play

Haavisto: Venäläisten tulo Suomeen turistiviisumeilla voidaan lopettaa kokonaan

Pääministeri Sanna Marin sanoi torstaina tahtotilan olevan, että venäläisten matkailu ja kauttakulku Suomen läpi saataisiin loppumaan. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Pääministeri Sanna Marin sanoi torstaina tahtotilan olevan, että venäläisten matkailu ja kauttakulku Suomen läpi saataisiin loppumaan. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT-Lehtikuva

Suomen kansainvälisen aseman vakava vahingoittaminen on nousemassa keinoksi kiristää merkittävästi venäläisille myönnettävien viisumien antamista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, että viranomaiset voivat tulossa olevan hallituksen periaatepäätöksen nojalla estää kokonaan Suomeen turistiviisumilla pyrkivien venäläismatkailijoiden liikkumisen rajan yli. Myös olemassa olevien viisumien suhteen harkinta tehdään uudelleen.

Haaviston mukaan venäläisten viisumeita koskevat rajoitukset voisivat astua voimaan ensi viikolla.

Linjauksen teki tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous eli niin sanottu tp-utva. Linjauksen mukaan valtioneuvosto antaisi periaatepäätöksen asiasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uusi linjaus perustuu Schengen-säännöstön tulkitsemiseen uudella tavalla Venäjän osittaisen liikekannallepanon jälkeen uuden tilanteen perusteella. Schengen-säännöstössä on viittaus, jonka mukaan ulkomaalaisen maahantulo voidaan kieltää myös sillä perusteella, että hän vaarantaa kohdemaan kansainvälisiä suhteita.

Haavisto kertoo, että päätös on tällä hetkellä valmistelussa ja se auttaa sekä rajaviranomaisia että ulkoministeriötä viisumiviranomaisena ottamaan huomioon nykytilanteen.

–  Päätöksen pohjalta viranomaiset voivat estää kokonaan matkailijoiden eli turismin perusteella Suomeen pyrkivien henkilöiden liikkumisen. Ja viisumit voidaan yksilöllisesti myös kumota Suomen rajalla, silloin kun niiden myöntämistä koskevat edellytykset eivät enää täyty, Haavisto sanoo.

Hänen mukaansa myös viisumien vastaanotto voidaan keskeyttää tai sitä voidaan voimakkaasti rajoittaa, lukuun ottamatta joitakin erityisryhmiä. Niihin kuuluvat sukulaiset, sukulaisvierailut, opiskelu, työnteko ja kuljetusalan työntekijät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Haavisto sanoo, että myös olemassa olevien viisumien osalta harkinta tehdään nyt uudestaan.

–  Voidaan tehdä merkintä sitten henkilön yrittäessä rajan ylitystä, että tämä aikaisempi peruste viisumin myöntämiselle ei enää ole validi. Eli pelkällä turismin perusteella ei Suomeen pääse. Tämä koskee sekä Suomen myöntämiä että muiden myöntämiä viisumeita.

Läpikulkumatkailu Suomen kautta lisääntynyt

Haavisto kertoo, että perjantaina kuultiin asiassa myös Suomen turvallisuusviranomaisia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Arviot siitä ovat edelleen samanlaisia, että suoraan Suomeen kohdistuvaa uhkaa ei ole. Suomen rajalla ei ole nähty mitään turvallisuuspoikkeamia. Rajaliikenne, sikäli kun sitä on, toimii normaalisti. Minkäänlaista turvallisuusuhkaa sen osalta ei ole havaittu.

–  Ollaan kuitenkin pantu merkille, että tämä Venäjän liikekannallepano on jonkin verran lähtenyt lisäämään läpikulkumatkailua Suomen kautta. Ja katsomme, että se aiheuttaa tällä hetkellä tarpeetonta haittaa Suomen kansainväliselle asemalle ja suhteille.

Niinistön mukaan kaikki torjutaan joilla ei ole erityistä syytä

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi rajoituksia Ylelle antamassaan haastattelussa Suomen Washingtonin-suurlähetystössä.

– Pyrkimyksenä ja tarkoituksena on merkittävästi supistaa Suomeen Venäjältä tulevien henkilöiden määrää. Tämä merkittävästi supistaa minun ymmärtääkseni tarkoittaa, että kaikki ne, joilla ei ole erityistä syytä, kuten perhesyytä, torjuttaisiin, Niinistö sanoo.

Hän kertoo, että päätös tp-utvassa ei ollut hankala.

– Kysymys siitä, että olisiko meidän kokonaisuusturvallisuutemme ollut perusta päätökselle, siitä kyllä keskusteltiin, Niinistö sanoo.

Euroedustajat painavat päälle

Europarlamentista lähti liikkeelle ennen perjantaista linjausta kaksikin vetoomusta, joissa vaadittiin venäläisten turistien maahantulon pysäyttämistä.

Seitsemän vihreiden, SDP:n ja keskustan europarlamentin jäsentä lähettivät kirjeensä pääministeri Sanna Marinille (sd.), ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.), sisäministeri Krista Mikkoselle (vihr.) sekä EU-johdolle.

Kirjeessä vaadittiin yhteisiä EU-toimia venäläisten matkailun pysäyttämiseksi. Allekirjoittaneita olivat vihreiden Alviina Alametsä, Heidi Hautala ja Ville Niinistö, SDP:n Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri, keskustan Elsi Katainen ja Mauri Pekkarinen.

–  Yhtenäisen linjan ylläpitämiseksi ja edelleen vahvistamiseksi, unionin tulisi yhteisin toimenpitein estää venäläisten turistien matkailu Eurooppaan, kirjeessä vaadittiin.

Jos yhteistä linjaa ei EU:ssa saada aikaan, tulisi Suomen toimia oma-aloitteisesti, kirjeessä myös vaadittiin.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa lähetti Marinille 34 europarlamentaarikon allekirjoittaman vetoomuksen, jossa vaadittiin Suomea toimimaan heti, odottamatta yhteiseurooppalaista ratkaisua. Vetoomuksessa todettiin, että Suomesta on tullut ainoa maareitti venäläisille EU:n alueelle ja sieltä muualle maailmalle. Rajaylitysten määrä ei ole viisumitiukennuksista huolimatta laskenut, vetoomuksessa moitittiin.

–  Suomen päättämättömyys murentaa Venäjän naapurimaiden pyrkimyksiä vastustaa hyökkääjää ja ennen kaikkea heikentää EU:n yhteisiä toimia Venäjää vastaan, vetoomuksessa kirjoitettiin.

Allekirjoittajien joukossa olivat Sarvamaan lisäksi puoluetoveri Henna Virkkunen sekä perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari. Vihreiden Alametsä löytyi molempien kirjeiden allekirjoittajalistalta.

Useimmat allekirjoittajat ovat muita jäseniä EPP-ryhmästä, johon kokoomus kuuluu. Joukossa on edustajia Virosta, Liettuasta, Latviasta, Puolasta, Ruotsista, Saksasta, Espanjasta, Bulgariasta, Irlannista, Tshekistä, Slovakiasta ja Sloveniasta.

Europarlamentaarikkojen lisäksi liikkeellä olivat myös tavalliset kansalaiset, kun viisumien myöntämisen lopettamista ja jo myönnettyjen viisumien perumista vaativa kansalaisaloite lähestyi 50  000 allekirjoituksen rajaa.

Marinin mukaan hallitus on valmis edelleen vähentämään viisumien myöntöjen määrää, mutta joutuu toimimaan juridisten reunaehtojen puitteissa. Suomi kiristi aiemmin venäläisiltä vastaanotettavien viisumihakemusten määrää tuntuvasti tästä kuusta lähtien.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi