play

Puhemies Matti Vanhanen: Naton jäseneksi yrittäminen eduskunnan niukalla enemmistöllä ei olisi poliittista realismia

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen pitää selvänä, että Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyshakemuksen taakse vaadittaisiin eduskunnan laaja enemmistö. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen pitää selvänä, että Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyshakemuksen taakse vaadittaisiin eduskunnan laaja enemmistö. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

STT-Lehtikuva

Voisiko Suomi jättää Naton jäsenhakemuksen tietämättä, tarvitseeko kansanedustajilta saada eduskunnassa jäsenyyden hyväksymiseksi kahden kolmasosan enemmistö vai ei?

Juridisesti hakemus on täysin mahdollista jättää ilman tätä tietoa, mutta poliittisesti tällainen tilanne voisi pahimmillaan muuttua tulenaraksi. Venäjän oletetaan kohdistavan erilaista "ilkeyttä” Nato-hakemuksen lähettäneeseen rajanaapuriinsa, joten jäsenyys ei saisi karahtaa karille Suomessa enää jäsenhakemuksen jättämisen jälkeen.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) pitää selvänä, että mahdollisen jäsenyyden taakse haluttaisiin hyvin laaja enemmistö, jotta jäsenyys ei lopulta jäisi kiinni "murtoluvuista". Vanhanen johtaa turvallisuusympäristön muutosta käsittelevän selonteon käsittelyn ajan parlamentaarista koordinaatioryhmää, jonka tarkoituksena on taata tiedonkulku eduskunnan, hallituksen ja presidentin välillä.

–  On vaikea uskoa poliittisen realismin näkökulmasta, että kovin niukalla eduskuntaenemmistöllä edes jäsenyyttä yritettäisiin, hän sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös Nato-maiden kansalliset parlamentit odottavat mahdollista sopimusta ratifioidessaan laajaa kannatusta, Vanhanen arvioi.

Luovutetaanko päätösvaltaa?

Pelkkä poliittinen tahto ei riitä sille, että hanke saadaan eduskunnassa maaliin. Oikeudellisen pohjan täytyy olla kunnossa, ja Nato-jäsenyydessä kyse on myös Suomen suvereniteetista.

Käytännössä kyse on siitä, luovutetaanko kansallista päätäntävaltaa Suomen ulkopuolelle. Oikeuspäällikkö Kaija Suvanto ulkoministeriöstä pitää juuri näitä Suomen täysivaltaisuutta koskevia kysymyksiä juridisesti painavimpina päätöksessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Ne täysivaltaisuuskysymyksethän vaikuttavat myös siihen äänestyspäätökseen eli tarvitaanko kahden kolmasosan enemmistö vai riittääkö yksinkertainen enemmistö, hän sanoo.

Käytännössä kyse on muun muassa siitä, miten Nato-jäsenyys sopii yhteen Suomen aiempien sopimusten kanssa ja rajoittaisiko se mahdollisuuksia solmia jatkossa muita sopimuksia. Käsiteltäväksi tulee lopulta sekin, miten velvoitteet Naton yhteisestä puolustuksesta sopivat yhteen kansallisen maanpuolustusvelvollisuuden kanssa.

Perustuslaissa sanotaan, että jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustamiseen ja presidentti on Puolustusvoimien ylipäällikkö. Koska Naton turvatakuut voivat kuitenkin viedä sotilaita Suomen rajojen ulkopuolelle, perustuslain punnitseminen asiassa on välttämätöntä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi keskiviikkona, että mahdollisen Nato-jäsenyyden tuomaa muutosta asevelvollisuusarmeijaan on liian aikaista arvioida.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  En itse usko, että yleinen asevelvollisuus muuttuu millään tavalla, hän kuitenkin totesi.

Osallistuuko perustuslakivaliokunta?

Eduskunnan yksinkertaista enemmistöä Nato-jäsenyyden hyväksymisessä tukisi se, että Nato-maiden täytyy olla päätöksistä yksimielisiä. Vanhanen kuitenkin huomauttaa, että esimerkiksi EU:n elvytyspaketin tapauksessa yksimielisyyden vaade ei auttanut.

Ratkaisua Suomen täysivaltaisuudesta arvioi perustuslakivaliokunta, jonka osallisuudesta tuoreen selonteon käsittelyyn ei ole vielä tietoa. Vanhanen pitäisi luontevana, että valiokunta lausuisi selonteosta jo käsittelyn aikana ainakin jollakin tarkkuudella.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ei halunnut kommentoida perustuslakikysymyksiä ennen valiokuntakäsittelyä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi