play

Pitkään jatkuneiden helteiden vaikutukset näkyvät päivystyksessä yhä enemmän – esimerkiksi Husin alueella koko hoitoketju on ruuhkautunut helteen ja hoitajapulan vuoksi

Helle ei ole kaikille hyväksi. Kuvassa auringonottaja Aurinkolahden uimarannalla Helsingissä. Lehtikuva / Roni Rekomaa

Helle ei ole kaikille hyväksi. Kuvassa auringonottaja Aurinkolahden uimarannalla Helsingissä. Lehtikuva / Roni Rekomaa

STT-Lehtikuva

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) päivystys ja perusterveydenhuolto sekä erikoissairaanhoito ovat ruuhkautuneet helteen vuoksi. Myös Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote kertoo tiedotteessaan, että helle näkyy päivystykseen hakeutuvien lukumäärässä.

Viikkoja jatkunut hellejakso vaikuttaa toimintakykyyn ja jaksamiseen vanhusten lisäksi nuorilla. Eksoten mukaan tyypillisesti päivystykseen hakeutuu vanhus, jolla on nesteenpoistolääkitys.

Husin päivystyksessä ja ensihoidossa on paljon vanhuksia ja kroonisesti sairaita, joille kuumuus on liikaa.

–  Kroonisesti sairaille helle on todella rasitus, kertoo Husin päivystyksen ja ensihoidon toimialajohtaja Maaret Castrén kertoo STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) ylilääkäri Riikka Kettunen kertoo STT:lle, että alkanut viikko on tuonut päivystykseen todella paljon potilaita, joista monet ovat helteistä kärsiviä iäkkäitä monisairaita. Tämän lisäksi erilaiset kesäaktiviteetit ovat aiheuttaneet runsaasti pieniä vammoja.

Kettunen arvioi, että pitkään jatkuneiden helteiden vaikutus alkaa kumuloitua.

Husissa tilanne on ollut paha alkukesästä lähtien, mutta nyt koko järjestelmä on tukkiutunut.

Castrénin mukaan voi kestää vuorokausia, että päivystyksestä pääsee jatkohoitoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jotkut potilaat ovat jonottaneet päivystysosastolla jatkohoitopaikkaa kaupunginsairaalaan juhannuksesta lähtien. Kyseiset potilaat eivät ole valmiita kotiutumaan, mutteivät myöskään tarvitsisi yliopistosairaalatasoista hoitoa.

Kaupunginsairaalasta ei päästä siirtymään tarvetta vastaavasti kotihoidon piiriin hoitajapulan vuoksi.

Hoitajapula on Castrénin mukaan ollut kova jo keväästä asti kotisairaanhoidon lisäksi myös sairaaloissa ja päivystyksessä.

–  Tiedossa oli, että tulee vaikea kesä, Castrén kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös Kuopion yliopistollisessa sairaalassa moni helteen vuoksi päivystykseen hakeutunut tarvitsee jatkohoitoa osastolla.

–  Osalla sydänoireet ovat hankaloituneet, tai sitten vointi on niin huono, ettei kotona pärjää, sanoo Riikka Kettunen.

Kysissä sairaalapaikat ovat riittäneet, mutta terveyskeskusosastot ovat niin täynnä, että niihin ei pääse helposti jatkohoitoon.

Kettusen arvion mukaan kiireiset tapaukset pystytään hoitamaan päivystyksessä nopeasti, mutta kiireettömässä tapauksessa odotusaika voi olla ainakin neljä tuntia. Päivystykseen on hankittu jonkin verran lisää lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa.

Husin päivystyksissä on Castrénin mukaan tällä hetkellä todella pitkät odotusajat.

Päivystyksen jonotusaikojen lyhentämiseksi asiakkaita kehotetaan arvioimaan hoidon tarve puhelimitse tai hakeutumaan mahdollisuuksien mukaan yksityisten terveyspalveluiden piiriin.

–  Ihmiset voisivat soittaa 116  117, ennen kuin edes lähtevät liikkeelle, ja keskustella, voisiko vaivan hoitaa kotona, sanoo Castrén.

Ihmisiä kehotetaan myös suojautumaan auringolta, viilentämään asuntoa mahdollisuuksien mukaan ja nauttimaan riittävästi nestettä.

Eksote kehottaa peittämään ikkunat verhoilla tai kaihtimilla päivällä ja hyödyntämään tuuletuksessa yön ja aamun viileyttä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi