play

Sähkölämmitteisten omakotitalojen asumiskustannukset laskeneet satoja euroja viime vuodesta

Kuva: Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Sähkölämmitteisten omakotitalojen vuotuiset asumiskustannukset ovat laskeneet Suomessa keskimäärin reilut 400 euroa viime vuodesta, selviää Omakotiliiton tilaamasta selvityksestä.

Selvityksessä on käytetty tyyppitalona 120 neliömetrin sähkölämmitteistä omakotitaloa, joka sijaitsee tuhannen neliömetrin kokoisella tontilla. Selvitys tehtiin kuntien sähkö-, vesi- ja jätemaksujen sekä kiinteistöveron perusteella. Mukana oli sata kuntaa.

Asumiskustannusten lasku johtuu sähköenergian hinnan alenemisesta. Sähkön hinta on selvityksen mukaan laskenut lähes viidenneksellä viime vuodesta.

Vertailun muut osa-alueet ovat sen sijaan kallistuneet. Jätemaksut ovat nousseet keskimäärin lähes puolella viime vuodesta. Kiinteistövero on kasvanut 6,5 prosenttia ja vesimaksut 5,5 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vertailussa selvisi, että hinnoissa on merkittäviä aluekohtaisia eroja. Kalleimmat asumiskustannukset ovat Paraisilla, jossa sähkölämmitteisen omakotitalon asumismenoihin menee vuodessa 7  091 euroa. Seuraavaksi kalleimmat kunnat ovat Sastamala, Järvenpää, Kemiönsaari ja Lempäälä.

Vertailun halvin kunta on Pietarsaari, jossa vuotuiset asumiskulut ovat 4  484 euroa. Seuraavaksi edullisimmat asumiskustannukset ovat Seinäjoella, Kauhavalla, Forssassa ja Loimaalla.

Ero halvimman ja kalleimman kunnan välillä on noin 2  600 euroa vuodessa.

Eniten asumiskustannukset ovat nousseet Rantasalmella, Omakotiliiton vertailussa käytetyllä laskentatavalla 1  063 euroa. Kunnassa sähkö-, vesi- ja jätemaksut ovat selvityksen mukaan kallistuneet huomattavasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Rantasalmi on harmillinen esimerkki asumiskustannuksiin liittyvien päätösten yhteisvaikutuksesta. Kun kustannuksista päätetään siilomaisesti eri tahoilla, ei kokonaisuuteen kiinnitetä huomiota, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander liiton tiedotteessa.

Asumiskustannukset ovat eniten laskeneet Raaseporissa, yli 2  400 euroa vuodessa.

Selvityksen toteutti KTI Kiinteistötieto Oy.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi