play

Mitä Vantaan vankilan matkasellissä tapahtui? Käräjäoikeus antaa välituomion murhasta syytetylle kaksikolle

Syyttäjät hakevat miehille ensisijaisesti elinkautista vankeutta murhasta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Syyttäjät hakevat miehille ensisijaisesti elinkautista vankeutta murhasta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT-Lehtikuva

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa tänään välituomion Vantaan vankilassa tapahtuneesta henkirikoksesta. 19- ja 23-vuotiaita miehiä syytetään murhasta yhdessä vankilan matkaselleistä tammikuun lopulla.

Käräjäoikeus ilmoitti jo käsittelyn päätteeksi toissaviikolla, että molemmat syytetyt määrätään välituomiolla mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon. Vasta niiden valmistuttua oikeus antaa asiassa varsinaisen tuomion, jossa se ottaa kantaa rikosnimikkeisiin ja mahdollisiin rangaistuksiin. Syyntakeettomiksi todetut päätyvät yleensä tahdonvastaiseen hoitoon.

Vaarallisuusarvion teettämistä vaativat syyttäjät. He hakevat miehille ensisijaisesti elinkautista vankeutta murhasta, mutta jos oikeus ei katso tekoa murhaksi, he vaativat kummallekin miehelle taposta, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä raiskauksesta yhdistelmärangaistusta, jossa 14–15 vuoden ehdotonta vankeutta seuraisi vuoden valvonta-aika. Yksi yhdistelmärangaistuksen ehdoista on, että tuomittu on todettu vaarallisuusarviossa erittäin vaaralliseksi muiden hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

Syyttäjät ovat perustelleet mielentilatutkimuksen ja vaarallisuusarvion teettämistä teon poikkeuksellisella luonteella. Aluesyyttäjä Emilia Ilander-Raulahti sanoi loppulausunnossaan oikeudelle, että henkirikos oli murhaksikin poikkeuksellisen raaka ja julma.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

23-vuotias kiistää osallisuutensa uhrin kuolemaan

Vaikka rangaistuksia ei vielä langeteta, välituomiossa käräjäoikeus ottaa jo kantaa siihen, mitä sellissä tapahtui sekä syytettyjen osallisuuteen tekoihin. 19-vuotias on oikeudenkäynnissä ottanut henkirikoksen yksin kontolleen. Hän on myöntänyt tehneensä uhrille ensin monenlaista väkivaltaa ja sen jälkeen laittaneensa muovipussin uhrin päähän sekä kuristaneensa tätä narulla. Näin hän katsoo syyllistyneensä tappoon.

Syyttäjien mukaan 23-vuotiaan syytetyn uhkaava käytös käräjäoikeudessa on vaikuttanut siihen, että 19-vuotias sanoo olevansa yksin vastuussa uhrin kuolemasta. Käsittelyn ensimmäinen päivä jouduttiin viime kuussa keskeyttämään hetkeksi, kun vanhempi syytetty nousi paikaltaan ja vaikutti yrittävän hyökätä jonkun kimppuun. Poliisi on arvellut, että miehen vihan kohteena oli kanssasyytetty.

23-vuotias on kiistänyt täysin osallistuneensa uhrin kuolemaan. Hän on myöntänyt osan väkivallasta ja katsoo syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Molemmilla syytetyillä aiempaa väkivaltarikoshistoriaa

Kumpikin syytetyistä on viime vuonna tuomittu henkirikoksen yrityksistä vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa.

23-vuotias tuomittiin muun muassa murhan yrityksestä kymmenen ja puolen vuoden vankeuteen. Oikeuden mukaan mies oli puukottanut uhria useita kertoja sekä ampunut aseella tätä kohti. Käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen, joten se ei ole lainvoimainen.

19-vuotias tuomittiin isänsä tapon yrityksestä kolmen ja puolen vuoden vankeuteen. Hän oli iskenyt isäänsä kerran veitsellä selkään. Tuomio on lainvoimainen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi