play

Perustuslakivaliokunnassa ennustetaan rajalain käsittelyprosessista poikkeuksellisen vaativaa

Johanna Ojala-Niemelä (sd.) arvioi, että rajalaista voi hyvin tulla tämän vaalikauden haastavin perustuslakivaliokunnan käsittelyyn tuleva asia.

Johanna Ojala-Niemelä (sd.) arvioi, että rajalaista voi hyvin tulla tämän vaalikauden haastavin perustuslakivaliokunnan käsittelyyn tuleva asia. Kuva: Markku Ulander

STT-Lehtikuva

STT:n haastattelemat eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsenet arvioivat, että valiokunnalla on edessään poikkeuksellisen haastava käsittelyprosessi, kun hallituksen perjantaina lausuntokierrokselle lähettämä uusi rajalaki aikanaan etenee valiokunnan käsittelyyn.

Lailla on tarkoitus torjua välineellistettyä maahantuloa Suomen itärajalla.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana viime vaalikaudella toiminut Johanna Ojala-Niemelä (sd.) arvioi, että rajalaista voi hyvin tulla tämän vaalikauden haastavin perustuslakivaliokunnan käsittelyyn tuleva asia. Hänen mukaansa kyseessä on poikkeuksellinen lakiesitys, jonka käsittelyssä täytyy kuulla Suomen valtiosääntöoppineiden ykköskaartia.

–  Tässä on jännite ihmisoikeuksien, kansainvälisten sopimuksien ja perusoikeuksien ja toisaalta kansallisen turvallisuuden välillä: miten saadaan molemmat toteutettua niin, ettei niiden välillä tulisi yhteentörmäystä, Ojala-Niemelä pohtii.

Valiokunnassa Ojala-Niemelän lailla istuva keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen arvioi, että rajalaista saattaa tulla yksi vaikeimmista perustuslakivaliokunnan käsittelyyn tulleista tapauksista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Honkosen mukaan Suomi on joutunut täysin uudenlaiseen tilanteeseen, kun kansainvälisten sopimusten vahvasti suojaamaa oikeutta turvapaikanhakuun on vieraan vallan toimesta alettu käyttää väärin ja Suomen painostamiseen.

–  Olemme uudenlaisessa tulkintatilanteessa. Tätä lakiesitystä täytyy arvioida suhteessa uudenlaisiin Venäjän toiminnasta johtuviin uhkiin, Honkonen sanoo.

Honkonen muistuttaa, että perustuslakivaliokunnan perustehtävänä on arvioida lakiesitysten suhdetta Suomen perustuslakiin ja toisaalta kansainvälisiin sopimuksiin, joihin Suomi on sitoutunut.

–  Kyllähän tästä kaiken järjen mukaan aika haastava kuvio tulee, Honkonen tiivistää.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Heikki Vestmanin (kok.) mukaan rajalakiesityksen käsittelyaikataulua on liian aikaista arvioida.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Heikki Vestmanin (kok.) mukaan rajalakiesityksen käsittelyaikataulua on liian aikaista arvioida. Kuva: Eeva-Maria Brotherus

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Heikki Vestman (kok.) ei vielä lauantaina halunnut arvioida, millainen urakka valiokunnalla on edessään rajalakiesityksen käsittelyssä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Hallitus ei ole vielä antanut eduskunnalle rajalakiesitystä. Hallituksen esityksen käsittelyprosessiin voidaan ottaa kantaa aikaisintaan, kun esitys on tullut eduskunnan käsittelyyn, Vestman sanoi STT:lle.

Hallituksen rajalakiesityksellä on katsottu olevan kiire, sillä tällä hetkellä rauhallisen tilanteen Suomen itärajalla on pelätty muuttuvan, kun lumet sulavat ja maastossa kulkeminen helpottuu. Vestmanin mukaan on ennenaikaista ryhtyä arvioimaan rajalakiesityksen käsittelyaikataulua.

–  Perustuslakivaliokunnalla on valmius käsitellä mahdolliset kiireelliset hallituksen esitykset tarvittaessa ripeästi, mutta huolellisesti, Vestman sanoo.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajan Vilhelm Junnilan (ps.) mukaan valiokunnan kevään asialista on jo valmiiksi vaativa, kun käsittelyssä on useita merkittäviä lakiesityksiä muun muassa sosiaaliturvaan liittyen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Junnilan mukaan on todennäköistä, että rajalakia tarvittaessa priorisoidaan valiokunnan käsittelyaikatauluja sorvattaessa. Hän ei lähde arvioimaan, kuinka kauan lakiesityksen käsittelyssä valiokunnassa mahdollisesti menisi.

–  Valiokunta käyttää sen ajan, minkä se tarvitsee. Se perehtyy asiaan huolellisesti ja kuulee tarvittavia asiantuntijoita, Junnila sanoi STT:lle.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi