play

1,5–2-vuotias on sopivan ikäinen varhaiskasvatukseen, arvioivat useimmat vanhemmat kyselyssä

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Pienten lasten vanhemmat pitävät 1,5–2 vuoden ikää kaikkein sopivimpana lapsen varhaiskasvatuksen aloitusikänä. Asia ilmenee Kelan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselystä.

Kyselyssä äideistä 40 prosenttia ja isistä 36 prosenttia koki, että 1,5–2 vuotta on sopiva ikä laittaa lapsi varhaiskasvatukseen.

Yhtä moni isä laittaisi myös tätä nuoremman lapsen varhaiskasvatukseen. Kyselyssä toiseksi yleisin vastaus oli 1–1,5 vuotta, jota piti sopivana 29 prosenttia äideistä ja 36 prosenttia isistä.

Kelan tutkijan Anu Kinnusen mukaan näkemykset sopivasta iästä aloittaa varhaiskasvatuksessa ovat muutoksessa. Vielä vuonna 2019 vastaavassa kyselyssä vain 21 prosenttia äideistä ja 31 prosenttia isistä piti 1–1,5 vuotta sopivana aloitusikänä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Etenkin äidit ovat valmiita laittamaan lapsen kodin ulkopuoliseen hoitoon nuorempana kuin aiemmin, Kinnunen sanoo tiedotteessa.

Alle viidesosa kyselyyn vastanneista vanhemmista ajatteli, että lapsen pitäisi olla vähintään kolmevuotias ennen aloittamista varhaiskasvatuksessa.

Kyselyn perusteella vanhempien koulutustaso on yhteydessä näkemyksiin varhaiskasvatuksen aloitusiästä. Korkeakoulutetut vanhemmat pitävät nuorempaa lasta valmiina aloittamaan varhaiskasvatuksessa.

Korkeasti koulutetuista äideistä 81 prosenttia piti alle kaksivuotiasta lasta sopivan ikäisenä varhaiskasvatukseen. Kaikista äideistä näin ajatteli vain 72 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vastaavasti korkeakoulutetuista isistä 84 prosenttia piti alle kahta vuotta sopivana aloitusikänä, kun kaikista isistä näin ajatteli 78 prosenttia.

–  Matalan koulutuksen tiedetään olevan yhteydessä pidempiin kotihoidon tukijaksoihin. Tämä näkyy lasten osallistumisessa varhaiskasvatukseen, Kinnunen sanoo.

Kyselyn mukaan vanhemmat suhtautuvat ylipäätään varsin myönteisesti pienten lasten varhaiskasvatukseen. Isistä kolme neljäsosaa ja äideistä reilut puolet oli sitä mieltä, että lapsen on hyvä osallistua varhaiskasvatukseen alle kolmevuotiaana.

Runsas kymmenesosa vanhemmista sen sijaan piti alle kolmevuotiaan lapsen osallistumista varhaiskasvatukseen jopa haitallisena.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kelan ja THL:n Perhevapaakysely 2022 -tutkimukseen vastasi viime vuoden keväällä yli 3  300 pienten lasten vanhempaa, jotka olivat käyttäneet vähintään yhden päivän äitiys-, isyys-, tai vanhempainvapaata.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi