play

AKT:n lakko sulkee satamat ja vaikuttaa linja-autoliikenteeseen – STTK vetosi pääministeriin

Kuva: Lehtikuva

STT

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT kertoo järjestävänsä tällä viikolla poliittisen lakon, joka sulkee Suomen satamat ja vaikuttaa linja-autoliikenteeseen.

AKT:n tiedotteen mukaan satamien ahtaajat ovat lakossa 14.–16. helmikuuta. Linja-autonkuljettajat ja linja-autoyritysten huoltokorjaamoiden henkilökunta puolestaan lakkoilevat 14.–15. helmikuuta. Lakko koskettaa noin 10 000:ta työntekijää.

Lakko vaikuttaa liiton mukaan "laajasti" niin paikallisliikenteen kuin kaukoliikenteen linja-autovuoroihin. Liiton tiedotteessa ei kuitenkaan kerrota vaikutuksista, kuten ajettavista vuoroista, tämän tarkemmin.

Esimerkiksi Turun seudun joukkoliikenne Föli ehti jo tiedottaa, että lakko pysäyttää merkittävän osan Fölin liikenteestä keskiviikkona ja torstaina. Föli arvioi liikenteen palautuvan normaaliksi perjantaiaamuun mennessä.

Fölin mukaan lakon aikana mahdollisesti ajettavat linja-autovuorot selviävät vasta sitten, kun lakkoon osallistuvien kuljettajien määrä on tiedossa.

AKT on koonnut sivuilleen listan yrityksistä, joita bussiliikenteen lakko koskee. Yrityksiä on kaikkiaan neljäkymmentä, ja joukossa on isoja liikennöitsijöitä, kuten Länsilinjat, Koiviston Auto, Pohjolan Liikenne sekä OnniBus.

AKT kertoo vastustavansa lakoilla Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemia muutoksia työelämää koskevaan lainsäädäntöön. Ammattiliitto kuvailee muutoksia "mittaviksi työelämäheikennyksiksi".

Liiton mukaan hallituksen ratkaisut hyödyttävät ainoastaan työnantajia ja niillä heikennetään työttömyysturvaa, työsuhdeturvaa sekä rajoitetaan lakko-oikeutta.

Työtaistelujen viesti hallitukselle on, että työelämäasioista on avattava aidot neuvottelut välittömästi, liiton tiedotteessa sanotaan.

AKT:n mukaan työtaistelun ulkopuolelle on rajattu sellaiset työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Lakko on poliittinen työtaistelu, jota ei ole suunnattu työnantajia vastaan, liitto lisää.

Moni muukin ammattiliitto järjestää tällä viikolla hallituksen työelämäuudistuksia vastustavia poliittisia lakkoja.

Maanantaina Rautatiealan Unionin sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n lakko on pysäyttänyt Suomen junaliikenteen.

Tiistaina puolestaan menevät kiinni monet isojen kaupunkien päiväkodit, kun JHL ja hoitajaliitot Tehy sekä Super aloittavat kahden päivän lakon varhaiskasvatuksessa.

Ammattiyhdistysliike on toteuttanut keskusjärjestöjen johdolla erilaisia työtaistelutoimia hallituksen suunnitelmia vastaan viime syksystä lähtien.

Palkansaajakeskusjärjestö STTK vetoaa pääministeri Orpoon ja toivoo, että hän ottaisi johtajuuden työmarkkinalukon avaamiseksi. STTK:n mukaan kolmikanta on tähän asti ollut teatteria, jossa keinot hallitusohjelman tavoitteisiin pääsemiseksi on annettu työryhmille etukäteen ja siten viety neuvotteluilta pohja pois.

– Aito neuvottelu on sitä, että asetetaan tavoitteet, sitten etsitään keinot niiden saavuttamiseksi eikä keneltäkään oteta selkävoittoa, sanoo puheenjohtaja Antti Palola tiedotteessa.

Palolan mukaan Orpon tulisi kutsua alkajaisiksi työmarkkinaviisikko yhteiseen pöytään ja luottamuksellisiin keskusteluihin.

– Huonon kierre voidaan vielä katkaista, jos vain aitoa tahtoa löytyy,

Palolan mukaan eripura työmarkkinoilla vain syvenee. Seurauksena lopputalven ja kevään aikana tullaan näkemään lisää työmarkkinahäiriöitä, lakkoja ja mielenilmauksia.

– Jos hallitus itsepäisesti vie hallitusohjelmaan kirjatut muutokset sellaisenaan läpi, tilanne heijastuu työmarkkinapöytiin ja seuraavasta työmarkkinakierroksesta uhkaa tulla hyvin hankala, Palola varoittelee.

STTK:n mielestä Suomessa tarvittaisiin yhteinen näkemys talouden tilannekuvasta ja siitä, miten sopeutusta tällä ja seuraavalla vaalikaudella voitaisiin tehdä oikeudenmukaisesti ja tasapainoisesti. Muuten ei työmarkkinasolmua saada avattua, Palola sanoo.

– Kun rajojen ulkopuolelta tulee riskejä aivan riittävästi, silloin kannattaisi rajojen sisällä omat asiat hoitaa kuntoon ilman syvenevää keskinäistä epäsopua, Palola opastaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi