play

Sote-valiokunnan mietintö potilasturvallisuuslaista valmistui, hallituspuolueet yksimielisiä

Muun muassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) on tänään kertonut hallituspuolueiden välille löytyneen sovun potilasturvallisuuslaista. LEHTIKUVA/ Mikko Stig

Muun muassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) on tänään kertonut hallituspuolueiden välille löytyneen sovun potilasturvallisuuslaista. LEHTIKUVA/ Mikko Stig

STT-Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä potilasturvallisuuslakia koskevasta lakiesityksestä

Valiokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) mukaan hallituspuolueet ovat mietinnöstä yksimielisiä mutta oppositiopuolue perussuomalaisilta on tulossa mietintöön vastalause.

Mietinnön sisällöstä kerrotaan tiedotustilaisuudessa kello 15.45. Lohen mukaan lakiesitys tulee tänään eduskunnan täysistuntoon ensimmäiseen käsittelyyn. Sen jälkeen täysistunto voisi hyväksyä lain toisessa käsittelyssä maanantaina.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kertoi jo aiemmin tänään STT:lle, että hallituspuolueet ovat löytäneet neuvotteluissa yhteisen ratkaisun potilasturvallisuuslakiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saramo sanoi puolueensa edellyttäneen merkittäviä muutoksia aiempaan esitykseen, jotta laki voidaan hyväksyä. Hän ei halunnut vielä avata muutosten sisältöjä tarkemmin.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) oli sanonut tänään Ylelle, että potilasturvallisuuslaista on saatu sopu hallituspuolueiden välille.

Henkilökohtaiset uhkasakot pois?

Nimettömänä pysyttelevä hallituslähde kertoi STT:lle, että lakiesitystä oltaisiin muuttamassa eduskunnan käsittelyssä siten, että lakiin ei tulisi henkilökohtaisia uhkasakkoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alkuperäisen lakiesityksen mukaan aluehallintovirasto (avi) olisi voinut työnantajan hakemuksesta määrätä lakkoilevan tai irtisanoutuneen hoitajan töihin sakon uhalla.

Helsingin Sanomien mukaan hallitus on sopinut, että uhkasakot poistettaisiin laista kokonaan eikä hoitajille tulisi lainkaan seurauksia työmääräyksen laiminlyönnistä.

Vastaavasti hoitajaliittoihin voisi kohdistua suunniteltua enemmän sanktioita, jos ne eivät neuvottele riittävästä suojelutyöstä hengen ja terveyden turvaamiseksi, HS kirjoittaa.

Toinen muutos lakiesitykseen olisi, että avien oikeutta keskeyttää tai siirtää lakko rajattaisiin enintään kahteen kertaan, hallituslähde kertoo STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perustuslakivaliokunta kaipasi täsmennystä kotihoidon osalta

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei näe ongelmia laissa välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana eli niin kutsutussa potilasturvallisuuslaissa. Valiokunta on asiassa yksimielinen.

Perustuslakivaliokunta toteaa, että ehdotettu laki rajoittaa työtaisteluoikeutta. Valiokunnan mielestä laille on kuitenkin hyväksyttävät ja erittäin painavat perusteet, joiden vuoksi lakiesitystä voidaan pitää välttämättömänä. Asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estäminen on voitava turvata kaikissa olosuhteissa, myös työtaistelun aikana, valiokunnan lausunnossa todetaan.

Valiokunta ehdottaa kuitenkin, että sosiaali- ja terveysvaliokunta harkitsee laissa käytetyn kotihoidon määritelmän täsmentämistä, koska kotihoito kattaa myös sellaista huolenpitoa, jonka laiminlyönnin johdosta asiakkaan henki tai terveys ei ainakaan lyhyellä aikavälillä vaarannu. Lisäksi valiokunta toteaa, että asiakas- tai potilasturvatyöhön annettavan määräyksen kokonaiskeston tulee olla ajallisesti rajattu.

Laki aiheuttanut aiemmin kitkaa hallituksessa

Aiemmin lain sisällöstä on ollut erimielisyyttä hallituspuolueiden kesken. Vasemmistoliitto on ilmoittanut, ettei se voi hyväksyä esitystä siinä muodossa, jossa se annettiin eduskunnalle. Puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kanta potilasturvallisuuslakiin riippuu hallitusryhmien neuvottelujen tuloksesta.

Myös vihreät on sanonut, että lain sisältöä pitää arvioida tarkkaan.

Hoitajaliittoja Tehyä ja Superia on Helsingin käräjäoikeuden päätöksillä kielletty aloittamasta suunniteltuja lakkoja teho-osastoilla kolmen sairaanhoitopiirin alueella syyskuussa. Liitot ilmoittivat torstaina, etteivät ne aloita oikeuden kieltämiä lakkoja.

Tehy ja Super järjestivät tänään Helsingissä mielenosoituksen potilasturvallisuuslakia vastaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi