Niinistö: Suomella ei ole minkäänlaisia aikeita tuoda ydinaseita maaperälleen – presidentti sanoi pitävänsä myönteisinä Macronin ja Scholzin pyrkimyksiä säilyttää keskusteluyhteys Moskovaan: "Ei tässä muusta ole kysymys kuin siitä, että saataisiin tappaminen loppumaan"
Presidentti Sauli Niinistö puhui valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomella ei ole minkäänlaisia aikeita tuoda ydinaseita maaperälleen, vaikka Suomi ei aseta ennakkoon rajoituksia Nato-jäsenyydelleen. Niinistö puhui valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä tänään aamulla.
Niinistö sanoi, ettei hän ole nähnyt mitään merkkejä siitä, että kukaan olisi ydinaseita Suomelle tarjoamassakaan.
Presidentti huomautti, että ydinasepuheet ovat viime aikoina nopeasti arkipäiväistyneet, myös Suomessa. Tätä hän sanoi pitävänsä vaarallisena kehityskulkuna.
Niinistön mukaan on tärkeää ymmärtää, että ydinaseet ovat olennainen osa Naton pelotetta.
– Ydinpelotteen luonteesta meillä on varmasti vielä paljon opittavaa. Siitä käytäviin keskusteluihin osallistumme vasta jäsenenä, Niinistö sanoi puheessaan Säätytalolla.
– Selvää on, että Natolle ydinaseet ovat nimenomaan ennaltaehkäisyn väline, eivät itsetarkoitus.
Rauhan eteen ponnisteltava
Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaa vastaan Niinistö sanoi, ettei sodalle valitettavasti ole nyt näköpiirissä loppua. Niinistön mukaan toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että kumpikaan osapuoli olisi valmis luopumaan omista lähtökohdistaan.
Niinistön mukaan Suomen kanta on, ettei ole ulkopuolisten asia sanella ehtoja Ukrainalle, joka taistelee oman alueellisen koskemattomuutensa puolesta ja omien kansainvälisesti tunnustettujen rajojensa sisällä.
– Päätös puolustautumisen jatkamisesta on Ukrainan ja vain Ukrainan. Osana läntistä yhteisöä Suomi jatkaa tukeaan Ukrainalle ja Ukrainan kansalle niin kauan kuin sitä tarvitaan.
Silti rauhasta on Niinistön mukaan voitava ja uskallettava puhua myös näinä aikoina. Hänen mukaansa siinä ei ole kyse sinisilmäisyydestä tai naiiviudesta.
– Lopulta päämääränä on oltava rauhan aikaansaaminen, tappamisen lopettaminen. Siihen kaikki sodat aikanaan päättyvät.
Niinistö sanoi pitävänsä myönteisenä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin pyrkimyksiä säilyttää keskusteluyhteys, tai ainakin mahdollisuus siihen, myös Moskovaan.
– Rauha on niin tärkeä tavoite, ettei meidän pidä säästellä mitään ponnisteluja sen saavuttamiseksi.
Niinistö palasi vielä erikseen Macronin ja Scholzin yhteydenpitoon puheensa jälkeen.
– On hyvä, että on olemassa vähintään mahdollisuus yhteydenpitoon, jos sellainen jotain voi olla tuottamassa. Ei tässä muusta ole kysymys kuin siitä, että saataisiin tappaminen loppumaan. Se on minusta aika arvostettava tavoite.
Niinistö vähäsanainen Kristerssonin Turkin vierailusta: Jätetään se heidän asiakseen
Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson matkustaa tiistaina Turkkiin tapaamaan maan johtoa. Unkarin ohella myöskään Turkki ei ole vielä ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä, ja Turkki on esittänyt kummallekin maalle erilaisia vaatimuksia.
– Meidän on tietenkin vaikea sitä lähteä hahmottamaan, mistä Ruotsi haluaa puhua. Kautta linjan on näkynyt se, että juuri Ruotsin käyttäytymisestä tai politiikan sisällöstä tuossa Turkin kritiikissä on ollut enemmän kysymys. Jätetään se heidän keskinäiseksi asiakseen, Niinistö sanoi.
Ruotsin hallitus kertoi lauantaina ottavansa etäisyyttä kurdiryhmiin. Kyseessä ovat Syyrian PYD-puolue ja sen aseellinen siipi YPG, joka on Turkin ja EU:nkin terroristijärjestöksi määrittelemän PKK:n sisarjärjestö.
– Ensinnäkään en tiedä, mikä yhteys on mahdollisesti ollut. Vastaan mieluummin Suomen osalta, josta vallitsee näköjään vääriä käsityksiä siitä, että me jotenkin lopettaisimme jonkun toiminnan. Tilanne on niin, että me emme ole avustaneet näitä järjestöjä, mutta me avustamme kurdeja kansainvälisten apujärjestelyiden kautta. Tämä kaikki tulee jatkumaan, Niinistö tähdensi.
Presidentti ei ottanut kantaa, mikä on hänen arvionsa siitä, milloin Suomen Nato-jäsenyys menee maaliin.
– Sanoisin niin, että tällä hetkellä tilanne näyttää ehkä vähän paremmalta kuin vielä viikko pari sitten. Mutta ei tässä ehkä mitään pikamarssia tule. Toistan kuitenkin sen, että minä kyllä uskon, että tuo jäsenyys kohtuullisessa ajassa toteutuu. En ole mitenkään levoton tämän väliajan suhteen.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi