play

Maahan syöksyneessä Hawkissa moottorivika – muut Hawkit yhä lentokiellossa

Ilmavoimien Hawk-hävittäjä putosi tiistaina Keuruulla kesken ilmataisteluharjoituksen. Lentäjät pelastautuivat heittoistuimilla.

Ilmavoimien Hawk-hävittäjä putosi tiistaina Keuruulla kesken ilmataisteluharjoituksen. Lentäjät pelastautuivat heittoistuimilla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eeva Nikkilä-Kiipula / STT

Maanantaina Keuruulla maahan syöksyneessä Ilmavoimien Hawk-harjoituskoneessa oli moottorivika. Näin kertoi onnettomuuden tutkintaa johtava insinöörieverstiluutnantti Juha Vantila STT:lle perjantaina. Muut Puolustusvoimien Hawkit ovat hänen mukaansa edelleen lentokiellossa.

–  Moottorin purkutyöt ovat meillä vielä kesken, mutta sen tiedämme, että moottorissa se vika oli. Mutta tässä on se murhe, että kun ilmassa on tapahtunut jotakin ja maassa on tapahtunut jotakin, niin kumpiko on tapahtunut missäkin. Näitähän tässä selvitellään, Vantila kertoi.

Jo nyt on selvinnyt, että moottorissa on esimerkiksi sinne kuulumatonta alumiinisulaa.

–  Vielä emme ole päässeet niin pitkälle, että (tietäisimme), mistä se on kotoisin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Moottorivika on Vantilan mukaan tullut kesken lentotehtävän. Lentäjät yrittivät käynnistää moottoria uudelleen, ja kun tämä ei onnistunut, he tekivät hyppypäätöksen.

–  Maahantörmäyksessä on tapahtunut lisää murheita moottoriin. Tässä nyt ihmetellään, mitä on tapahtunut missäkin vaiheessa, Vantila sanoi.

Lentäjät olivat ilmataistelun lennonopettaja ja lento-oppilas, ja he pelastuivat käyttämällä heittoistuimia.

Moottoriviasta uutisoi aiemmin Keskisuomalainen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmavoimilla on kolmisenkymmentä Hawk-suihkuharjoituskonetta, jotka ovat siis edelleen lentokiellossa.

–  Jos ja kun moottorista joku asia löytyy, niin se tarkastetaan näistä muistakin koneyksilöistä. Jos asia on kunnossa, niin kone vapautuu lentopalvelukseen.

Huonoimmillaan onnettomuustutkinta kestää toista viikkoa, mutta Vantila toivoo, että ensi viikolla viisautta olisi mahdollisesti jo tarjolla.

Sen sijaan jos tutkinnassa joudutaan käyttämään hyväksi Hawkin moottorinvalmistajan Rolls-Roycen asiantuntemusta, aikaa saattaa kulua enemmän.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolustusvoimilla on Vantilan mukaan tietysti kiire saada oma lentokalustonsa lentokelpoiseksi.

–  Tarkempi selvittely siitä, miten mikäkin on mennyt, tehdään ajan kanssa, Vantila sanoi.

Onnettomuus tapahtui Keuruulla Keski-Suomessa maanantaina iltapäivällä. Meneillään oli koulutusohjelman mukainen ilmataistelulennon harjoitus.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi