play

Norppalive alkaa tänään – saimaannorppien keväistä köllöttelyä voi seurata reaaliajassa seitsemättä vuotta peräkkäin

Norppien vuodenkierrossa on meneillään karvanvaihto, jolloin ne nousevat paistattelemaan rantakiville ja luodoille. LEHTIKUVA

Norppien vuodenkierrossa on meneillään karvanvaihto, jolloin ne nousevat paistattelemaan rantakiville ja luodoille. LEHTIKUVA

STT-Lehtikuva

Saimaannorppien elämää seuraava Norppalive alkaa tänään, kertoo WWF. Norppalive kuvaa karvaansa kuivattelevia saimaannorppia jo seitsemännen kerran.

Viime keväästä poiketen livessä ei tänä vuonna ole mukana ääntä. Kameran sijainti on sama kuin aikaisempina vuosina.

Kuuluisuuteen nousseen Pullervo-norpan voidaan myös odottaa näkyvän Norppalivessä. Pullervo, eli viralliselta nimeltään Phs106, on vieraillut Norppaliven lähetyksissä kaikkina aikaisempina keväinä vuotta 2020 lukuun ottamatta.

–  Saimaannorpat ovat hyvin paikkauskollisia, joten Pullervo voi hyvinkin näyttäytyä Norppalivessä myös tänä keväänä, sanoo WWF:n viestintäjohtaja Joonas Fritze tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Norpilla käynnissä karvanvaihto

Norppien vuodenkierrossa on meneillään karvanvaihto. Sen vuoksi valtaosan elämästään vedessä viettävät norpat nousevat nyt paistattelemaan rantakiville ja luodoille.

Karvanvaihto kestää muutaman viikon. Norpille aika on kovaa työtä, sillä maalla makoillessaan niiden pitää pysytellä valppaana.

Norpat eivät mielellään kastaudu kesken kaiken, sillä vanha karva irtoaa parhaiten lämpimältä ja kuivalta iholta. Stressaavat tapahtumat, kuten liian läheltä lipuva vene tai kameran kanssa lähestyvä ihminen, kuitenkin ajavat ne pulahtamaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Vaikka kuivattelu näyttää rennolta, karvanvaihto on yksi norpan vuoden vaativimmista jaksoista. On hyvin tärkeää, että norpille suodaan pötkötysrauha karvanvaihdon ajaksi. Muulloinkaan ei tule koskaan mennä kiikarointietäisyyttä lähemmäs, Fritze sanoo.

WWF vetoaakin Saimaalla liikkuviin, että rantakivillä ja luodoilla pötköttäviin norppiin pidetään kiikarointietäisyys. Karvanvaihto voi häiriintyä, jos norpat joutuvat sukeltamaan veteen liian usein ihmisen aiheuttaman häiriön vuoksi.

–  Tietojemme mukaan Saimaalla yleistyi viime keväänä ilmiö, jossa ihmiset lähestyivät norppia kuvaamistarkoituksessa. Silminnäkijöiden mukaan myös Norppalivessä köllöttäviä yksilöitä lähestyttiin niin, että nämä joutuivat sukeltamaan. Päädyimme siksi sulkemaan lähetyksen etuajassa, ja tarpeen vaatiessa teemme tänä vuonna samoin, tiedotteessa kerrotaan.

Yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saimaannorppa on yksi maailman harvoista makeassa vedessä elävistä hylkeistä. Se jäi eristyksiin Suomen suurimpaan järveen noin 8  000 vuotta sitten, kun Saimaan ja Itämeren välinen yhteys katkesi jääkauden jälkeen maankohoamisen myötä.

Saimaannorppa kehittyi omaksi alalajikseen, mutta on edelleen läheistä sukua itämerennorpalle.

Nykyisin saimaannorppia arvioidaan olevan noin 430. Sitä ei esiinny missään muualla maailmassa kuin Suomessa Saimaan vesistössä. Eniten norppia on Savonlinnan seudulla.

Saimaannorppia uhkaavat erityisesti hukkuminen kalanpyydyksiin sekä ilmastonmuutos.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi