play

Unkari päättää Suomen Nato-jäsenyydestä vielä ennen kuun loppua – "Fideszin ryhmä tukee Suomen jäsenyyttä yksimielisesti"

Kuva: Attila Kisbnederk / AFP

STT

Unkarin parlamentti äänestää Suomen Nato-jäsenyydestä 27. maaliskuuta, kertoo maata hallitseva Fidesz-puolue.

Fideszin ryhmäjohtaja Máté Kocsis kertoo unkarinkielisessä Facebook-päivityksessään, että ryhmä tukee Suomen jäsenyyttä yksimielisesti.

Kocsisin mukaan puolueen parlamenttiryhmä tekee Ruotsin osalta päätöksen myöhemmin. Hän ei kuitenkaan kerro tarkemmin, milloin tämän voidaan odottaa tapahtuvan.

Helsingin yliopiston tutkija Katalin Miklossy sanoi torstaina STT:lle, että Unkari on käyttänyt Turkkia ja sen vaatimuksia tekosyynä ratifioinnin viivyttämiselle. Hän arvioi, että Turkin ilmoitus ratifioinnista loisi Unkarille ennennäkemättömät paineet tehdä samoin.

Perjantaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti, että Turkki on päättänyt aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin parlamentissa.

Erdogan kertoi asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessa Suomen presidentti Sauli Niinistölle. Presidentit tapasivat tänään Ankarassa. Erdoganin mukaan Nato-ratifiointia koskevat keskustelut Ruotsin kanssa jatkuvat.

Fidesz kertoi Unkarin aikataulusta samaan aikaan kun Erdogan kertoi Turkin päätöksestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turkki ja Unkari ovat viimeiset Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä, joiden täytyy saada hyväksyntä kaikilta 30 sotilasliiton nykyiseltä jäseneltä.

Unkari on ilmoittanut, ettei aio olla viimeinen jäsenyyden ratifioija, mutta Unkarissa on lykätty Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien käsittelyä lukuisia kertoja, viimeksi tällä viikolla.

Maaliskuun alussa Unkarin parlamentti aloitti vihdoin keskustelun aiheesta.

– Emme hyväksy minkäänlaista painostusta unkarilaisilta vasemmistopoliitikoilta, kansalaisjärjestöiltä tai medialta siitä milloin, missä tahdissa ja mistä asioista parlamentin tulisi keskustella, ja minä päivinä äänestää, Kocsis sanoo päivityksessään.

– Mitä enemmän painostetaan tekemään päätös nopeasti, sitä huolellisempaa harkintaa tarvitaan, hän lisää.

Viime viikolla Suomessa ja Ruotsissa vieraili Unkarin parlamentin valtuuskunta, joka vakuutti maan tukevan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Valtuuskunta kuitenkin nosti esiin myös Unkarin tyytymättömyyttä tiettyjen poliitikkojen Unkarin oikeusvaltiokehitystä koskevaan kritiikkiin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi