play

SAK tiukentaa ruuvia hallituksen työmarkkinalinjaa vastaan – enintään vuorokauden mittaisten lakkojen sarja alkaa ensi tiistaina

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n mediatilaisuudessa Helsingissä 6. lokakuuta 2023..

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n mediatilaisuudessa Helsingissä 6. lokakuuta 2023.. Kuva: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Nina Törnudd / STT

SAK ja sen jäsenliitot aloittavat ensi tiistaina uusia työtaistelutoimia hallituksen kaavailemia työmarkkina- ja sosiaaliturvakiristyksiä vastaan. Maksimissaan vuorokauden mittaisia lakkoja järjestetään eri puolilla maata seuraavien viikkojen ajan.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi, että SAK:n lakot ovat vastalause pääministeri Petteri Orpon (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) hallituksen ajamia työmarkkinaheikennyksiä vastaan.

Toimet hyödyttävät Elorannan mukaan vain työnantajia ja hyvin toimeentulevia ja kolmikantavalmistelu on ollut pelkkää teatteria.

– Puolustamme työntekijöiden asiaa nyt, ennen kuin hallitus riistää meiltä ja heiltä oikeuden työtaisteluihin, Eloranta sanoi tiedotustilaisuudessa.

Eloranta totesi, että työtaistelutoimet pysäyttävät tuotantolaitoksia aiheuttaen varmasti myös haittaa ja kuluja. Hän varoitti, että pahempaa voi olla tulossa, kun nykymenolla Suomessa ollaan ajautumassa laajamittaisempaan yhteiskunnalliseen konfliktiin ja ilmapiirin kärjistymiseen.

– Olemme valmiit tuntuviin toimiin, että hallituksen linja muuttuu oikeudenmukaisemmaksi. Voiko sanoa, että tämä on viimeinen varoitus? En lähde spekuloimaan sillä, mitä tämän jälkeen voi tapahtua, Eloranta sanoi.

Ilmoituksia lakkojen kohteista on tulossa neljä päivää ennen lakkojen alkua, Teollisuusliiton kohdalla torstaina, ilmoitti liiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Myös Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen sanoivat, että lisätietoja on luvassa loppuviikosta.

Liittojohtajat moittivat hallituksen puheita Pohjoismaiden mallista ja tiukennuksista tehtyjä vaikutusarvioita, joita he pitivät ylimalkaisina. Elorannan mukaan naapurimaista on kopioitu vain heikennyksiä, ei ainuttakaan työntekijöiden turvaa tai asemaa parantavaa toimea.

Rakennusliiton Palonen kummasteli, millä laskuopilla työttömyysturvan karenssin pidentäminen viidestä seitsemään päivään voi tuottaa tuhannen hengen työllistymisen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi