play

Maahanmuutosta ja ilmastosta saatiin aikaan linjaukset, nyt odotetaan RKP:n kantaa

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (vas) sekä hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo hallitusneuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä perjantaina.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (vas) sekä hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo hallitusneuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä perjantaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

STT

Hallitusneuvotteluiden jatko nykyisellä kokoonpanolla on nyt pitkälti RKP:n käsissä. Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) sanoi perjantaina illalla tiedotustilaisuudessa, että maahanmuuttokysymyksistä ja ilmasto- ja energiakysymyksistä on paperi valmiina.

RKP:n eduskuntaryhmä on lauantaina koolla, ja sen on tarkoitus päättää siitä, voidaanko paperit hyväksyä. Asiasta kertoi RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tiedotustilaisuudessa.

Maahanmuutto ja ilmastoasiat ovat hallitusneuvotteluiden vaikeimmat kysymykset, ja tällä viikolla on keskitytty niiden ratkomiseen.

Orpo kertoo toivovansa, että kaikki voivat hyväksyä perjantaina löytyneet linjaukset.

Hän kertoo ilmoittaneensa, että lauantaina hallitusneuvotteluissa ovat lähtökohtaisesti mukana kaikki ryhmät. Hallitusneuvotteluita ovat käyneet RKP, perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra antoi ymmärtää, että jatko tällä kokoonpanolla on RKP:n eduskuntaryhmästä kiinni.

–  Jos RKP tulisi ryhmäkokouksessaan siihen päätökseen, että nämä (valmiit paperit) eivät ole riittäviä, näen, että silloin tämä neuvotteluryhmä ei voi jatkaa, Purra sanoi.

Orpo sanoi, että on "vakavan miettimisen paikka", jos RKP:n eduskuntaryhmä ei lauantaisessa kokouksessaan hyväksy papereita.

Orpo lisäsi, että hänen viestinsä kaikille ryhmille on, että vaikeista asioista on vain löydyttävä ratkaisuja.

–  Kaikki ovat joutuneet joustamaan, ja kaikki joustaa, hän sanoi.

Orpo sanoi, että isojen kysymysten ratkomiseen tarvitaan hyvää hallitusta. Orpon mukaan lauantaina on hallitusneuvotteluiden osalta kriittinen päivä.

Purra ilmoitti perjantaina aamulla, että perjantaina kello 18 mennessä linjauksia ilmastosta ja maahanmuuttopolitiikasta on oltava. STT:lle kuvaillaan, että RKP:ta on hiertänyt se, että perussuomalaiset yrittää päättää siitä, missä aikataulussa hallitusneuvotteluita käydään.

Yksi vaikea maahanmuuton kokonaisuus neuvotteluissa on työperäinen maahanmuutto. STT:n tietojen mukaan perussuomalaiset olisivat ainakin jollain tavalla valmiita kompromissiin työperäisen maahanmuuton tulorajasta. Ennen vaaleja perussuomalaiset ovat puhuneet 3 000 euron tulorajasta, ja sen jälkeen 2 500 euron tulorajasta.

Tulorajan muutoksesta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eri puolueet ovat asettaneet hallitusyhteistyölle maahanmuuttoon tai ilmastotoimiin liittyviä ehtoja, ja niitä on siksi pidetty neuvotteluiden avainkysymyksinä.

Purra ja Orpo ovat molemmat sanoneet maahanmuuton olevan kahdesta kiistakohteesta vaikeampi.

Toisaalta puolueiden pitää löytää yhteisymmärrys monista muistakin isoista ongelmakohdista, kuten terveydenhuollon tulevaisuudesta ja valtiontalouden miljardisopeutusten sisällöstä.

Purra pitää erittäin järkevänä, että muissa ryhmissä neuvottelu ei etene.

–  Kuten sanoin alkuviikosta, mielestäni tämä tsekkaus olisi pitänyt tehdä heti alkuun, jotta täällä ei tuhlata ihmisten aikaa ehkä turhaan, Purra sanoi.

Vaikka muut ryhmät eivät virallisesti neuvottele, heidän edustajiaan on nähty ainakin Säätytalossa siitä huolimatta. Yksittäiset neuvottelijat ovat voineet esimerkiksi tehdä omia töitään tai kokoontua oman puolueensa väen kesken.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi