play

Saimaannorppa ei ehkä olekaan lähisukua nykyisille itämerennorpille – tieto yllätti tutkijat

Kuva: Petteri Ruotsalainen

STT

Saimaannorppa ei ehkä olekaan nykyisten itämerennorppien lähisukulainen, kuten aiemmin on luultu, kerrotaan Oulun yliopiston tiedotteessa.

Tuoreessa tutkimuksessa verrattiin museonäytteistä saimaannorpan historiallisia mtDNA-sekvenssejä muiden norppien sekvensseihin. Tulosten mukaan saimaannorppa ei vaikuttaisi olevan lähisukua ainakaan nykyisille itämerennorpille eikä myöskään Vienanmeren ja Laatokan norpille.

Tutkijoiden mukaan tulos on yllättävä. Aiemmin on ajateltu, että saimaannorppa jäi Itämereltä eristyksiin jääkauden päättyessä noin 9  000 vuotta sitten.

Uudet tutkimustulokset eivät tue tätä käsitystä. Sen sijaan saimaannorppa kuuluu tutkimuksen perusteella arktisen alueen ja tarkemmin pohjoisamerikkalaisten norppien ryhmään, tiedotteessa kerrotaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkimus on julkaistu tieteellisessä Ecology and Evolution -lehdessä tammikuussa.

Tutkimuksessa oli mukana tutkijoita Oulun, Itä-Suomen, Turun ja Helsingin yliopistoista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Luonnonvarakeskuksesta sekä kansainvälisistä tutkimuslaitoksista.

Tutkijat tarjoavat uusille tutkimustuloksille kahtakin eri selitystä.

Professori Jouni Aspi Oulun yliopistosta arvelee, että norpalla on voinut olla aikojen saatossa useita muuttoaaltoja Itämereen ja välillä laji olisi voinut hävitä sieltä kokonaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Saimaannorpat voisivat siis edustaa jälkeläisiä, jotka kulkeutuivat Saimaaseen nykyisiä itämerennorppia aiemmasta muuttoaallosta, Aspi sanoo tiedotteessa.

Tutkijatohtori Matti Heino Helsingin yliopistosta puolestaan sanoo, että vaihtoehtoinen saimaannorpan alkuperä voisi olla polveutuminen muinaisesta järvestä, joka sijaitsi Fennoskandian mannerjäätikön reunalla.

–  Tätä teoriaa tukee se, että myös muilla lajeilla, kuten lohella, harjuksella ja ahvenella, tunnetaan samanlaisia vetäytymispopulaatioita, Heino kertoo tiedotteessa.

–  Varmoja todisteita ei kuitenkaan ole, ja saimaannorpan syntyhistorian selvittäminen vaatii jatkotutkimuksia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi