play

Venäjällä kohutaan EU:n uudesta autolinjauksesta – Suomi selvittää vaikutuksia itärajan liikenteeseen

Kuva: Mikko Makkonen

Lassi Lapintie, Pertti Mattila / STT

Venäjän mediassa alkoi sunnuntaina kuohunta Euroopan komission uudesta, perjantaina voimaan astuneesta ohjeistuksesta, jonka sanamuotojen mukaan Venäjälle rekisteröityjä autoja ei voi tuoda EU-alueelle edes henkilökohtaiseen matkailukäyttöön.

Linjausta on arvostellut uutistoimisto Reutersin mukaan muun muassa Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova. Hänen mukaansa sääntö on rasistinen venäläisiä kohtaan.

Venäjän suurlähetystö Helsingissä on tapauksen johdosta julkaissut varoituksen Telegram-kanavallaan.

– Mahdolliset riskit huomioiden suosittelemme, etteivät Venäjän kansalaiset matkusta Suomeen autoilla, joissa on venäläiset rekisterikilvet, lähetystö kirjoittaa.

Koskee myös Valko-Venäjää

Kyse ei ole uudesta pakotteesta, vaan jäsenmaille annetusta uudesta tulkintasuosituksesta, joka koskee jo päätettyjä pakotteita. Suomessa Tulli tiedottaa selvittävänsä ulkoministeriön kanssa suosituksen vaikutuksia Suomen osalta. Toistaiseksi Suomi noudattaa yhä aiempaa tulkintaa.

Uuden suosituksen mukaan pakotteiden kannalta ei ole merkitystä, onko Venäjälle rekisteröity ajoneuvo yksityisessä vai kaupallisessa käytössä, vaan kaikkien pakoteasetuksessa listattujen ajoneuvojen tuonti olisi täysin kielletty.

Komission uudesta suosituksesta kertoivat aiemmin Yle ja Helsingin Sanomat.

Tiedotuspäällikkö Ismo Ulvila Euroopan komission Suomen edustustosta kommentoi uutta ohjeistusta STT:lle maanantaina sähköpostitse.

– EU:n jäsenmaiden on laitettava (Venäjän vastaiset) pakotteet täytäntöön. Perjantaina annettujen ohjeiden perusteella jäsenmaiden täytyy varmistaa, että Venäjältä ei tuoda EU:n alueelle arvokkaita tavaroita, joiksi voidaan lukea muiden muassa autot, arvokkaat kellot, korut ja kulta.

Ulvilan mukaan ohjeistus koskee Venäjän ohella myös Valko-Venäjää.

– Kielto ei koske henkilökohtaisia välttämättömiä tavaroita, eikä EU-kansalaisten Venäjältä henkilökohtaiseen käyttöönsä ostamia tuotteita.

Autokauppa on ollut yksi alueista, joilla Venäjään kohdistetut pakotteet ovat vuotaneet merkittävästi erityisesti Venäjälle vietävien autojen kohdalla.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi