play

Marin ei laiminlyönyt virkavelvollisuuttaan juhlimisellaan, katsoo oikeuskansleri – pääministerin moraalin ja uskottavuuden arvioiminen ei kuulu laillisuusvalvojalle

Oikeuskanslerille tehtiin elokuussa useita kanteluita pääministeri Sanna Marinin (sd.) juhlinnasta kesällä. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Oikeuskanslerille tehtiin elokuussa useita kanteluita pääministeri Sanna Marinin (sd.) juhlinnasta kesällä. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT-Lehtikuva

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti katsoo, ettei pääministeri Sanna Marinia (sd.) ole aihetta epäillä lainvastaisesta menettelystä tai virkavelvollisuuden laiminlyömisestä tämän vapaa-ajan vieton vuoksi. Pöysti toteaa antamassaan ratkaisussa, että ylimmän laillisuusvalvojan tehtäviin ei kuulu ministerin vapaa-ajan vieton arviointi.

Oikeuskanslerille tehtiin elokuussa useita kanteluita Marinin juhlinnasta sen jälkeen, kun videot ja kuvat pääministerin juhlimisesta kesän aikana levisivät sosiaalisessa mediassa.

Kanteluissa muun muassa arveltiin, ettei Marin ollut alkoholin käytön vuoksi työkykyinen viikonloppuna 5.–7. elokuuta ja että hänen olisi tullut luovuttaa tuolloin pääministerin tehtävien hoito sijaiselle. Esille nostettiin myös se, että Marin olisi perunut vapaansa kyseisenä viikonloppuna. Kanteluissa myös katsottiin, ettei Marin esiintynyt juhlintavideoilla pääministerin arvolle kuuluvalla tavalla.

Oikeuskansleri kuitenkin huomauttaa ratkaisussaan, että laillisuusvalvonta koskee ministerin virkatoimia. Se voi ulottua varsinaisten virkatointen ulkopuolelle vain jos niillä olisi oikeudellisesti merkityksellinen yhteys ministerin virkatoimiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pöystin mukaan kanteluissa ei ole yksilöidysti esitetty, että jokin pääministerille kuuluva virkatehtävä olisi puuttuneen toimintakyvyn vuoksi jäänyt hoitamatta tai että jonkin sellaisen hoitaminen olisi vaarantunut. Siksi myöskään pääministerin vapaan perumisella ei ole arvioinnin kannalta merkitystä.

Pöysti myös toteaa, että valtioneuvosto huolehtii ministerien sijaisjärjestelyistä silloin, kun virkatehtävien hoitaminen sitä edellyttää.

Hänen mukaansa oikeuskanslerin tehtäviin ei kuulu ministerin toiminnan moraalin tai ministerin poliittisen uskottavuuden ja hänen nauttimansa luottamuksen arviointi. Näiden seikkojen arviointi kuuluu oikeuskanslerin mukaan lähtökohtaisesti eduskunnalle, minkä lisäksi poliitikon nauttima luottamus mitataan myös vaaleissa.

Ratkaisussa huomautetaan, että virkamiehille laissa säädetty käyttäytymisvelvollisuus ei koske ministereitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kesärannassa vierailu ei edellytä turvallisuusselvitystä

Kanteluissa arvosteltiin pääministeri Marinia myös siitä, että hän olisi käyttänyt pääministerin virka-asuntoa vääriin tarkoituksiin ja aiheuttanut turvallisuusriskin 10. heinäkuuta kutsuessaan Ruisrockin jatkoille Kesärantaan vieraita, joille ei ollut tehty turvallisuusselvityksiä.

Oikeuskansleri huomauttaa, että pääministerin virka-asuntoa on sallittua käyttää yksityistilaisuuksiin eikä osallistuminen edellytä henkilöturvallisuusselvityksen tekemistä.

Kanteluissa myös epäiltiin, että Marinin yksityisiä vieraita olisi kuljetettu pääministerin virka-autolla. Pöysti ei löytänyt aihetta epäillä virka-auton väärinkäyttöä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi