play

Koronarokotteen tehosteannokset tarjotaan todennäköisesti työterveydessä ja yksityisessä terveydenhuollossa – STM:n ohjauskirje valmistuu ensi viikon alussa

Hallituksen koronaministerityöryhmä linjasi keskiviikkona, että koronarokotteiden tehosteannosten tarjoamista laajennetaan Suomessa. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Hallituksen koronaministerityöryhmä linjasi keskiviikkona, että koronarokotteiden tehosteannosten tarjoamista laajennetaan Suomessa. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT-Lehtikuva

Koronarokotteiden uudet tehostusannostukset tarjotaan perusterveille aikuisille todennäköisesti työterveydessä ja yksityisessä terveydenhuollossa, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

Julkisen terveydenhuollon on Puumalaisen mukaan priorisoitava riskiryhmien rokottamista. Perusterveiden aikuisten rokottaminen esimerkiksi työterveyshuollossa ei ole hänen mukaansa ongelma.

–  Se toimisi samalla tavalla kuin esimerkiksi työikäisten influenssarokotukset, Puumalainen sanoo.

Hallituksen koronaministerityöryhmä linjasi eilen, että kunnat ja hyvinvointialueet voivat tarjota rokotteita ihmisille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lääkäreiden tekemät päätökset voivat Puumalaisen mukaan koskea joko yksittäisiä ihmisiä tai laajempia henkilöryhmiä.

STM on valmistelemassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja muiden terveydenhuolloin toimijoiden kanssa ohjauskirjettä, jossa annetaan ohjeet rokotusten jakeluun ja toteuttamiseen. Ohjauskirjeen on tarkoitus olla Puumalaisen mukaan valmis ensi viikon alussa.

Suomeen saapuu tänä vuonna noin kolme miljoonaa koronarokoteannosta

STM:llä ei ole Puumalaisen mukaan arviota siitä, aiheuttaako uusi rokotelinjaus alueellisia eroja rokotteen saatavuuteen. Hän myös toivoo, ettei uusi linjaus aiheuta saatavuudessa eroja korkea- ja matalatuloisten välillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Toivon että kunnat huomioivat tässä yhdenvertaisuusnäkökulman, jotta he, jotka eivät ole esimerkiksi työterveyshuollon piirissä, saisivat rokotteen kunnan järjestämien palveluiden kautta.

Työikäisten tehosterokotuksiin on Puumalaisen mukaan riittävästi rokoteannoksia. Uusia rokoteannoksia on tulossa Suomeen loppuvuoden aikana noin kolme miljoonaa.

–  Huolta on ollut enemmän julkisen terveydenhuollon resursseissa. Nyt jos yksityinen sektori lähtee rokottamiseen mukaan, se voi keventää kunnalliselle henkilöstölle koituvaa taakkaa.

THL:n Helve: "Ohjauskirje on avain käytännön toteutukseen"

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaikkien kansalaisten ei vielä kannata ottaa yhteyttä lääkäriin koronarokotusten tehosteannoksen saamiseksi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve. Hän korostaa, että hallituksen koronaministerityöryhmän keskiviikkoinen linjaus oli vasta poliittinen tahdonilmaus ja vielä ei ole kerrottu, miten jatkossa käytännössä toimitaan.

Työryhmä linjasi keskiviikkona, että koronarokotusten tehosteannosteiden tarjoamista laajennetaan Suomessa. Kunnat ja myöhemmin hyvinvointialueet voivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan tarjota rokotteita ihmisille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi. Kunnat ja hyvinvointialueet voivat myös itse päättää, mille henkilöryhmille ne koronarokotteiden tehosteannoksia tarjoavat eli esimerkiksi sen, tarjotaanko rokotteita myös perusterveille työikäisille ihmisille.

Ohjauskirjeen aikataulusta ei tietoa

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) on määrä antaa ohjauskirje tehosteannosten laajentamisesta myöhemmin.

–  Minulla ei ole tiedossa, millaisella aikataululla ohjauskirje on tulossa. Olettaisin, että STM:n intresseissä on tätä nopeasti työstää. Tämä ohjauskirje on avain asia käytännön toteutukseen, Helve sanoo STT:lle.

Hän korostaa, että Suomessa jaetaan tällä hetkellä syksyn tehosteannoksia riskiryhmissä oleville ja iäkkäille.

–  Tätä olisi nyt tärkeä ensisijaisesti pyrkiä edistämään.

THL suosittelee tällä hetkellä kolmen annoksen rokotussarjaa perusterveille 18–59-vuotiaille. 60–64-vuotiaille perusterveille suositus on neljä annosta. Lisäksi THL suosittelee tänä syystalvena tehosteannosta voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja 65 vuotta täyttäneille.

THL tiedotti viimeksi lokakuun lopussa, ettei se ole toistaiseksi muuttamassa nykyisiä rokotussuosituksiaan.

THL:n linjauksesta on poikennut Lapin sairaanhoitopiiri, joka antoi jo lokakuussa sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstölle suosituksen neljänsistä koronarokotuksista neuvoteltuaan asiasta STM:n kanssa.

Pitääkö THL uutta linjausta hyödyllisenä?

Helven mukaan normaalitilanteessa, jossa väestö olisi rokotteiden avulla hyvässä suojassa vakavalta taudilta ja rokotteita olisi tarjolla myyntiin, lääkeyritykset toisivat rokotteita apteekkeihin yksilöjakeluun eli rokotteita voisi silloin apteekista saada reseptillä.

–  Markkinatilanne on kuitenkin sellainen, että tätä ei varmasti nopeasti tapahdu. Meidän näkemyksemme on, että tätä tilannetta kohti pitäisi päästä, ja tämä linjaus on yksi mahdollinen keino. Mutta asiaa on vaikea arvioida tarkemmin, kun konkreettisia askelmerkkejä ei vielä ole, hän sanoo.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi