play

Ministeri Lindén useille medioille: Hallitus löytänyt sovun potilasturvallisuuslaista – vasemmistoliitto ei hyväksy esitystä

Lakiesitys tulee Lindénin mukaan valtioneuvoston istunnon käsittelyyn joko tiistaina tai keskiviikkona. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Lakiesitys tulee Lindénin mukaan valtioneuvoston istunnon käsittelyyn joko tiistaina tai keskiviikkona. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT-Lehtikuva

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) mukaan potilasturvallisuuslaista on saavutettu poliittinen sopu hallituspuolueiden kesken. Asiasta uutisoivat maanantaina MTV ja Demokraatti-lehti. Lindénin mukaan hallitus antaa esityksensä eduskunnalle joko tiistaina tai keskiviikkona, mediat kertovat.

Vasemmistoliitto kertoi heti sovusta uutisoimisen jälkeen, ettei se kannata hallituksen valmistelemaa esitystä potilasturvallisuuslaista nykymuodossaan. Puolueen eduskuntaryhmä sanoi vaativansa merkittäviä muutoksia lain eduskuntakäsittelyssä. Vasemmistoliitto on ollut lain valmistelun aikana erityisen kriittinen.

Vasemmistoliitto kertoo pyrkivänsä eduskuntakäsittelyssä vielä muokkaamaan lakia sellaiseen tarkkarajaiseen, vain välttämättömään suojelutyötä koskevaan muotoon, jossa se voidaan hyväksyä työtaisteluoikeus samalla turvaten.

–  Aikataulupaineen vuoksi vasemmistoliiton ministerit ovat valmiita antamaan esityksen hallitukselta eduskunnan käsiteltäväksi poikkeuksellisesti ilman eduskuntaryhmän hyväksyntää lain sisällölle, tiedotteessa sanotaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saramo: Vasemmistoliitto äänestää suojelutyölain esitystä vastaan, jos se ei muutu eduskuntakäsittelyssä

Vasemmistoliitto joutuu äänestämään suojelutyölain esitystä vastaan, jos se ei muutu eduskuntakäsittelyssä paremmaksi, kertoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo STT:lle.

–  Mikäli lakiesitys ei muutu paremmaksi, niin silloin me joudumme äänestämään sitä vastaan.

Saramon mukaan laissa on useampia pykäliä, joihin puolue haluaa muutoksia. Valtioneuvostolla on velvollisuus tuoda eduskuntaan esitys, jolla suojelutyö turvataan, mutta annetulla esityksellä murretaan Saramon mukaan lakkoa sellaisistakin kohdista, jotka eivät ole perusteltuja suojelutyön kannalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Haluaisimme ajaa tämän tarkasti, että hoitajillakin on mahdollisuus aidosti käydä työtaistelua ja myöskin tulevaisuuden kannalta, että tästä ei tule ennakkotapausta, että lakkoja voidaan lähteä lainsäädännöllä murtamaan ilman kestäviä perusteluja.

Saramo kertoo uskovansa ja toivovansa, että muutokset tullaan tekemään eduskunnassa.

Lähi- ja perushoitajia edustavan Superin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo STT:lle, että he katsovat mitä hallituksen esitys pitää sisällään ja toimivat sitten sen mukaan.

–  Täytyy katsoa, onko siinä muutosta vai meneekö vasemmistoliitto kaksilla rattailla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Onhan se nyt aika merkillistä, että yhdeltä ammattiryhmältä viedään työtaistelutoimenpiteet, jotka kaikille muille ammattiryhmille suodaan, Paavola sanoo.

Rustattu pikavauhdilla uhkaavien lakkojen vuoksi

Hallituksen esitystä kiistellystä potilasturvallisuuslaista on rustattu pikavauhtia kasaan. Jos ensi ja sitä seuraavalla viikolla uhkaavien teho-osastojen lakkojen mahdollisiin seurauksiin halutaan vaikuttaa lailla, alkaa säätämisellä olla todella kiire.

Turun yliopistollisessa sairaalassa on määrä alkaa nelipäiväinen lakko 20. syyskuuta, Oulun yliopistollisessa sairaalassa viikkoa myöhemmin.

STT:n tietojen mukaan esitys potilasturvallisuuslaista pitäisi antaa tiistaina aamupäivällä, jotta laki saataisiin voimaan ennen kuin teho-osastojen lakot käynnistyvät näissä sairaaloissa.

Esitys pitää vielä hyväksyä eduskunnassa, ja tämä käsittely vie oman aikansa.

Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla on tarkoitus alkaa vuorokauden mittainen lakko jo perjantaina, mutta siihen mennessä laki ei tiettävästi ehdi millään tulla voimaan.

Toisin kuin kevään hoitajalakoissa, näihin lakkoihin ei ole luvattu suojelutyötä eli työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi.

Lindén päätti viime viikon perjantaina aloittaa potilasturvallisuuslain valmistelun, koska työtaistelutoimien on arvioitu vaarantavan potilaiden ja asiakkaiden terveyden ja hengen.

Työntekijäjärjestöille ensisijainen velvollisuus

STT sai sosiaali- ja terveysministeriöltä potilasturvallisuuslakia koskevan luonnoksen, jota sunnuntaina esiteltiin osapuolille eli hoitajajärjestöille ja työnantajaliitto Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle. Ministeriöstä huomautetaan, että luonnokseen on voinut tulla muutoksia sen jälkeen, sillä valmistelutyö oli tuolloin vielä kesken.

Luonnoksen mukaan lain tarkoituksena olisi turvata potilasturvallisuuden vähimmäistaso tilanteissa, joissa työhön jäävä henkilöstö tai muut käytettävät keinot eivät riittäisi turvaamaan asiakkaiden tai potilaiden henkeä, terveyttä tai välttämätöntä huolenpitoa.

Ensisijaisesti olisi tarkoitus velvoittaa työntekijäjärjestöt siihen, että työntekijöitä olisi työnantajan käytössä riittävästi turvaamaan välttämätön sosiaali- ja terveydenhuolto työtaistelun aikana. Jos osapuolet eivät pääsisi sopuun suojelutyön määrästä tai työntekijäjärjestö ei noudattaisi sopimusta, aluehallintovirasto voisi kieltää lakon tai joukkoirtisanomisen toimeenpanon sakon uhalla.

Luonnoksen mukaan viime kädessä voitaisiin käyttää yksittäisiin työntekijöihin kohdistuvia keinoja. Aluehallintovirasto voisi esimerkiksi määrätä jo työtaistelutoimenpiteenä kunnalta tai kuntayhtymältä irtisanoutuneen työntekijän takaisin töihin sille työnantajalle, josta hän on irtisanoutunut. Määräys voitaisiin antaa riippumatta siitä, olisiko työntekijä jo työsuhteessa uuteen työnantajaan.

Työnantajan olisi myös mahdollista määrätä työntekijä tekemään omien tehtäviensä lisäksi tai sijasta muita ammattitaitoaan vastaavia töitä tai ylittää työaikalaissa säädetyt työajat. Työnantaja voisi myös poiketa vuosilomalaista ja esimerkiksi siirtää tai keskeyttää työntekijän vuosiloman.

Luonnoksessa korostetaan, että lain mahdollistamia keinoja saisi käyttää vain siinä laajuudessa kuin se olisi mainitussa tarkoituksessa välttämätöntä. Ehtona on myös se, että yksittäiseen työntekijään kohdistuvat keinot eivät saisi olla hänen elämäntilanteensa kannalta kohtuuttomia. Määräykset eivät kuitenkaan edellyttäisi työntekijän suostumusta.

Hoitajajärjestöt tyrmäsivät luonnoksen sunnuntaina.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi