play

Pääministeri Marin: Energiatilanne Ukrainassa ja Moldovassa huolestuttava – Pohjoismaiden pääministerit tapasivat Helsingissä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tiistaina lehdistötilaisuudessa Helsingissä pääministerien tapaamisen jälkeen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tiistaina lehdistötilaisuudessa Helsingissä pääministerien tapaamisen jälkeen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan energiatilanne Ukrainassa ja Moldovassa on huolestuttava. Hän tapasi muita Pohjoismaiden pääministereitä ja itsehallintoalueiden johtajia aamupäivällä Helsingissä Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä.

Johtajat keskustelivat Marinin mukaan siitä, miten Ukrainaa ja Moldovaa voitaisiin auttaa nykyistä enemmän.

–  Meidän pitää varmistaa, että kaikesta kriittisestä infrastruktuurista kuten energiasta ja vedestä huolehditaan, jotta ihmiset voivat elää niin normaalia elämää Ukrainassa kuin mahdollista näissä olosuhteissa, Marin sanoi kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Päämiehet vakuuttivat, että Ukrainan tukemista jatketaan monilla eri tavoin. Tuoreelta Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonilta kysyttiin erikseen, onko Ruotsi edelleen sitoutunut sotilaalliseen apuun Ukrainalle ja onko maassa siitä poliittinen yhteisymmärrys. Hän vakuutti, että asiasta on yhteisymmärrys ja tukea ollaan vahvistamassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Puolustusministeri aikoo kertoa lähipäivinä tarkemmin, miten se tehdään, hän sanoi.

Kristersson ei vielä vahvistanut Turkin-vierailun ajankohtaa

Myös Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi nousi tiedotustilaisuudessa esiin. Turkki ja Unkari ovat ainoat maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

–  Olisi tärkeää, että tämä tapahtuisi mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, Marin sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Marinin mukaan ei ole kuitenkaan Suomesta ja Ruotsista kiinni, milloin tämä tapahtuu.

Kristersson sanoi, että on keskustellut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa ja sopinut menevänsä vierailulle Turkkiin. Kristersson sanoi ilmoittavansa täsmällisestä ajankohdasta, kun se on virallisesti vahvistettu.

Perjantaina AFP uutisoi virkamieslähteen mukaan, että Kristersson matkustaisi Turkkiin 8. marraskuuta.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ei ollut tiedotustilaisuudessa läsnä, koska maassa on käynnissä parlamenttivaalit.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Iltapäivällä Niinistö puhuu neuvostolle

Pääministerit osallistuvat iltapäivällä Pohjoismaiden neuvoston istuntoon. Pohjoismaiden neuvosto on kutsunut heidät vuoropuheluun niin kutsutun huippukokouksen merkeissä.

Ohjelmassa on myös presidentti Sauli Niinistön puhe neuvostolle. Puheen aiheena on pohjoismaisen yhteistyön merkitys muuttuneessa turvallisuustilanteessa.

Pohjoismaiden neuvoston 74. istuntoviikko järjestetään tällä viikolla Eduskuntatalossa. Suomi toimii vuotuisen syysistunnon isäntänä, koska se on Pohjoismaiden neuvoston tämän vuoden puheenjohtajamaa.

Neuvosto on perustettu 70 vuotta sitten, ja se toimii virallisen pohjoismaisen yhteistyön parlamentaarisena elimenä. Neuvostossa on yhteensä 87 jäsentä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista sekä Ahvenanmaalta, Färsaarilta ja Grönlannista.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi