play

Pääministeri itärajan tilanteesta: Lisätoimet valmistelussa ja päätökset tehdään tarvittaessa nopeasti – Presidentin mukaan tilanne "vetää vakavaksi"

Kuva: Miska Puumala / Lehtikuva

Viivi Salminen / STT

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi Vartiuksen rajanylityspaikalla Kuhmossa, että Suomi tekee tarvittaessa nopeasti lisätoimia, jos nykyinen toiminta itärajalla jatkuu. Orpo sanoi, että Venäjän viranomaiset ovat toimineet poikkeuksellisesti, kun he ovat päästäneet Suomen rajalle ihmisiä, joilla ei ole tarvittavia matkustusasiakirjoja.

Orpon mukaan on viitteitä siitä, että toiminta on järjestettyä ja avustettua.

Orpo sanoo, että tällä hetkellä valmistellaan päätöksiä, jotka ovat riittävän voimakkaita ja toimivia nykyisessä tilanteessa. Päätöksiä on Orpon mukaan valmius tehdä tarvittaessa nopeasti.

Orpo ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, valmistellaanko itärajan sulkemista kokonaan.

–  Tilanne on kehittynyt huonoon suuntaan. Jos muutosta ei tapahdu, tulemme tekemään, ja tarvittaessa pikaisesti, lisää toimenpiteitä. Viesti on selvä, että me emme hyväksy tätä toimintaa.

Orpon mukaan toiminta on Venäjän taholta järjestelmällistä ja järjestettyä.

–  Ja me haluamme tehdä siitä lopun. Jos se loppuu, ongelmaa ei ole.

Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat suljettiin perjantain ja lauantain välisenä yönä hallituksen päätöksellä, koska itärajalle on saapunut tavallista enemmän ihmisiä Venäjältä.

Hallitus päätti asiasta torstaina. Rajanylityspaikat suljettiin kolmeksi kuukaudeksi.

Jo viime viikolla hallitus kertoi, että se seuraa tilannetta jatkuvasti ja on tarvittaessa valmis tekemään lisää päätöksiä rajaturvallisuuden varmistamiseksi.

STT:n tietojen mukaan sisäministeriössä on valmisteltu viikonlopun aikana kahta eri vaihtoehtoa rajatilanteeseen vastaamiseen. STT:n hallituslähteen mukaan toinen vaihtoehdoista on se, että itäraja suljettaisiin kokonaan. Toinen vaihtoehto on lievempi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Presidentti Sauli Niinistö ei halunnut maanantaina Puolan-vierailullaan ryhtyä ennakoimaan, mitä Suomen hallituksen olisi tehtävä itärajan suhteen. Hän kuitenkin sanoi, että tilanne vetää vakavaksi.

Iltapäivän lehdistötilaisuudessa Niinistö nosti esiin näkemyksen, jota hän luonnehti "aika kiusaavaksi". Hän sanoi, että siinä missä kansainväliset sopimukset edellyttävät ihmisten suojaamista, on automaattisena lähtökohtana ajatuksissa ollut, että jos ihminen ei täytä kriteereitä, niin tällä ei ole maahantulo-oikeutta.

– Ikävä kyllä tämä jälkimmäinen puoli jää nyt toteutumatta. Olemme nähneet, että aiheettomia hakemuksia tehneitä hakijoita ei kyetä palauttamaan, Niinistö sanoi suomalaisille toimittajille.

Niinistön mukaan Venäjä näyttää tehneen käyttäytymisellään selväksi, että kerran Suomen rajalle asti päässyt ihminen ei enää pääse takaisin Venäjälle, vaikka tämä ei olisi Suomessa käynytkään.

– Nämä ovat äärimmäisen hankalia tilanteita, Niinistö sanoi.

– Nyt näytetään vähän hakevan sitä helpointa tietä Eurooppaan. Päätellen siitä, että tuolla on kerrottu joidenkin nyt Suomeen tulleiden pyrkineen jo Puolan ja Latviankin rajan yli, mutta eivät ole onnistuneet.

Niinistö aloitti maanantaina kaksipäiväisen virallisen vierailunsa Puolassa, missä hän tapasi aiemmin päivällä presidentti Andrzej Dudan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi