play

Poliisi: Alaikäiset pojat räjäyttivät Savonlinnassa pullopommin tarkoituksenaan häiriköidä Pride-tapahtumaa

Poliisi tutkii asiaa räjähdesäännösten rikkomisena ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapitona. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Poliisi tutkii asiaa räjähdesäännösten rikkomisena ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapitona. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Savonlinnassa lauantaina räjäytetyllä omatekoisella pommilla oli tarkoitus häiriköidä Pride-tapahtumaa, kerrotaan Itä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta. Pommi oli tehty viemärinavausaineesta eli se oli niin sanottu pullopommi tai "putkireiskapommi".

Savonlinnan Pride järjestettiin Joel Lehtosen puistossa. Poliisin mukaan pommi räjäytettiin viereisen talon sisäpihalla niin, että Pride-tapahtuman ja räjähdyksen välissä oli talo. Tilanteesta ei poliisin mukaan aiheutunut vaaraa kenellekään.

Pride-tapahtumissa on tänä vuonna koettu muuallakin häirintää. Muun muassa heinäkuun alussa poliisi poisti Helsinki Pride -tapahtumaan liittyneestä drag-satuhetkestä ulkopuolisia henkilöitä, jotka jakoivat sukupuolivähemmistöjen vastaisia lehtisiä.

Pohjanmaan poliisi puolestaan kertoi heinäkuussa tutkivansa tapausta, jossa kotitekoinen pommi räjäytettiin Lapuan kirjaston tuulikaapissa. Tekopaikan lähistöllä oli tuolloin samaan aikaan käynnissä Pride-tapahtuma. Poliisi ei kuitenkaan epäillyt, että pullopommi olisi suunnattu Pride-tapahtumaa vastaan. Teosta epäiltiin neljää 14–15-vuotiasta lapualaisnuorta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viikkoa myöhemmin Pohjanmaan poliisi kertoi tutkivansa Lakeuden Sateenkaari -yhdistyksen Instagram-tilille tehtyjä uhkauksia. Poliisin mukaan uhkaukset liittyivät Lapualla järjestettyyn Pride-tapahtumaan ja yhdistystä uhattiin muun muassa ampumisella ja verilöylyllä. Uhkauksien tekijän poliisi kertoi olleen eteläpohjalainen alle 18-vuotias nuori.

Savonlinnan teosta epäillyt alle 15-vuotiaita

Savonlinnan Pride-tapahtumaa järjestämässä ollut Tilda Salo kertoi lauantaina STT:lle pamauksen kuuluneen hieman ennen tapahtuman loppua. Paikalla oli tuolloin noin 200 ihmistä. Priden järjestyksenvalvojat hälyttivät Salon mukaan heti poliisin paikalle.

Poliisi epäilee teosta kahta alaikäistä poikaa. He ovat poliisin mukaan molemmat alle rikosoikeudellisen vastuuiän, eli alle 15-vuotiaita. Poliisi kertoi lauantaina saaneensa pojat kiinni niin sanotun pullopommin räjäytyksen jälkeen ja luovuttaneensa heidät vanhemmilleen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliisi kertoi lauantaina tutkivansa asiaa räjähdesäännösten rikkomisena ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapitona.

Pullopommeilla häiriköity aiemminkin

Kotitekoisilla pommeilla tehtyä häiriköintiä on ollut aiemminkin. Esimerkiksi Lounais-Suomen poliisi tiedotti viime vuoden keväällä viiden nuoren joukosta, jonka epäiltiin räjäytelleen kotitekoisia pommeja Kaarinassa. Hätäkeskukseen oli muun muassa ilmoiteltu räjähdysäänistä ympäri Kaarinan keskustaa.

Itä-Suomen poliisi sen sijaan kertoi viime syksynä Facebookissa olevansa huolissaan nuorten keskuudessa leviävästä pullopommi-ilmiöstä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Räjähdys on voimakas sekä se aiheuttaa kemikaaliroiskeita ja muovisirpaleita lähiympäristöön. Nämä kemikaaliroiskeet, sirpaloitunut muovi ja paine voivat aiheuttaa vakavia vammoja silmiin, iholle ja korviin. Sekä myös räjähdyksestä aiheutunut ääni voi aiheuttaa kuulovaurioita. Näihin räjähdyksiin liittyy vahvasti ilmiönä myös sosiaalisessa mediassa jaetut videotallenteet, kirjoitti poliisi tuolloin.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi