja kirveen, kaatoi bensaa naisen päälle ja sytytti uhrin palamaan.

Naisen puoliso yritti mennä auttamaan, mutta Taavitsainen piti miehestä takaapäin kurkusta kiinni ja esti auttamisen. Miehen aneltua Taavitsainen päästi hänestä lopulta irti. Mies sai palon sammumaan jauhesammuttimen avulla, mutta uhri kuoli palossa saamiinsa vammoihin.

Taavitsainen kiisti syytteen murhasta, mutta myönsi syyllistyneensä tappoon. Hän tunnusti toimineensa pääosin syyttäjän kuvaamalla tavalla, mutta sanoi, ettei hänellä ole tarkkoja muistikuvia tapahtumista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taavitsainen kertoi oikeudessa, että hänellä oli ollut raskas elämänvaihe kesällä ja syksyllä 2020, mikä oli johtunut aiemmasta rikosprosessista, jonka hän oli kertomansa mukaan kokenut oikeusmurhaksi.

Loppuvuodesta 2019 hänet oli tuomittu useista vahingonteoista ja velvoitettu maksamaan korvauksia muun muassa eräälle sukulaiselleen. Tämän puolesta asiaa hoiti oikeudessa nainen, jonka Taavitsainen myöhemmin poltti kuoliaaksi.

Sukulaismiehen mukaan Taavitsainen koki naisen syylliseksi siihen, että oli saanut tuomion. Oikeudessa esitetyn todistelun mukaan Taavitsainen puhui ennen surmatyötä muun muassa "tilien tasaamisesta" ja kohdisti uhkauksia naista kohtaan.

Suunnitelmallisuutta osoittavat seikat tukevat oikeuden mukaan vahvasti sitä, että Taavitsainen toimi vakaasti harkiten. Oikeuden mukaan tappo myös tehtiin erityisen raa'alla ja julmalla tavalla, joten sen mukaan kyseessä oli murha.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käräjäoikeus määräsi Taavitsaisen mielentilatutkimukseen. Sen perusteella oikeus katsoi, että mies oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi alentuneesti syyntakeisena tehtyyn murhaan sekä muutamiin muihin rikoksiin.

Rangaistusta punnitessaan käräjäoikeus antoi erityistä painoarvoa teon etukäteiselle harkinnalle. Oikeuden mukaan teko ei ollut hallitsematon tapahtumien sarja, jossa tekijä ei ole kyennyt säätelemään toimintaansa. Oikeuden mukaan tekijä ymmärsi tekonsa seuraukset uhrille ja tekonsa rangaistavuuden. Oikeus katsoi, että teko oli murhaksikin poikkeuksellisen törkeä.

Käräjäoikeus päätyi harkinnassaan siihen, että alentuneesta syyntakeisuudestaan huolimatta Taavitsainen pitää tuomita elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

STT kertoo alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta tuomitun miehen nimen hänen tekojensa luonteen ja niistä tuomitun rangaistuksen vuoksi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi