play

STT:n tiedot: Omakotitaloasujille tulossa kotitalousvähennyksen kaltainen tukimuoto

Ministeri Saarikon mukaan alijäämää kasvattaa erityisesti hintojen nousun aiheuttama indeksiperusteisten menojen, eli esimerkiksi eräiden sosiaaliturvaetuuksien ja koulutuksen rahoituksen, kasvu. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Ministeri Saarikon mukaan alijäämää kasvattaa erityisesti hintojen nousun aiheuttama indeksiperusteisten menojen, eli esimerkiksi eräiden sosiaaliturvaetuuksien ja koulutuksen rahoituksen, kasvu. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

STT:n tietojen mukaan hallitus aikoo tukea sähkölämmitteisissä taloissa asuvia kotitalousvähennyksen kaltaisella tukimuodolla. Erään lähteen mukaan on kaavailtu, että verotuksessa voisi vähentää sähkölaskusta 60 prosenttia 500 euroa kuukaudessa ylittävästä osuudesta. Keskustelussa on tiettävästi ollut, että 1  500 euroa ylittävästä osuudesta ei vähennyskelpoisuutta enää olisi.

Tiedon vahvistavat useammat hallituslähteet, mutta yksityiskohdat eli summat ja kesto ovat voineet tästä vielä lopullisessa muotoilussa muuttua.

Verovähennysoikeus olisi näillä näkymin voimassa neljä kuukautta.

Vähätuloisille on tiettävästi tulossa suora sähkötuki.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi hallitus alentaa sähkön arvonlisäveroa nykyisestä 24 prosentista ainakin aluksi 10 prosenttiin.

Sähköpaketin hinnaksi arvioidaan useita satoja miljoonia euroja.

Hallitus on saanut budjettineuvottelut päätökseen ja sähkön hinnannousun helpottamiseen tähtäävistä keinoista kerrotaan kello 13 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

Alvin alennus myös kotimaan lentoliikenteeseen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

STT:n tietojen mukaan joukkoliikenteen arvonlisäveroa ollaan alentamassa niin, että se pudotettaisiin väliaikaisesti nollaan nykyisestä 10 prosentista. Arvonlisäveron alentaminen koskee henkilöliikennettä ja pitää sisällään myös taksit ja lentokoneet kotimaan lentoliikenteessä.

Alennus olisi voimassa mahdollisesti neljä kuukautta vuoden alusta alkaen.

Joukkoliikenteen arvonlisäveron alennus oli vihreiden ehdottama keino budjettiriiheen.

Jo aiemmin on pidetty selvänä, että hallitus tukee lapsiperheitä erillisellä tukipaketilla. Siihen kuuluu muun muassa joulukuussa maksettava ylimääräinen lapsilisä, varhaiskasvatusmaksujen aleneminen tulorajaa muuttamalla. Tarkemmin lapsiperheisiin kohdentuvia toimia ovat muun muassa toimeentulotuen ja työttömyysturvan lapsikorotuksiin tulevat nostot.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Budjettiesityksen alijäämä selvästi suurempi kuin ministeriön ehdotuksen 6,3 miljardia euroa"

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan ensi vuoden budjettiesityksen alijäämä tulee selvästi kasvamaan valtiovarainministeriön ehdotuksen 6,3 miljardista eurosta.

Saarikko sanoi, että alijäämää kasvattaa erityisesti hintojen nousun aiheuttama indeksiperusteisten menojen eli esimerkiksi eräiden sosiaaliturvaetuuksien ja koulutuksen rahoituksen kasvu.

–  Pelkästään valtiovarainministeriön kannan ja tämän budjettiriihen välillä nuo indeksiperustaiset menot ovat tarkentuneet liki miljardilla ylöspäin.

Toinen vastaava tarkennus liittyy valtion korkomenoihin. Arvio niistä on noussut Saarikon mukaan selvästi valtiovarainministeriön kesällä tekemän ennusten jälkeen.

Kolmas alijäämää lisäävä tekijä on hallituksen valmistelema sähkön hintaan liittyvä kokonaisuus, joka ei ollut osa valtiovarainministeriön pohjaesitystä.

Tämän vuoden alijäämä on lisätalousarviot mukaan lukien noin 8,9 miljardia euroa.

Marin: Sähköpaketista tulossa mittava

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi aamupäivällä Säätytalolla, että suunnitteilla olevasta sähköpaketista on tulossa mittava. Hän korosti, että paljon asioita jää kuitenkin vielä tarkennettavaksi jatkovalmistelussa budjettiriihen jälkeen.

–  Me olemme käyneet läpi niitä työkaluja, mitä voisimme ottaa käyttöön, mutta paljon on vielä selvitettävää ja paljon on vielä arvioitavaa, hän sanoi.

Marin huomautti, että myös EU:n komissiolta odotetaan esityksiä energiamarkkinan vakauttamiseksi.

–  Ensisijainen tavoite meillähän on se, että me emme tarvitsisi ylipäätänsä tukea ihmisille valtion kautta, vaan saisimme tämän energiamarkkinan ja hinnan nousun rauhoittumaan niin, että ihmiset pystyvät sähkölaskunsa itse maksamaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi