play

Oppositio löi kyselytunnilla kiilaa hallituksen riveissä näkyviin rakoihin metsätalouden taksonomia-kiistassa

Eduskunnan puhemies ohjasi kysymyksen pääministeri Sanna Marinin (sd.) vastattavaksi, mikä herätti mekkalaa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Eduskunnan puhemies ohjasi kysymyksen pääministeri Sanna Marinin (sd.) vastattavaksi, mikä herätti mekkalaa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Eduskunnan kyselytunnilla oppositio hyökkäsi yhtenä kiilamuodostelmana kohti hallituksen riveihin ilmestyneitä rakoja metsätalouden taksonomia-kiistassa. Useat edustajat yrittivät käyttää hallituksen aitiota yksittäisten puoluejohtajien kuulusteluun.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas oli osoittanut jo aiemmin kysymyksensä vihreille ja vasemmistoliitolle, mutta kysymykseen oli vastannut pääministeri. Puoluetoveri Sanna Antikainen jatkoi kuitenkin samalla linjalla, mikä kuumensi tunteita salissa.

–  Suomessa on noin 600  000 yksityistä metsänomistajaa. Mikäli talouskäytön ulkopuolelle rajataan EU:n vaatimat 20 prosenttia (metsistä), on kyseessä laajamittainen metsänomistajien omaisuuden ryöstäminen. Joudun toistamaan edustaja Peltokankaan kysymyksen, koska ne, joilta kysyttiin, eivät saaneet vastata. Kysymys on vihreille tai vasemmistoliitolle, ei pääministerille: miksi haluatte ryöstää suomalaisten metsänomistajien omaisuuden?

Vihreät ja vasemmistoliitto äänestivät taksonomiaesityksen torjuneiden muiden hallituspuolueiden kantaa vastaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Marin: Emme kyenneet muodostamaan yhtenäistä näkemystä, mutta hallituksella on kanta

Eduskunnan puhemies ohjasi kysymyksen pääministeri Sanna Marinin (sd.) vastattavaksi, mikä herätti mekkalaa.

–  Täällä aitiossa istuu hallitus. Tämä ei ole yksittäisten puolueiden puheenjohtajien kyselytunti, tämä on hallituksen kyselytunti. Sen takia pääministerinä vastaan, kun kysymys kohdistuu hallitukselle. Ymmärrän, että opposition tavoitteena on löytää erilaisia näkemyksiä ministeriaitiosta, mutta pääministerinä edustan yhteistä kantaa, jonka hallitus on muodostanut, Marin vastasi.

–  Tässä kysymyksessä emme kyenneet muodostamaan yhtenäistä näkemystä, mutta hallituksella on kuitenkin kanta, joka on se, että äänestämme taksonomiaesitystä vastaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Marinin vastaus hallituskumppaneille esitettyyn kysymykseen herätti salissa sen verran meteliä, että eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) puuttui tilanteeseen.

–  Haluan todella vakavasti sanoa: tämä on kyselytunti, jossa pyrin antamaan mahdollisimman paljon oppositiolle puheenvuoroja, mutta kysymykset tehdään hallitukselle. Sen takia toivon, ettei täällä halveksivasti naureta, jos pääministeri vastaa, Vehviläinen sanoi.

Orpo: On erittäin huonoa, että hallituksen yhteinen linja asiaan puuttuu

Eduskunnan kyselytunti muistutti papukaijojen väittelyä, kun opposition edustajat kerta toisensa jälkeen syyttivät hallitusta siitä, että yhteisen kannan puuttumisen vuoksi EU:n tasolla ei ole päästy vaikuttamaan ennakkoon taksonomiaesityksen sisältöön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  On erittäin huonoa, että edelleen hallituksen yhteinen linja asiaan vaikuttamiseen puuttuu. Kanta oli kuukausia avoin, hallitus riiteli keskenään ja menetettiin ennakkovaikuttamismahdollisuuksia. Hukattiin se kultainen hetki viime viikolla, kun metsistä vastaava komissaari oli käymässä Suomessa, sanoi opposition kansanedustaja ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

–  Hallituksella ei ollut kantaa. Nyt päätös syntyi, mutta kaksi hallituspuoluetta on siitä irtisanoutunut. (...) Arvoisa pääministeri, miksi olette päästäneet tämän tähän ja miten takaatte, että hallitus toimii yksimielisesti, kysyi Orpo.

Marin: Meidän näkökulmamme on, että esitys ei ole riittävän hyvä

Vastauksena oppositiosta esitettyihin syytöksiin hallituksen aitiosta toistettiin toistamistaan, että esityksen sisältöön on jo etukäteen onnistuneesti vaikutettu, vaikka lopullinen esitys ei ollutkaan tarpeeksi hyvä. Pääministeri Marinin mukaan nyt oli edessä vain "ota tai jätä" -päätös, josta kieltäydyttiin.

–  Olemme toimittaneet hallituksen kannan eduskunnalle, ja eduskunnan suuri valiokunta tulee oman kantansa muodostamaan, vastasi pääministeri Marin Orpon kysymykseen.

–  Meidän näkökulmamme on, että taksonomiaesitys ei ole riittävän hyvä. Me olemme kyllä siihen vaikuttaneet ja monilta osin olemme saaneet esitystä korjattua, mutta se ei ole riittävän hyvä eikä se huomioi riittävällä tavalla meidän kansallisia etujamme, Marin jatkoi.

Marin kiisti sen, että hallitus olisi ollut erityisen myöhässä kantansa muodostamisessa verrattuna muihin EU:n jäsenmaihin. Pääministeri muistutti myös siitä, ettei Suomi ole EU:ssa yksin eikä ole päässyt sanelemaan yksin taksonomiaesityksen sisältöä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi