play

Oulun yliopiston tutkimus: Oktomurske aiheuttanut Oulun seudulla autojen jakohihnojen rikkoutumisia

STT-Lehtikuva

Asfaltin runkoaineena käytetty ferrokromikuona eli oktomurske on aiheuttanut Oulun alueella autojen jakohihnojen rikkoutumista, kerrotaan Oulun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa.

Yliopiston mukaan ongelmaa tutkittiin vuonna 2019 aloitetussa laajassa ja monitieteisessä tutkimuksessa.

Oulun seudulla on tapahtunut jakohihnojen rikkoutumisia autokantaan suhteutettuna moninkertaisesti enemmän kuin muualla Suomessa.

Outokummun valmistamaa oktomursketta on käytetty asfaltin valmistukseen Oulun alueella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ferrokromikuonan kuluttava vaikutus 25-kertainen muihin kiviaineksiin verrattuna

Tutkimuksessa etsittiin systemaattisesti tiepölyn ja ympäristötekijöiden eroavaisuuksia Oulun alueen ja pääkaupunkiseudun välillä.

Hankkeessa mallinnettiin koelaitteistolla polttomoottorin jakopäätä ja laitteilla ajettiin testejä yli 3  000 tuntia. Ferrokromikuonan kuluttava vaikutus oli noin 25-kertainen muihin tiestössä käytettyihin kiviaineksiin verrattuna, Oulun yliopiston tiedotteessa sanotaan.

–  Mittavan testausohjelman perusteella voimme osoittaa jakohihnojen vioittumisen keskeiseksi syyksi ferrokromikuonan, kertovat hankkeen projektipäällikkö Perttu Niskanen Oulun yliopistosta sekä Geologian tutkimuskeskuksen erikoisasiantuntija Mika Räisänen yliopiston tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Outokumpu yllättyi tuloksista, toivoo aiheesta lisätutkimuksia

Outokumpu julkaisi tiistaina vastineen Oulun yliopiston tutkimukseen. Vastineessa Outokumpu kertoo yllättyneensä tuloksista, sillä ne poikkeavat aiemmin toteutetun tutkimuksen tuloksista.

Vuonna 2014 Aalto-yliopiston yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa suorittamassa tutkimuksessa todettiin, että oktomurske ei olisi ollut syypää jakohihnaongelmiin.

Lisäksi Outokumpu kritisoi tutkimuksen rahoituspohjaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Outokummun ferrokromiliiketoiminnasta vastaava johtaja Martti Sassi sanoo vastineessa, että oktomurskeella voi olla yhteys Oulun seudun jakopääongelmiin, vaikka kyseiset ongelmat ovatkin globaali autoteollisuuden haaste.

–  Koska tehtyjen tutkimusten tulokset ovat ristiriidassa keskenään ja Oulun yliopisto ei ole jakanut pyytämäämme, ymmärryksen kannalta erittäin relevanttia dataa, toivomme, että aihetta tutkitaan vielä riippumattoman rahoituksen turvin ja oktomurskeen rooli selvitetään perinpohjaisesti, Sassi sanoi vastineessa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi