play

Ministerit valintakoeuudistuksesta: Aikaista arvioida laajempia vaikutuksia, lisännyt lukiolaisten stressiä

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoo saaneensa runsaasti viestejä, joiden mukaan uudistus on aiheuttanut lukiolaisille paineita ja stressiä sekä vaikuttanut liian paljon ainevalintoihin.  LEHTIKUVA / Markku Ulander

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoo saaneensa runsaasti viestejä, joiden mukaan uudistus on aiheuttanut lukiolaisille paineita ja stressiä sekä vaikuttanut liian paljon ainevalintoihin. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT-Lehtikuva

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) sanoo, että korkeakoulujen valintakoeuudistuksen laajempia vaikutuksia on vielä aikaista arvioida. Honkonen sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa, että uudistuksesta tarvitaan jatkotutkimusta ja opiskelijavalintoja pitää edelleen kehittää.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) kertoi aiemmin tänään, että valintakoeuudistus on lisännyt vastavalmistuneiden ylioppilaiden määrää korkeakouluissa. Ammattitutkinnon suorittaneiden osuus on puolestaan vähentynyt.

VATT selvitti asiaa seurantatutkimuksessa yhdessä Työn ja talouden tutkimuskeskus Laboren kanssa.

Vuodesta 2020 alkaen korkeakoulujen opiskelijoista vähintään puolet on valittu ylioppilastodistuksen tai ammatillisen koulutuksen lopputodistuksen perusteella. Muutos alkoi ammattikorkeakouluista vuonna 2018 ja tuli voimaan kokonaisuudessaan yliopistoissa vuonna 2020.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uudistuksen tavoitteena oli nopeuttaa siirtymistä toiselta asteelta kolmannen asteen opintoihin ja vähentää yksittäisiin hakuihin liittyviä kustannuksia.

VATT:n tutkimuksen mukaan uudistus onnistui keskeisessä tavoitteessaan nopeuttaa korkeakouluihin siirtymistä toiselta asteelta.

Andersson: "Lukion yleissivistävää tehtävää ei saa vaarantaa"

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoo saaneensa runsaasti viestejä, joiden mukaan uudistus on aiheuttanut lukiolaisille paineita ja stressiä sekä vaikuttanut liian paljon ainevalintoihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Stressin taustalla on Anderssonin mukaan yliopistojen todistusvalinnassa soveltamat ylioppilastutkinnon pisteytykset. Pisteytyksessä eri lukioaineista saatavat pistemäärät perustuvat kyseisen aineen lukiokurssien määrään.

–  Nyt päättyneen tutkimushankkeen lisäksi olemme käynnistäneet tutkimuksen, jossa uudistusten vaikutusta lukioihin selvitetään laajasti, Andersson sanoo tiedotteessa.

–  Lukion yleissivistävää tehtävää ei saa vaarantaa. Pidän erityisen tärkeänä, että jatkossakin on monia eri väyliä hakeutua korkeakoulutukseen.

Tiedotteen mukaan yliopistot ovat aloittaneet valmistelun, jonka tavoitteena on uudistaa valintakokeita ja tarkastella ylioppilastodistuksen pisteytystä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi