play

Perhevapaauudistus tulee tänään voimaan – yhtenä tavoitteena vanhempainrahapäivien tasaisempi jakautuminen

Uudistus koskee perheitä, joiden ensimmäinen raskausrahapäivä tulee myönnettäväksi aikaisintaan 1. elokuuta.

Uudistus koskee perheitä, joiden ensimmäinen raskausrahapäivä tulee myönnettäväksi aikaisintaan 1. elokuuta. Kuva: Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

STT

Perhevapaauudistus tulee voimaan tänään. Perhevapaauudistuksen myötä kumpikin vanhempi saa 160 vanhempainrahapäivän kiintiön. Uudistuneessa laissa ei puhuta enää erikseen isistä tai äideistä, sillä lakimuutoksella halutaan ottaa huomioon myös muunlaiset perheet, kuten perheet, joissa on esimerkiksi kaksi äitiä.

Jatkossa 160:n vanhempainrahapäivän kiintiöstä 63 vanhempainrahapäivää on mahdollista luovuttaa toiselle vanhemmalle, muulle huoltajalle, omalle puolisolle tai toisen vanhemman puolisolle.

Uudistus koskee perheitä, joiden ensimmäinen raskausrahapäivä tulee myönnettäväksi aikaisintaan 1. elokuuta. Tämä tarkoittaa, että lapsen laskettu syntymäaika on 4. syyskuuta tai myöhemmin.

Yhtenä uudistuksen tavoitteena on, että vanhempainrahapäivät jakaantuisivat tasaisemmin vanhempien välillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tällä hetkellä vain muutama prosentti vanhempainrahan, kotihoidon tuen sekä joustavan hoitorahan saajista on miehiä. Hallituksen esityksen mukaan nykyisin kaikista vanhempainpäivärahapäivistä naiset käyttävät lähes 90 prosenttia ja kotihoidon tuen saajista naisia on yli 90 prosenttia.

Yhtä aikaa äidin äitiys- ja vanhempainrahakauden kanssa isyysrahaa käyttävien isien osuus on pysynyt suhteellisen tasaisena noin runsaassa 70 prosentissa. Sen sijaan äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen käytettyjen isyysrahapäivien osuus on noin nelinkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana.

Isyysrahan käytön lisääntymisestä huolimatta noin 80 prosenttia isistä ei käytä isyysrahapäiviä täysimääräisesti. Yli puolet isistä ei käytä lainkaan vanhempainrahakauden jälkeistä isyysrahaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi