play

Niinistö sai Erdoganilta lupauksen Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisestä – "Jäsenyys voisi olla selvä toukokuun alkupuolella"

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin Ankarassa perjantaina.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin Ankarassa perjantaina. Kuva: Riikka Hietajärvi / TPK

STT

Presidentti Sauli Niinistö sai perjantaina Turkin presidentiltä Recep Tayyip Erdoganilta mukavia tuliaisia kotimaahan vietäväksi kun Erdogan odotetusti kertoi Ankarassa, että Turkki on päättänyt aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin parlamentissa.

Erdogan sanoo toivovansa, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointi tapahtuu ennen Turkin toukokuisia vaaleja.

Sen sijaan Nato-ratifiointia koskevat keskustelut Ruotsin kanssa jatkuvat. Erdoganin mukaan Ruotsi ei ole ottanut myönteisiä askeleita terrorismista syytettyjen luovuttamiseksi.

– Koska he eivät antaneet Turkille näitä terroristeja, meidän ei ole mahdollista suhtautua Ruotsiin myönteisesti, Erdogan sanoi.

Erdogan sanoi, ettei Suomen kanssa ole samoja ongelmia.

– Koska samanlaisia mielenilmauksia (kuin Ruotsissa) ei ole ollut Suomessa, meidän täytyi erottaa Suomi Ruotsista, hän sanoi.

Niinistö sanoi Erdoganille, että Suomen Nato-jäsenyys ei ole täydellinen ilman Ruotsia. Hän sanoi haluavansa nähdä heinäkuussa pidettävässä Vilnan huippukokouksessa 32 jäsentä Natossa.

Presidentti korosti, ettei Turkin kanssa ole käyty "kovin merkityksellisiä kaupankäyntejä".

Turkki oli Niinistön mukaan odottanut Suomelta viestiä siitä, että se haluaa edetä Natoon ilman Ruotsia. Tällaista tahtoa Suomi ei ole Niinistön mukaan ilmoittanut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Aamupäivällä Sauli Niinistö vieraili Turkin tasavallan perustajan Mustafa Kemal Atatürkin mausoleumilla

Aamupäivällä Sauli Niinistö vieraili Turkin tasavallan perustajan Mustafa Kemal Atatürkin mausoleumilla Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.

Alati akuuttiin kysymykseen siitä, koska Suomi voisi olla sotilasliiton jäsen, Niinistö vastasi niin, että kertoi vahvistavansa Nato-lait ensi viikon torstaina. Jäsenyys voisi olla selvä toukokuun alkupuolella, tai muussa tapauksessa tulee pidempi tauko asian edistymiseen, Niinistö arvioi.

Oman mausteensa Nato-neuvotteluihin toi perjantaina myös Unkari. Hallitsevan Fidesz-puolueen ryhmäjohtaja Mate Kocsis kertoi unkarinkielisessä Facebook-päivityksessään, että ryhmä tukee Suomen jäsenyyttä yksimielisesti ja parlamentti äänestää asiasta 27. maaliskuuta.

Fideszin parlamenttiryhmä tekee Ruotsin osalta päätöksen myöhemmin, mutta sitä ei kerrottu, milloin tämän voidaan odottaa tapahtuvan.

Myös Unkarin pääministeri Viktor Orban käväisi Turkissa torstaina ja keskusteli Erdoganin kanssa. Niinistön mukaan hän ei tavannut Orbania.

Presidentti ei halunnut ottaa tässä vaiheessa mitään kantaa siihen, miksi Unkari päätti erottaa Suomen ja Ruotsin hakemukset.

– Olemme kaikki tässä lehtitietojen varassa, Niinistö sanoi, mutta myönsi, että Unkarin päätös oli tullut hänelle yllätyksenä.

Presidentti vakuutti myös, ettei Suomen Nato-jäsenyydestä käyty minkäänlaista kauppaa hänen Yhdysvaltojen-vierailunsa aikana.

– Ei edes nappikauppaa käyty, presidentti napautti.

Niinistön mukaan kaupankäynnille ei ollut tarvetta, koska Suomi täyttää kaikki Nato-jäsenyyden edellytykset.

– Sanaa F-16 en muista edes mainitun koko viikon aikana, Niinistö sanoi viitaten amerikkalaishävittäjiin.

Kuva: Riikka Hietajärvi

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen poliittisen johdon Nato-kannasta kerrottiin virallisesti 12. toukokuuta 2022, kun Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoittivat kannattavansa Suomen hakeutumista Natoon.

– Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi, presidentti ja pääministeri totesivat yhteisessä tiedotteessaan.

Tulevista hidasteista saatiin esimakua heti seuraavana päivänä, kun Erdogan sanoi, ettei Turkki suhtaudu myönteisesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen.

Valtiojohdon tehtyä asiasta virallisen päätöksen Suomen jäsenyyshakemus toimitettiin Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille Brysselissä 18. toukokuuta yhtä jalkaa Ruotsin kanssa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi