play

Kevään lämpöennätys jäi sunnuntaina saavuttamatta – Maanantaina Suomi jakautuu säässä voimakkaasti kahtia

Lumet ovat jo suurelta osin sulaneet eteläisestä Suomesta ja jäät haurastuneet heikoiksi. Pohjois-Karjalassa kevät etenee huomattavasti hitaammin kuin kuvan Helsingissä.

Lumet ovat jo suurelta osin sulaneet eteläisestä Suomesta ja jäät haurastuneet heikoiksi. Pohjois-Karjalassa kevät etenee huomattavasti hitaammin kuin kuvan Helsingissä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

STT

Pääsiäistä vietettiin sunnuntaina valtaosin poutaisessa säässä. Aiemmista ennusteista poiketen kevään uusi lämpöennätys jäi kuitenkin tekemättä. Korkeimmillaan lämpötilat nousivat Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa noin 10 asteeseen.

–  Tänään (sunnuntaina) on ollut enemmän pilviä ja aurinko on päässyt lämmittämään vähän vähemmän, päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle kertoi STT:lle.

Lämpötilat jäivät aiemmin ennustettua matalammiksi, sillä suuressa osassa Suomea oli aamupäivällä vahvaa sumua, joka hälveni odotettua hitaammin.

Pääsiäislauantaina Ahvenanmaalla Jomalassa mitattiin kuluvan vuoden korkein lämpötila, kun mittari kipusi 13,1 asteeseen. Kovin kauas ei jääty Manner-Suomessakaan, esimerkiksi Helsinki-Vantaalla mitattiin 12,6 astetta.

Sateet saapuivat jo sunnuntaina Länsi-Suomeen, josta ne etenevät maan pohjoisosaan. Maanantaina maan keskiosassakin on luvassa jonkin verran vesisateita. Lapissa, Koillismaassa ja Kainuussa sade tulee lumena.

–  Koillismaan suunnalla on kunnon lumipyry, parikymmentä senttiä lunta voi tulla, Saarikalle sanoi.

Ilmatieteen laitos on antanut maanantaille varoitukset huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä Keski- ja Itä-Lappiin, Koillismaalle sekä Kainuuseen.

Maanantaina sää jakaa Suomen voimakkaasti kahtia. Suunnilleen Oulusta pohjoiseen lämpötilat ovat pakkasella ja tulee lunta. Oulun eteläpuolella lämpötilat taas ovat enimmäkseen plussalla.

–  Jos aurinko pääsee näkymään pilvien lomasta, Kaakkois-Suomessa voidaan ylittää jopa kevään ylimpiä lukemia. Lämpötila voi mennä lähelle viittätoista, Eerik Saarikalle sanoi.

Maanantaina voi esiintyä paikoitellen myös ukkosia tai salamointia. Saarikallen mukaan Oslon itäpuolella ja Länsi-Ruotsissa on pääsiäisenä ollut melko voimakkaita ukkosia.

–  Ukkosherkkää ilmaa on, juuri siihen liittyen lämpötilakin voi nousta aika korkeaksi, jos aurinko vain näkyy.

Maanantain pieni lämmin tuulahdus jää kuitenkin lyhyeksi, ja viikon edetessä sää kylmenee oleellisesti. Seuraavan kerran lauhempia kelejä on Saarikallen mukaan todennäköisesti tarjolla vasta ensi viikon loppupuolella.

–  Arkena on hyvin kylmää, ihan etelää myöten on selkeitä yöpakkasia. Lapissa voi olla kireitäkin pakkaslukemia eikä lämpötila päiväsaikaankaan nouse plussan puolelle, jos mennään Rovaniemen korkeudelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi