play

Sisäministeri Rantanen Ylellä: Käännytyslaki voi tulla voimaan jo tänä kesänä

Niin sanottu käännytyslaki voi tulla voimaan jo tänä kesänä, uskoo sisäministeri Mari Rantanen (ps.). Arkistokuva.

Niin sanottu käännytyslaki voi tulla voimaan jo tänä kesänä, uskoo sisäministeri Mari Rantanen (ps.). Arkistokuva. Kuva: Heikki Saukkomaa

STT-Lehtikuva

Hallituksen ajama niin sanottu käännytyslaki voi tulla voimaan jo tänä kesänä, uskoo sisäministeri Mari Rantanen (ps.). Hän kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

Hallitus antoi tiistaina eduskunnalle esityksen käännytyslaista, jolla pyritään torjumaan välineellistettyä maahantuloa Suomen itärajalla.

Rantanen totesi, että eduskunta käyttää lakiesityksen käsittelyyn sen ajan, jonka se tarvitsee.

–  Toki me toivomme ripeää käsittelyä. Mutta kuten kuulimme tällä viikolla lähetekeskustelussa, niin sieltä kuuluikin, että laki käsitellään hyvin perusteellisesti, mutta ilman aiheetonta viivytystä. Toivoisin, että mahdollisimman pian meillä olisi valmista, Rantanen sanoi Ylellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käännytyslailla halutaan tarvittaessa estää maahanpääsy Suomeen ilman oikeutta turvapaikanhakuun, elleivät maahan pyrkivät henkilöt ole esimerkiksi erityisen haavoittuvassa asemassa tai vaarassa joutua kuolemanrangaistuksen tai kidutuksen kohteeksi palautuksen jälkeen.

Lainvalmistelu on ollut poikkeuksellisen hankalaa, sillä esitys on tietyiltä osin niin Suomen perustuslain kuin kansainvälisten sopimustenkin vastainen.

Kyseessä on poikkeuslaki, joten esityksellä pitää olla eduskunnassa viiden kuudesosan tuki. Se tarvitsee siis tukea myös oppositiosta.

Rantanen painotti, että käännytyslaissa ei ole kyse maahanmuutto- tai turvapaikkapolitiikasta vaan turvallisuuspolitiikasta. Hänen mielestään esitetty laki on välineellistettyyn maahantuloon liittyvien riskien takia välttämätön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Emme me tätä (lakiesitystä) ole kevein mielin tehneet ja antaneet eduskunnalle. Se perustuu välttämättömään tarpeeseen, että meidän rajaviranomaisillamme on riittävät toimivaltuudet.

Hallituspuolue RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on sanonut, että perustuslakivaliokunnan kannanotolla tulee olemaan ratkaiseva merkitys, kun puolue muodostaa lopullisen kantansa lakiesitykseen.

Oppositiopuolueista vasemmistoliitto on jo kertonut vastustavansa esitystä. SDP:ssä, keskustassa ja vihreissä odotetaan perustuslakivaliokunnan kantaa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on sanonut, että käännytyslain hyväksymisen jälkeen rajaliikennettä voitaisiin avata jollakin tapaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rantasen mukaan uuden lain ja Suomen rajapäätösten välille ei voi suoraan vetää yhtäläisyysmerkkejä.

–  Siinä on yksi mahdollisuus, jolla voitaisiin varovaisesti lähteä avaamaan (rajanylityspaikkoja), mutta kaikki riippuu tietenkin siitä, mikä meillä on silloin turvallisuusviranomaisten arvio, Rantanen sanoi.

Jos viranomaisten arvio on, että välineellistetty maahantulo jatkuu suurella todennäköisyydellä, niin Rantasen mukaan siinä tapauksessa ei olisi järkevää tehdä päätöksiä rajan avaamisesta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi