play

Näppylähanskat ratkaisivat syyllisyyden – hovioikeus tuomitsi nelikymppisen espoolaismiehen vankeuteen Turun vuoden 2002 arvokuljetusryöstön yrityksestä

Arvokuljetusauton ryöstöä yrittäneiden pakoauto löytyi myöhemmin poltettuna. 
 LEHTIKUVA / HANDOUT / LOUNAIS-SUOMEN POLIISI

Arvokuljetusauton ryöstöä yrittäneiden pakoauto löytyi myöhemmin poltettuna. LEHTIKUVA / HANDOUT / LOUNAIS-SUOMEN POLIISI

STT-Lehtikuva

Turun hovioikeus tuomitsi maanantaina 46-vuotiaan espoolaismiehen vuonna 2002 Turussa tapahtuneesta arvokuljetusryöstön yrityksestä. Mies tuomittiin törkeän ryöstön yrityksestä neljän vuoden vankeuteen.

Ryöstöyritys tapahtui keskellä päivää elokuussa 2002 Vanhan Tampereentien Prisman pihassa, missä arvokuljetusauto oli pysäköitynä. Tekijöinä oli viisi naamioitua ja aseistautunutta miestä, joista yksi yritti avata arvokuljetusauton kyljen rälläkällä. Muutaman minuutin jälkeen miehet pakenivat paikalta anastetulla Chevrolet-pakettiautolla.

Keskeisenä näyttönä ovat koko oikeusprosessin ajan olleet näppylähanskat, jotka löytyivät hylätyn pakoauton läheisyydestä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi espoolaismiestä vastaan nostetun syytteen törkeän ryöstön yrityksestä viime vuoden maaliskuussa. Käräjäoikeuden mukaan syyttäjien todisteet miestä vastaan eivät riittäneet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hovioikeus päätyi päinvastaiselle kannalle: Turun Hevoskadulta löytyneet hansikkaat liittyvät tapahtumiin ja vahvistavat Marko Allan Armas Nurmisen, 46, syyllisyyden.

–  Johtopäätös perustuu siihen, että hansikkaat olivat löytyneet tekijöiden käyttämän pakoauton läheisyydestä sen jälkeen, kun tekijät olivat polttaneet pakoauton ja poistuneet paikalta, hovioikeus kertoo tuomiossaan.

Hanskat keskeisenä näyttönä

Hanskoista saatiin mieshenkilön dna heti tapahtumavuonna. Täsmäävä näyte kirjattiin poliisin rekisteriin kolme vuotta myöhemmin. Espoolaismies oli otettu kiinni toisen rikosepäilyn yhteydessä, ja hänen dna:taan oli verrattu pimeänä olleisiin juttuihin rutiininomaisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käräjäoikeudessa kuullun asiantuntijalausunnon mukaan oli vahva näyttö siitä, että hanskat olivat olleet juuri Nurmisen kädessä. Käräjäoikeuden mukaan niitä ei kuitenkaan pystytty luotettavasti yhdistämään ryöstöyritykseen.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei hanskojen yhteydestä ryöstöyritykseen jäänyt varteenotettavaa epäilyä.

–  Dna- ja kuitututkimuksia sekä muuta näyttöä kokonaisuutena harkittuaan hovioikeus päätyy siihen, että asiassa on esitetty riittävä näyttö syytteen tueksi, kirjoitetaan tuomiossa.

Hovioikeus katsoo, että Hevoskadulta löytyneiden hanskojen ja arvokuljetusautosta taltioitujen kuitujen on selvitetty olleen samanlaisia, minkä perusteella niiden voidaan katsoa olevan peräisin ainakin samasta tuote-erästä. Oikeus pitää todennäköisenä, että Hevoskadulta löytyneitä hansikkaita on käytetty ryöstön yrityksessä Prisman piha-alueella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Hovioikeus katsoo samoin kuin käräjäoikeus, että kirjallisena todisteena esitetty Rikosteknisen laboratorion lausunto hansikkaiden dna-löydöksestä antaa vahvan näytön siitä, että kyseiset hansikkaat ovat olleet Nurmisen kädessä ja että ne eivät ole olleet kenenkään muun kädessä.

Esitutkinnassa viiveitä ja epäselvyyksiä

Käräjäoikeus kiinnitti huomiota viiveisiin ja epäselvyyksiin jutun esitutkinnassa. Vaikka dna-näyte täsmäsi Nurmiseen jo vuonna 2005, poliisi kuulusteli häntä vasta toissa syksynä.

Hovioikeus katsoi samoin kuin käräjäoikeus, että puutteellisesti suoritettu esitutkinta ja ajan kuluminen eivät saa koitua vastaajan eli nyt tuomitun espoolaismiehen vahingoksi. Hovin mukaan tässä tapauksessa ajan kuluminen ei kuitenkaan merkittävästi vaikuttanut hanskojen ja arvokuljetusauton rikosteknisten tutkimusten luotettavuuteen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi