play

Valtio rahoittaa yhteiskunnan kannalta tärkeitä energiayhtiöitä enimmillään 10 miljardin laina- ja takauspaketilla

Marinin mukaan paketilla hallitus pyrkii minimoimaan sähkön johdannaismarkkinoiden levottomuuden aiheuttamaa hintavaihtelua. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Marinin mukaan paketilla hallitus pyrkii minimoimaan sähkön johdannaismarkkinoiden levottomuuden aiheuttamaa hintavaihtelua. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

STT-Lehtikuva

Valtioneuvosto aikoo esittää eduskunnalle 10 miljardin euron valtuutusta, jonka pohjalta valtio voi myöntää energiayhtiöille lainoja ja takauksia. Kyseessä on viimesijainen rahoitusvaihtoehto kaatumisvaarassa oleville yhtiöille, pääministeri Sanna Marin (sd.) korostaa.

Marinin mukaan hallitus pyrkii minimoimaan sähkön johdannaismarkkinoiden levottomuuden aiheuttamaa hintavaihtelua.

–  Sähköjohdannaismarkkinoiden voimakas hintavaihtelu vaatii valtiolta nopeita toimenpiteitä markkinoiden vakauden turvaamiseksi. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on puoltanut valtioneuvostolle ja edelleen eduskunnalle esitettäväksi 10 miljardin valtuutta valtion laina- ja takausohjelmalle Suomessa sähköntuotantoa harjoittaville yhtiöille niiden lisääntyneiden vakuusvaatimusten aiheuttaman akuutin likviditeettitarpeen kattamiseksi, pääministeri sanoi sunnuntaina alkuillan tiedotustilaisuudessa.

Valtioneuvosto voisi myöntää tapauskohtaisesti lainoja ja takauksia yhtiöille, joiden toiminta on yhteiskunnan kannalta kriittistä ja joita muuten uhkaisi maksukyvyttömyys. Marinin mukaan kyse on varautumisesta mahdollisiin tilanteisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) korosti hallituksen tiedotustilaisuudessa, että kyse ei ole missään nimessä tuesta, vaan vakuudesta.

Lainojen myöntäminen harkinnanvaraista, lainaehdot erittäin ankarat

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan valtio voisi myöntää lainoja erittäin ankarin ehdoin yhtiöille, joiden merkitys Suomen sähkömarkkinoiden toiminnalle on suuri. Lainojen ja takausten myöntäminen olisi aina harkinnanvaraista.

–  Tarkoitus on varmistaa johdannaismarkkinoiden toiminta ja sähkön riittävyys Suomessa kaikissa tilanteissa, Saarikko sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laina- ja takausohjelman on määrä olla tilapäinen, sillä se olisi voimassa vuoden 2023 loppuun. Lainojen ja takauksien kestoaika olisi enintään kaksi vuotta.

Saarikko sanoi, että enimmillään takauksia voi tarvita noin 30 yhtiötä. Hän sanoi toiveena olevan, että ohjelman riskit eivät koskaan realisoituisi, eli että jokin yhtiö ei pystyisikään maksamaan lainaansa takaisin.

Lintilä totesi, että vaikka Venäjän hyökkäyssota on nostanut energian hintaa jo kuukausien ajan, tilanne eskaloitui hiljattain, kun Nord Stream 1 -kaasuputken avautuminen uudelleen viivästyi. Venäläinen energiajätti Gazprom on ilmoittanut, että Venäjältä Saksaan kulkevaa kaasuputkea ei avata huollon jälkeen suunnitellusti.

Lintilän mukaan uhkakuvana on ollut jonkinlainen energiamarkkinoiden Lehman Brothers -tilanne viitaten yhdysvaltalaiseen investointipankkiin, jonka nurinmeno vaikutti finanssikriisin syntyyn syksyllä 2008.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Fortum sanonut yhtiön tarvitsevan lisäpääomaa

Energiayhtiöt ovat olleet vaikeuksissa erityisesti siksi, että energian kallistumisen vuoksi niiden vakuusvaatimukset ovat kasvaneet merkittävästi. Sähköpörssissä myyjältä voidaan vaatia vakuuksina sähkön futuurihinnan ja asiakkaille luvatun hinnan erotus. Ajatus on, että jos myyjä ei voikaan toimittaa lupaamaansa sähköä, asiakas voi saamiensa vakuuksien turvin ostaa sähkön toiselta myyjältä silloiseen hintaan. Jos alkuperäinen myyjä pystyy toimittamaan lupaamansa sähkön sovitusti, vakuudet palautetaan myyjälle.

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoi reilu viikko sitten Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että yritys tarvitsee miljardien eurojen edestä käyttöpääomaa, jotta se voisi hoitaa vakuuksiaan. Hänen mukaansa Fortum oli kääntynyt asiassa Suomen hallituksen puoleen.

Rauramo sanoi tuolloin, että jos Fortum ei saa käyttöpääomaa nyt käsillä olevaan tarpeeseen, sähköhinnat voivat jatkaa edelleen nousuaan.

Fortum kiitteli hallitusta

Energiayhtiö Fortum kehui tuoreeltaan hallituksen nopeita pyrkimyksiä sähkön johdannaismarkkinoiden vakauttamiseksi laina- ja takauspaketillaan.

–  On tärkeää, että yhtiöiden toimintaedellytykset säilyvät heilunnan keskellä, Fortum sanoi.

Fortum toivoo, että työ johdannaisia säätelevän EU:n EMIR-lainsäädännön muuttamiseksi aloitettaisiin pikaisesti, jotta vastaavilta tilanteilta vältyttäisiin jatkossa.

–  Olemme erittäin tyytyväisiä, että Suomi aikoo edistää asiaa EU:n energiaministereiden hätäkokouksessa ensi perjantaina. Toivomme, että muut Pohjoismaat liittyvät rintamaan.

Neuvottelut valtion kanssa Fortumin likviditeettituesta jatkuvat.

Myös Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kehui Twitter-tilillään hallituksen päätöstä erinomaiseksi.

–  Kotimaisen energian turvaaminen on kaikkien etu. Laina- ja takausohjelma on oikea työkalu tilanteen mahdolliseen kriisiytymiseen, Kuismanen kirjoitti tviitissään.

Etujärjestö Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan on selvää, että rahoituksen hankkiminen on ensisijaisesti yhtiöiden vastuulla.

–  Mutta jos ne eivät sitä onnistu mitenkään saamaan, on tärkeää, että valtio on valmis turvaamaan niiden toiminnan jatkumisen, Leskelä sanoi Energiateollisuuden Twitter-tilillä julkaistussa viestissä.

Ruotsi päätti tuesta lauantaina

Ruotsi ilmoitti lauantaina olevansa valmis tukemaan energiamarkkinoita tarjoamalla yhtiöille useiden miljardien eurojen suuruista rahoitusta. Ruotsin valtiopäivien on määrä keskeyttää kesälomansa ja äänestää paketista maanantaina.

Sunnuntaina kerrottiin, että rahoituksen suuruus on enintään 250 miljardia kruunua eli runsaat 20 miljardia euroa. Valtiovarainministeri Mikael Dambergin mukaan lainojen ehdot riippuvat markkinatilanteesta.

Lainoja saavien yritysten on niin ikään oltava vakavaraisia, eivätkä ne saa laina-aikana jakaa sen paremmin bonuksia kuin osinkojakaan. Tuki on tarkoitettu pääasiassa ruotsalaisille yhtiöille, mutta sitä voidaan alkuvaiheessa myöntää myös pohjoismaisille ja Baltian maiden yhtiöille, jos se on tarpeen ennen kuin niiden kotimaat saavat omat tukipakettinsa kuntoon.

Saksan hallitus päätti uudesta tukipaketista kotitalouksille

Saksan hallitus puolestaan päätti sunnuntaina uudesta 65 miljardin euron paketista kotitalouksien tukemiseksi. Se sisältää muun muassa miljoonille eläkeläisille maksettavan kertaluonteisen 300 euron tuen energiakulujen kattamiseen. Opiskelijoille vastaava tuki on 200 euroa. Lisäksi asumiseen tukea saaville maksetaan lämmityskulumaksu.

Nyt hyväksytty tukipaketti on Saksassa jo järjestyksessään kolmas. Kaksi aiempaa pakettia ovat olleet yhteensä 30 miljardin euron arvoiset. Ne ovat sisältäneet muun muassa bensiiniveron alennuksen ja tukea joukkoliikenteen matkalippuihin.

--

STT-työryhmän jäsenet: Hannu Aaltonen, Lassi Lapintie, Anssi Rulamo, Terhi Riolouusivaara ja Elias Peltonen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi