play

Paljonko Venäjä voi mobilisoida siirtolaisia Suomen rajalle? – "Vaikea arvioida, koska heitä on kuljetettu Venäjälle lähes ihmiskauppaa vastaavassa tilanteessa"

Arkistokuvassa ihmisiä Vaalimaan raja-asemalla syksyllä 2022.

Arkistokuvassa ihmisiä Vaalimaan raja-asemalla syksyllä 2022.

STT-Lehtikuva

Käännytyslaiksi kutsuttu poikkeuslaki on loppusuoralla, ja todennäköisesti se hyväksytään pian eduskunnassa kiireellisenä.

Lain valmistelussa on vedottu muun muassa salaiseen tiedustelutietoon siitä, paljonko siirtolaisia Venäjä voi mobilisoida Suomen rajalle.

Sitä, kuinka paljon Venäjällä odottaa mahdollisesti Suomeen siirrettäviä siirtolaisia, on kuitenkin julkisten tietojen valossa vaikea arvioida, sanoo vanhempi tutkija Margarita Zavadskaya Ulkopoliittisesta instituutista STT:lle. Venäjällä on kuitenkin maahanmuuttajaryhmiä, jotka maan turvallisuusviranomaiset ovat päästäneet maahan siirtääkseen heitä eteenpäin, hän sanoo.

Käytännössä Venäjä siis avaa rajansa ja lähettää samalla ihmisille signaaleja, että pääsy Venäjän kautta länteen on mahdollista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Heidän määränsä arviointi on kuitenkin hyvin vaikeaa, koska osa on kuljetettu maahan lähes ihmiskauppaa vastaavassa tilanteessa. Tai sitten jotkut kolmannet maat ovat päästäneet heidät lähtemään, ja Venäjän turvallisuusviranomaiset ovat auttaneet näitä rajalle.

Zavadskayan mukaan toiminnan tarkoituksena on luoda Suomelle epävarmuutta ja vaaran tunnetta.

Hän arvioi, että riskit siirtolaisten lennättämisessä eivät ole Venäjälle itselleen kovin suuret. Tämä johtuu Venäjän koosta ja muutenkin valtavista ihmismääristä. Ainoastaan, jos kaikki siirtolaiset keskitettäisiin maassa yhdelle ja samalle alueelle, ongelmia voisi syntyä.

Sen sijaan tilanne on kaikkein vaikein maahantulijoille, joita Venäjä on tuonut maahan siirrettäväksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Venäjällä ei ole infrastruktuuria huolehtia näistä maahantulijoista. He ovat uhreja, joita käytetään instrumentalisaation välineenä.

Rajavartiolaitoksen arvion mukaan Suomen rajojen läheisyydessä on edelleen henkilöitä, jotka ovat välineellistettävissä välittömästi Suomeen.

–  Yhtä merkittävää on, joka myös syystalvella 2023 nähtiin, että hyvin lyhyessä ajassa Venäjä välineellisti lähtömaista Suomen itärajalle maahantulijoita. Venäjällä on todennettu kyky tähän, toteaa STT:lle sähköpostitse yksikön päällikkö eversti Mikko Lehmus Rajavartiolaitoksen esikunnasta.

Rajavartiolaitoksen mukaan se käyttää varautumisensa pohjana sekä havaittuja tapahtumia että uhkamalleja. Tässä tapauksessa kysymys on kertaalleen todetusta tilanteesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rajavartiolaitoksen mukaan sen arvio vastaa presidentti Alexander Stubbin näkemyksiä.

– Meidän tiedustelutietomme mukaan Venäjä pystyy siirtämään meidän rajallemme siirtolaisia, jotka eivät ole perinteisiä turvapaikanhakijoita vaan ihmisiä, joita käytetään aseena ja välineellistetään. Yli tuhat muutamassa tunnissa, Stubb sanoi MTV:n uutisille kesäkuussa.

Valmistelussa olevalla poikkeuslailla eli niin sanotulla käännytyslailla halutaan estää tietyissä tilanteissa ihmisten maahanpääsy Suomeen ilman oikeutta turvapaikanhakuun itärajalla ja sen läheisyydessä, elleivät he ole esimerkiksi erityisen haavoittuvassa asemassa. Rajan ylittäneet käännytettäisiin pois Suomesta.

Eduskunnan suureen saliin käännytyslaki voisi tulla ensimmäiseen käsittelyyn ensi viikon tiistaina. Äänestysten vuoro olisi todennäköisesti ensi viikon perjantaina.

Käännytyslaki on poikkeuslaki, joten se pitää hyväksyä perustuslain säätämisjärjestyksessä. Täysistunnossa äänestettäisiin ensin lain julistamisesta kiireelliseksi viiden kuudesosan enemmistöllä. Tämän jälkeen lakiesitys voitaisiin hyväksyä kahden kolmasosan enemmistöllä.

Lain soveltaminen olisi maantieteellisesti ja ajallisesti rajattua sekä erittäin korkean kynnyksen takana esimerkiksi tilanteissa, joissa kansalliseen turvallisuuteen kohdistuu vakava uhka. Päätös lain soveltamisesta voitaisiin tehdä enintään kuukauden ajaksi kerrallaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi