play

PS:n vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksen hovikäsittely alkoi – poliisi tutki syytetyn sähkönkulutusta selvittääkseen, oliko tämä tapahtuma-aikana kotonaan

Pekka Kataja Vaasan hovioikeuden istuntosalin aulassa Jyväskylässä tiistaina. LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Pekka Kataja Vaasan hovioikeuden istuntosalin aulassa Jyväskylässä tiistaina. LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

STT-Lehtikuva

Perussuomalaisten vaalipäällikköön Pekka Katajaan kesällä 2020 kohdistunutta murhan yritystä alettiin tiistaina käsitellä hovioikeudessa. Vaasan hovioikeuden käsittely järjestetään Jyväskylässä.

Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta 2020. Kaksi miestä tunkeutui aamupäivällä hänen asuntoonsa tekaistun pakettitoimituksen varjolla. Paketin sanottiin olevan PS:n puoluetoimistolta.

Kun Kataja avasi oven, tekijät ryntäsivät sisään, ja Katajaa lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai muulla esineellä. Väkivallanteon jälkeen tekijät pakenivat paikalta, mutta paketti jäi asuntoon.

Syytteessä on nelikymppinen mies, jonka syytteet Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi keväällä 2021. Syyttäjä vaatii hovissa miehelle rangaistusta ensisijaisesti murhan yrityksestä ja toissijaisesti avunannosta siihen. Syyttäjän mukaan mies oli joko toinen hyökkääjistä tai sitten hän oli mukana valmistelemassa pakettia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että Katajaan kohdistuneella väkivallanteolla oli todennäköisesti poliittinen motiivi, joka liittyy perussuomalaisista erotettuun, Jyväskylän entiseen valtuutettuun Teemu Torssoseen. Kataja oli keskeinen henkilö Torssosen eduskuntavaaliehdokkuuden epäämisessä vuonna 2018. Syytetty mies on toiminut Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtajana.

Katajan asuntoon jääneestä paketista löytyi syytetyn ja Torssosen sormenjäljet.

–  Henkilöiden keskinäinen yhteys ja jaetut poliittiset intressit huomioiden on selvää, että molemmat ovat olleet valmistelemassa samaa pakettia eikä tarkoituksena ole ollut konkreettiset postitustoimet, käräjätuomiossa sanotaan.

Sähkönkulutus viittasi siihen, että asunto oli tyhjä

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Torssosta epäiltiin alkuperäisessä esitutkinnassa, mutta syyttäjä jätti syytteen nostamatta. Viime vuonna poliisi alkoi tutkia hänen osuuttaan uudestaan, mutta syyttäjä katsoi, ettei lisätutkinta anna perusteita syyttämättäjättämispäätöksen peruuttamiselle. Torssonen on kiistänyt kaikki häneen kohdistuneet rikosepäilyt.

Myös syytteessä oleva mies on kiistänyt olleensa mitenkään tekemisissä hyökkäyksen kanssa. Puolustuksen mukaan syytetty oli kotonaan Tuusulassa teon aikaan. Käräjäoikeus katsoi tämän olevan mahdollista, vaikka miehellä ei ole alibia.

Poliisi selvitti asiaa lisätutkinnassa tarkastelemalla sähkönkulutusta miehen asunnossa. Tutkinnassa tarkasteltiin sähkönkulutusta päivinä, joina mies oli varmasti kotona ja päivinä, kun hän oli muualla. Niinä päivinä, jolloin asunto oli tyhjillään, sähkönkulutus oli enintään 0,1 kilowattituntia (kWh).

Heinäkuun 17. päivän aamupäivällä, jolloin Katajan kimppuun käytiin, lukemat pysyttelivät enintään näissä lukemissa: kulutus oli yhteen asti päivällä 0,02–0,1 kWh. Iltapäiväkahdelta kulutus nousi 0,14:ään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi