play

Paperiliitto jatkaa lakkoa UPM:n työpaikoilla kahdella viikolla 5. helmikuuta saakka – neuvotteluita ei ole käyty

Paperiliiton hallitus on päättänyt jatkaa lakkoa metsäyhtiö UPM:n työpaikoilla kahdella viikolla. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Paperiliiton hallitus on päättänyt jatkaa lakkoa metsäyhtiö UPM:n työpaikoilla kahdella viikolla. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT-Lehtikuva

Paperiliiton hallitus päätti keskiviikkona jatkaa lakkoa metsäyhtiö UPM:n työpaikoilla kahdella viikolla. Lauantaina alkanut lakko jatkuu 5. helmikuuta saakka, ellei sopimusta sitä ennen saada sovittua.

–  Emme ole saaneet UPM:stä minkäänlaista esitystä tai edes vastinetta kirjallisiin esityksiimme, sanottu vaan sähköpostissa, että ei käy. Siksi päätimme painostaa, jos nyt saisimme, perustelee Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala STT:lle.

Hänen mukaansa edes epävirallisia neuvotteluita ei UPM:n kanssa ole lakon kuluessa käyty.

–  UPM laskee jokaiselle investoinnille oman kuoletuksensa, että koska se maksaa itsensä takaisin. Tämä investointi ei maksa itseään takaisin varmaan sataan vuoteen sen verran kallis tästä tulee.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alun perin lakon oli määrä jatkua 22. tammikuuta asti UPM:n tehtailla Jämsänkoskella, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Pietarsaaressa, Raumalla, Tampereella ja Valkeakoskella.

Lakossa ovat Paperiliiton lisäksi myös Sähköliitto ja toimihenkilöiden Ammattiliitto Pro, jonka lakko ei UPM:n mukaan kuitenkaan ole näyttänyt pitävän.

Molempien liittojen hallitukset käyvät tilannetta läpi perjantaina. Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti viestitti STT:lle Sähköliiton lakon todennäköisesti jatkuvan.

Lakon piirissä olevilla tehtailla tuotanto on kokonaan pysähdyksissä. UPM ei tässä vaiheessa julkista arviota lakon taloudellisista vaikutuksista, mutta Talouselämän haastatteleman analyytikon mukaan hintalappu on jopa 20 miljoonaa euroa viikossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ei sopimusta ilman neuvottelua

UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollménin mukaan Paperiliiton ehdotus työehtosopimukseksi tuli sähköpostitse juuri ennen lakon alkua ilman, että siitä oli neuvoteltu.

Hänen mukaansa yhtiön tavoitteena on edelleen päästä neuvottelemaan erillisistä liiketoimintakohtaisista työehtosopimuksista Paperiliiton kanssa mahdollisimman pian.

Paperiliitto puolestaan on halunnut neuvotella yhden yrityskohtaisen sopimuksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Seuraavat siirrot katsotaan maanantaina

Paperiliiton hallitus on kutsunut maanantaiksi koolle liiton tes-neuvottelukunnan ja kaikki UPM:n pääluottamusmiehet käsittelemään ajankohtaista tilannetta.

–  Katsomme, mitkä ovat seuraavat askelmerkit ja siirrot meidänkin päässä. Totuus on, että lakko tehdään sen takia, että päästään sopimuksiin. Mietimme, mitä muita tapoja tässä on toimia, Vanhala sanoo.

Kaksi muuta isoa metsäyhtiötä, Stora Enso ja Metsä Group, ovat jo solmineet Paperiliiton kanssa yrityskohtaiset sopimukset. Lisäksi UPM:n liiketoiminnoista saha- ja vaneriliiketoiminta ovat pystyneet sopimaan Teollisuusliiton kanssa uudet sopimukset.

Myös Teknologiateollisuus ja työntekijöiden Teollisuusliitto pääsivät tiistaina ainakin neuvottelutulokseen valtakunnansovittelijan avustuksella. Se vaikuttaa Vanhalan mukaan UPM:n työntekijöiden odotusarvoon.

–  Meillä ei ole mitään sopimuspohjaa, mihin palaisimme, joten tämä lakkohan ei lopu ennen kuin on uusi sopimus. Tätä ei voi keskeyttää eikä mitään, koska mitä me noudatettaisiin silloin. Meillä ei ole yhteistä näkemystä, mikä tekee lakosta vaikean molemmin puolin.

Paperiliittoa pitää kuulla

Paperiliitto kertoo myös antavansa Helsingin käräjäoikeudelle oman vastauksensa 12. tammikuuta mennessä UPM:n turvaamistoimihakemukseen. Vanhalan mukaan juristi valmistelee sitä parhaillaan.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 29. joulukuuta UPM:n vaatimuksen lakkorajoja koskevasta väliaikaisesta turvaamistoimesta, koska sen mielestä Paperiliittoa pitää kuulla asiassa ensin. UPM vaati, että käräjäoikeus määräisi Paperiliiton asettamaan lakkorajat, joilla yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeät toiminnot rajataan lakon ulkopuolelle ilman, että Paperiliitolle varataan tilaisuutta tulla kuulluksi.

Lakot sulkivat UPM:n tehtaiden yhteydessä toimivia voimaloita, jotka tuottavat lämpöä sijaintikaupunkiensa kaukolämpöverkkoon. Toistaiseksi lämmönjakelussa ei tiettävästi ole ollut ongelmia.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi